eSports

ARMS

 (4)
eSports

Artifact

 (4)
eSports

Battlefield V

 (4)
eSports

Call of Duty

 (4)
eSports

Clash Royale

 (4)
eSports

Counter-Strike

 (4)
eSports

CrossFire

 (4)
eSports

Dota 2

 (4)
eSports

FIFA

 (4)
eSports

FIFA 16

 (4)
eSports

For Honor

 (4)
eSports

Formule 1

 (4)
eSports

Fortnite

 (4)
eSports

Gears of War

 (4)
eSports

Gravity Rush

 (4)
eSports

Gwent

 (4)
eSports

Halo

 (4)

Veel mensen brengen hun vrije tijd door op het sportveld. Dat is ook niet zo heel verwonderlijk, want sport is een activiteit die mensen samen bindt. Sport verbroedert wordt er ook wel gezegd; door sport leer je de onderlinge kwaliteiten van je teamgenoten beter kennen en door de talenten van al die teamleden samen te voegen tot een hecht team krijg je prestaties van topniveau.

Naast mensen die graag op het sportveld komen heb je ook mensen die elkaar graag treffen op een andere plek. Je mag dan denken aan spelers die graag hun krachten met elkaar meten in een computerspel. Daar waar computerspellen eerst iets waren wat voor de einzelgängers was, voor de uitzonderingen en de geeks, is een computerspel tegenwoordig serious business. Wanneer jij als computerspel speler erg goed bent in een spel zal je dat doorgaans zijn bij één bepaald facet van een computerspel. Je hebt bijvoorbeeld heel veel tactisch inzicht over hoe je door een level heen kunt komen en hoe je daarbij zoveel mogelijk punten kunt scoren. Of je hebt bijvoorbeeld heel veel inzicht in camouflage technieken. Hoe kom jij ongezien voorbij de tegenstander om een bepaald doel te bereiken?

Het is dit soort zaken wat ervoor zorgt dat spelers van computerspellen elkaar steeds vaker gaan opzoeken. Die spelers, met ieder hun eigen specifieke talenten, vullen elkaar aan en vormen op die manier een ijzersterk team wat in staat is om een ander team te verslaan bij één bepaald computerspel. Computerspellen worden daarnaast steeds meer ontwikkeld om door dit soort professionele groepen te worden gespeeld. Er wordt een rollenspel gespeeld in een computergame waarbij alle karakters ieder hun eigen rol hebben. Die karakters hebben een functie binnen het team om de vijand te verslaan.

Voor dit doel is tegenwoordig een bepaald aantal spellen wat in teamverband tegen een ander team gespeeld wordt. Dit zijn geen gewone spellen; dit is esports. esports is een nieuwe tak van sport waarbij de adrenaline bij de spelers door hun lichaam giert terwijl ze hun uiterste best doen om de tegenpartij te verslaan in de verschillende hoofdstukken van een computerspel. Voor de kijkers is dit ook enorm interessant; niet alleen wordt er gekeken naar de esports spellen en ingezet bij online casino’s op de wedstrijden; ook werken de kijkers hun skills bij door te kijken naar de professionals en door te zien hoe zij hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren.

esports is dan ook een sport die nagenoeg volwaardig is geworden. Er zijn amateur divisies en er zijn professionals. Er wordt geld verdiend bij esports spellen door de teams maar ook door de toeschouwers die kijken naar de wedstrijden en inzetten op de uitslagen. Daarbij kan – net zoals bij gewone sport – worden ingezet op de prestaties van een team maar ook op de prestatie van een individuele speler.

Welke spellen vallen onder esports

Niet ieder computerspel is even geschikt voor esports. Er moet immers worden gekeken naar de samenstelling van een team, en de spelers met de juiste strategische en tactische inzichten moeten bij elkaar worden gezet. Hierbij kan je natuurlijk denken aan een willekeurig computerspel, maar Super Mario Karts is bijvoorbeeld geen geschikt spel. Het spel is te éénzijdig, en de rondes zijn simpelweg te kort. Daarom is er een speciale markt van computerspellen die onder esports vallen. Dit zijn voornamelijk actiespellen waarbij strijd wordt gevoerd tussen twee teams van professionele gamers. Naast deze actiespellen zijn er ook de fantasy sports, waarbij er in een fantasy wereld door twee teams tegen elkaar wordt gestreden.

Om in aanmerking te komen voor een esports toernooi moet je dus te maken hebben met een spel wat op competitief niveau gespeeld kan worden. Spelers hebben een avatar in een computerspel, en met die avatar moeten ze bepaalde hulpmiddelen en gereedschappen verzamelen om een strijd mee te kunnen beslissen. Daarnaast moet een avatar de gelegenheid van een eigen ‘wapenarsenaal’ hebben waarmee kan worden gestreden voor een zo goed mogelijk resultaat.  De spellen die voldoen aan deze vereisten zijn schaars. Officieel wordt er esports bedreven met een aantal computerspellen, maar de leidende computerspellen zijn op dit moment:

  • Starcraft II. Deze esports spellen (het zijn er namelijk meerdere) zijn het tweede deel van de Starcraft trilogie. Wanneer jij dit spel speelt heb jij slechts één doel; het universum veroveren en vernietigen. Je bent namelijk in de huid gestapt van een gemuteerde Kerrigan. Je bent in dit spel de leider van de Zerg, en tijdens jouw missie kom je de Protoss en de Terran tegen. Starcraft II begint op dit punt. De veldslagen die zijn geleverd in het eerder deel waren nog maar een vingeroefeningetje, want nu begint het echte werk.Er komen verschillende nieuwe eenheden in het spel, zoals de Swarm host, de Locust en de Viper. Daarnaast krijg je te maken met de Battle Hellion, the Warhound en Widow mine. Namens de Protoss krijg je te maken met de Oracle, Tempest en de Mothership core.
  • Counter Strike. Deze esports spellen zijn een deel van de Counter Strike collectie. Het is één game die wederom in een aantal hoofdstukken wordt uitgevochten. Het gaat hier, net zoals bij Starcraft II om een multiplayer spel. Je bent nooit in één ronde klaar met een hoofdstuk van dit spel. Jij kan namelijk pas goed punten scoren wanneer je de hele spelomgeving van dit hoofdstuk uit je hoofd kent.Er zijn bij dit spel twee teams actief; aan de ene kant heb je een team van terroristen wat bommen plaatst om de strijd te winnen. Aan de andere kant is er een team van antiterreursoldaten wat dit team van terroristen onschadelijk moet maken. Het spel Global Offensive is de versie die momenteel veelvuldig wordt gespeeld als esports.
  • Dota 2. Dit spel werd ooit op de markt gebracht als een wijziging voor Warcraft 3, maar het heeft zich weten te ontwikkelen tot één van de meest gespeelde esports spellen. Het spel Dota 2 is een actie RTS spel. Er speelt een aantal helden mee in dit spel, in twee teams tegen elkaar. Hierbij zie jij vooral wat jouw avatar in het zichtveld heeft. Je ziet dus niet hele speelveld, maar echt dat gene wat in jouw omgeving zit. Het spel Dota 2 is ontworpen door dezelfde ontwerpers die achter andere topgames zitten zoals Counter-strike, Day of Defeat, Team Fortress, Alien Swarm en Portal. Dota 2 is wat ze uiteindelijk wilden maken; hier hebben de ontwikkelaars van Valve echt lang op gebroed. Het is dan ook een spel geworden wat zich moeilijk laat omschrijven wanneer het aankomt op speelstijl en karakters, maar het is ook een spel wat uitermate verslavend is.
  • League of Legends. Dit spel is eveneens afkomstig van de ontwerpers van Warcraft III. Het is een zogenaamd multiplayer online battle arena spel waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. Het bijzondere aan dit spel is dat het niet steeds door dezelfde teams tegen elkaar hoeft te worden uitgevochten. Er zijn hoofdstukken waarbij er met 5 tegen 5 spelers moet worden gestreden, en er zijn ook hoofdstukken waarbij 3 tegen 3 spelers samen in de arena staan. Je kan kiezen uit een aantal mappen bij deze esports spellen waarbij voor Summoners Rift 5 spelers nodig zijn. Bij de map Twisted Treeline zijn twee teams van ieder 3 spelers nodig. Dan is er uiteindelijk nog een spelmap; All random all mid. Daarbij zijn bij ieder team 5 spelers en er is één willekeurige held.Bij League of Legends heeft ieder team een zogeheten Nexus. Tijdens de strijd probeert het ene team de Nexus van het andere team af te nemen, en het doel is dan ook om – nog altijd in het bezit van je nexus – aan het eind van de spelronde aan te komen. Al spelend verdienen de spelers goudstukken en met die goudstukken kunnen ze wapens kopen die ze verder in de strijd kunnen gebruiken om de tegenstander te verslaan.

Kwaliteit van esports spellen

Het mag duidelijk zijn dat esports spellen niet zomaar de eerste de beste computerspelletjes zijn. Het zijn volwaardige games die een groot beroep doen op de vaardigheden van de individuele spelers en die als doel hebben de specifieke kwaliteiten van de individuele spelers samen te voegen tot één resultaat.

De ontwerpers en ontwikkelaars van esports spellen hebben dan ook hun kwaliteiten al aardig bewezen bij games die ze eerder produceerden. Warcraft is een serie waar wereldwijd mee wordt gespeeld, door spelers van allerlei niveaus. De spelen die bij esports worden gebruikt zijn dan ook uitgebreid ontwikkeld en ontworpen waarbij de spelers eigenlijk nooit een dag in dezelfde routine zitten. Jij hebt een bepaalde rol te spelen en jouw teamgenoten zijn voor een groot deel afhankelijk van jouw prestaties in de game arena.

De graphics van deze esports  spellen zijn uiteraard van zeer hoogstaande kwaliteit. De avatars zijn stuk voor stuk uniek en hebben een uiterlijk wat wereldwijd direct bij de diverse spelers herkend wordt. Het karakter van de speler van een esports spel wordt weerspiegeld in diens Avatar en in de handelwijze van de avatar.

esports spellen worden verkocht op de particuliere markt, maar niet alle spelers zullen in staat zijn om ze te spelen in een esports team. Er worden bij het spelen van dit spel hoge eisen gesteld aan de individuele vaardigheden van de spelers, en dat is iets wat zich door de tijd heen moet ontwikkelen. Het is dan ook niet zo dat iedere esports spellen speler zich kan aanmelden bij een team; er wordt eerst nauwkeurig  gekeken naar de vaardigheden van een speler. Dit is nodig want anders komt de rest van het team in gevaar vanwege de opzet van een esports spel.

Waar kan je esports spellen volgen

Op het moment dat jij begint met esports spellen zal je de kunst natuurlijk willen afkijken van de professionals. Dit doe je allereerst thuis, via Youtube. Hier kan je alle wedstrijden zien die er al gespeeld zijn en je leest onderaan de filmpjes de opmerkingen van de teamleden en van de kijkers.

Daarnaast kan je de esports spellen volgen in competitieverband. Je kijkt bijvoorbeeld bij een online casino naar een wedstrijd van een esports spel, en daarbij kan je dan inzetten op een wedstrijd. Jij kijkt dus eigenlijk van tevoren naar een hoofdstuk van een spel – wat je uiteraard wel al een keer gespeeld moet hebben – wat door twee professionele teams wordt gespeeld tijdens een esports toernooi.  Aan de hand van jouw kennis van de beide teams kan je dan bepalen welk team de grootste winstkansen heeft en welke speler bepaalde resultaten moet kunnen behalen tijdens een wedstrijd.

Daarnaast is het mogelijk om esports te bekijken in een arena, waar met een groot live publiek de wedstrijden worden gestreden tussen professionele teams van gamers. In arena’s en stadions wordt in het buitenland al gestreden om esports trofeeën, maar daarnaast wordt er ook online enorm veel gespeeld om de hoogste prijzen.

esports worden vooral gespeeld in landen waar de technologische ontwikkeling verder gevorderd is dan bij andere landen. Vooral in Azië, maar ook in Europa wordt steeds vaker gespeeld tussen professionele esports teams die dit al lang niet meer alleen voor het spel doen. Er komt steeds vaker serieus geld kijken bij deze prijzen.

Professionele esports spelers

Wanneer je erg goed bent in esports kan je natuurlijk gaan proberen om bij een esports team binnen te komen. Er worden dan echter enorm hoge eisen gesteld aan jou als speler; je mag eigenlijk geen fouten maken wanneer je esports spellen speelt. Op het moment dat je echt in staat bent om meerdere wedstrijden te winnen met een team zou je aan de slag kunnen gaan als professionele esports speler.

In dat geval krijg jij letterlijk een inkomen door het spelen van computerspellen. Het klinkt als een jongensdroom die uitkomt, maar voor veel esports spelers is dit de realiteit. Je leeft in dat geval van het prijzengeld wat hoort bij de esports competitie, en daarnaast krijg jij ook je aandeel van de weddenschappen die wordt geplaatst op esports wedstrijden wanneer jouw team is aangesloten bij een online casino.