Zijn streamers esporters?

Fortnite streamer Tyler Blevins 'Ninja' is de op twee na meest genoemde sporter ter wereld! Maar is hij als streamer wel een esporter, laat staan sporter?!

Dit weekend gebeurde er iets opmerkelijks: de streamer Tyler Blevins bekend als ‘Ninja’ stop op nummer drie als meest gedeelde sporter op het internet. Met 66,7 miljoen interacties moest hij alleen LeBron James en Christiano Ronaldo achter zich laten. Hij bleef zelfs Lionel Messi voor die het met iets meer dan 55 miljoen interacties moest doen. Onder dit bericht verscheen een Tweet van ene Mike die opmerkte dat Ninja helemaal geen esporter is. Hij is een streamer! Wat volgt is een lange discussie over of streamers esporters zijn en daar hebben wij ook het onze over te zeggen!

Streamers zijn wel esporters

Streamers doen wellicht niet mee met competities of toernooien (hoewel sommige wel), maar ze maken wel deel uit van de esports wereld. Ze geven tips aan nieuwe spelers, zorgen dat mensen enthousiast worden voor een spel en worden vaak gesponsord/maken reclame voor evenementen die met esports te maken hebben. Ze zorgen er dus voor dat mensen die een spel leuk vinden zich gaan interesseren voor esports. Daarom zijn ze erg belangrijk voor het voortbestaan en de groei van esports. De aanwezigheid van streamers op toernooien zorgt vaak voor een grote toestroom van fans. Streamers hebben een sterrenstatus net als de spelers in de teams, alleen zijn ze vaak iets benaderbaarder.

esports zijn groter geworden dan de toernooien. Het ontstaan van het Battle Royale genre is hier een bewijs van; zelfs zonder noemenswaardige toernooien zijn Fortnite en PUBG ongelofelijk populair bij het publiek. Streamers hoeven geen team te hebben, geen sponsor, geen prijzengeld te winnen om toch veel interessante content te bieden. Net zoals Twitch ooit begon om esports toernooien te groeien, maar ondertussen is uitgegroeid tot een streamingdienst voor iedereen. Zo zijn esporters geëvolueerd van toernooi spelers tot streamers.

Streamers zijn geen esporters

Moeten we PewDiePie ook een esporter gaan noemen? Is iedereen die zijn pleintjesvoetbal streamt en daar veel kijkers mee trekt een voetballer? Ninja, PewDiePie en pleintjesvoetbal is entertainment. Met sport heeft het weinig te maken. Esporters willen de beste zijn in hun spel. Daar trainen ze hard voor en de roem die erbij komt kijken is mooi meegenomen, maar nooit het doel. Om esporter te zijn hebben spelers veel over, streamers proberen alleen maar te verdienen.

Wat vind jij? Zijn streamers esporters of niet?! Zal er een streamer op de op Asian Games verschijnen?