Esports Meesters | Teams

Esports | Teams

Geschatte leestijd: 12 minuten

Een toernooi wordt gespeeld door een team dat het opneemt tegen een ander team. Zo’n team hoort bij een organisatie die de leden van het team betaalt en alle zaken voor haar rekening neemt zoals het inschrijven, verblijf, eten enzovoorts. De ontwikkelingen op het gebied van de teams en dus de spelers gaan hard. Er zijn fanclubs, er is marketing en de concurrentie is moordend. De wereld van de esports wordt gedomineerd door 10 teams (of organisaties).

De meeste esporters wonen en werken daarom samen met hun teamleden. Het grootste gedeelte van hun tijd gaat hier in zitten. Voor een eventuele studie, vrienden, relaties, gezin, familie of andere dingen blijft bijna geen tijd over. De esporter moet dus heel veel opofferen voor zijn carrière. Dit vergt een enorme ‘drive’ en een doorzettingsvermogen dat je maar bij heel weinig mensen tegenkomt. Daarnaast moet je ook zeer stressbestendig zijn. Het gamen op zich kan al een stressvolle bezigheid staan, maar denk je eens in dat je dit doet voor een publiek van duizenden toeschouwers? Daar moet je wel mee om kunnen gaan. En dan is er nog de druk van je teamleden en de verwachtingen van het management en de sponsors.

Een andere eigenschap die je beslist moet bezitten is een uitzonderlijk sterk ontwikkeld concentratievermogen. Als esporter moet je uren achtereen alert blijven en onder alle omstandigheden de juiste beslissingen kunnen nemen. Ook moet je zeer goed kunnen samenwerken. Want als team win je een toernooi alleen als je optimaal samenspeelt. En omdat er ook grote tegenslagen zullen komen zul je ondanks deze teleurstellingen het doorzettingsvermogen moeten hebben om toch door te blijven gaan.

Wat maakt een team succesvol op een toernooi?

Een esporter moet heel goed kunnen samenwerken, dit geld in het bijzonder bij esports. Want alleen een team wat ‘stabiel’ is en goed op elkaar ingespeeld is maakt kans op de winst. Maar welke factoren bepalen nou of een team goed kan samenwerken en dus presteren op een toernooi?  Grofweg zijn er twee hele belangrijke zaken die meespelen:

  • De bezetting van het team.
  • De sfeer in het team.

De bezetting van het team

Elk esports team bestaat uit een aantal vaste spelers. Hun training bestaat voor een groot deel uit het optimaliseren van de samenwerking. Om zo goed mogelijk op elkaar ingespeeld te raken woont en werkt men vaak ook bij elkaar. De nadruk ligt tijdens de training vooral op het teamwork. En dit is een bewuste keuze.

Om enigszins kans te maken bij een groot esports toernooi is het van levensbelang om goed samen te werken. Elke speler in het team heeft namelijk een eigen taak. Als één van de spelers niet in staat is om op het juiste moment tijdens de wedstrijd deze functie uit te voeren valt er een gat wat de andere spelers moeilijk op kunnen vullen naast hun eigen functie.

Helaas kan het voorkomen dat een team niet in de vaste bezetting speelt vanwege een uitvaller. Deze zal dan vervangen worden door de reservespeler. En de reservespeler is per definitie de tweede keus voor die bepaalde functie. Het is dus niet ondenkbaar dat de reservespeler een storende factor wordt. Voor een goed presterend team op een esports toernooi is het dus van cruciaal belang dat zij in de originele bezetting spelen waardoor de samenwerking zo sterk mogelijk is.

De sfeer in het team

Ook de sfeer binnen het team is erg belangrijk voor de prestaties van een team op een esports toernooi. Onderlinge ruzie en verdeeldheid maken het immers erg moeilijk om tot een optimale samenwerking te komen. Het team moet zulke situaties ook altijd proberen te vermijden.

En dat is best lastig als je 24 uur per dag en zeven dagen per week met elkaar bent opgescheept. Tel daar nog eens bij op dat de druk om te presteren extreem hoog is en je hebt het recept voor een potentieel zeer explosieve situatie. Gameteams staan er dan ook om bekend dat ze vaak last hebben van intern ‘drama’. Jammergenoeg vaak met grote gevolgen voor hun prestaties op een toernooi.

Vrouwen in esports

De esports worden op dit moment (nog) gedomineerd door mannen. De teams bestaan voor 85% uit mannelijke spelers tussen de 18 en 34 jaar oud. Het aantal vrouwelijke toeschouwers bij toernooien en de kijkers via livestreams is wel aan het groeien. Tussen 2012 en 2013 was er zelfs een toename van 15%. Deze toename zien we helaas nog niet echt onder het aantal vrouwelijke esporters in de top. Ze zijn er wel, maar zij krijgen vooral aandacht op esports toernooien waar alleen vrouwen spelen.

Kenmerkend voor de houding ten opzichte van de vrouwen in esports is het volgende verhaal. In 2011 werd de eerste vrouwelijk Starcraft II speler aan een esports team toegevoegd. Haar naam is Kim Shee-Yoon. Haar teammanager maakte haar toetreding tot het team bekend in een officieel statement waarin hij zei dat zij was geselecteerd op basis van haar vaardigheden en haar ‘looks’.

En nog een voorbeeld waarbij esporter ArisBakhtanians in relatie tot het gebrek aan vrouwen in esports opmerkte: “Seksuele intimidatie is een deel van de cultuur, en als je dat deel uit de fighting game community haalt, is het geen fighting game community meer.” ArishBakhtanians heeft hiervoor zijn excuses aangeboden, maar ook dit voorbeeld laat weer heel duidelijk zien hoe seksistisch de sport nog is.

Gelukkig zijn er momenteel een aantal hele goede vrouwelijke esporters die dankzij hun topprestaties toch respect af weten te dwingen van hun mannelijke collega’s. Eén daarvan is de Canadese Sasha Hostyn. Onder de gamenaam ‘Scarlett’ speelt zij professioneel Starcraft II bij Team Expert.

De allerbeste Starcraft II spelers komen sinds jaar en dag uit Zuid-Korea. Scarlett is één van de weinige niet-Koreanen die erin slaagt om op hetzelfde niveau mee te spelen en de Koreaanse topspelers kan verslaan. Ook is Scarlett in 2016 opgenomen in het Guinnes Book of Record als bestbetaalde vrouwelijke esporter. Op dit moment heeft zij in totaal 161,149.97 Dollar aan prijzengeld gewonnen. We hopen dat er binnen niet al te lange tijd meer vrouwen door weten te dringen tot de top van esports en de cultuur iets vrouwvriendelijk wordt.

Esports teams en topspelers van dit moment

Eerder in dit artikel bespraken we al een aantal van de meest gespeelde games op esports toernooien: League of Legends, DOTA2, World of Warcraft, Starcraft II, Hearthstone: Heroes of Warcraft en Halo 5. Hieronder zullen we een aantal teams en topspelers van deze games de revue laten passeren:

  • SK Telecom 1 – League of Legends.
  • Wings Gaming – DOTA2.
  • Splyce – World of Warcraft.
  • Byun – Starcraft II.
  • Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft.
  • Counter Logic Gaming – Halo 5.

SK Gaming

Dit team is één van de oudste, bekendste en meest toonaangevende teams in de esports wereld. Het team bestaat al sinds 1997 en is van Duitse oorsprong. Zij spelen vooral Warcraft 3, World of Warcraft, Quake, Smite en Counter Strike. Het League of Legends team dat ze hebben speelt op amateur niveau. Een oud team lid, Carlos ‘ocelote’ Rodriguez Santiago heeft inmiddels zijn eigen team (organisatie) opgericht, G2 Gaming.

SK Telecom T1 – League of Legends

Team SK Telecom 1 is een Zuid Koreaans esports team. Zij zijn gespecialiseerd in het spelen van League of Legends en worden beschouwd als één van de allerbeste LoL teams aller tijden. Dit blijkt wel uit het feit dat zij de Leage of Legends World Championship al drie keer hebben gewonnen.

In 2013, 2015 en 2016 gingen ze naar huis met de hoofdprijs. De leden van het team zijn: ‘Huni’ Heo Seung-hoon, ‘Peanut’ Han Wang-ho, ‘Faker’ Lee Sang-hyeok , ‘Bang’  Bae Jun-sik en ‘Wolf’ Lee Jae-wan .

Wings Gaming – DOTA2

Het Wings Gaming team is een Chinees professioneel esports team. Ze zijn afkomstig uit de stad Chongqing en spelen uitsluitend DOTA2. In 2016 wonnen zij het prestigieuze toernooi ‘The International’. Dit toernooi had een prijzenpot van maar liefst 20 miljoen Dollar.

Wings Gaming kreeg hiervan het grootste deel, een bedrag van 9 miljoen Dollar. Wings Gaming werd in 2016 ook genomineerd voor de het esports team van het jaar tijdens de ‘Game Awards’, de Oscars van de esports. De leden van team Wings Gaming zijn: ‘Shadow’ Chu Zeyu, ‘bLink’ Zhou Yang, ‘Faith_bian’ Zhang Ruida, ‘y’ Zhang Yiping en ‘iceice’ Li Peng.

Splyce – World of Warcraft

Splyce is een Noord-Amerikaanse gaming organisatie met meerdere esports teams. Zo is er een Splyce team voor League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Call of Duty, HearthStone: Heroes of Warcraft, World of Warcraft, Gears of War en Super Smash Bros Melee. Team Splyce won in 2016 de World of Warcraft World Championship tijdens BlizzCon. Zij mochten een prijs 250.000 Dollar verdelen.

Virtus Pro

Dit team heeft een Russische eigenaar, maar bestaat vooral uit Poolse spelers en een paar Russische. Opgericht in 2003 zijn de spelers gespecialiseerd in de games CS:GO, World of Tanks, StarCraft 2 en Dota 2. Het logo van Virtus Pro is een ijsbeer.

Team Natus Vincere

Team Na’Vi (Natus Vincere), opgericht in 2009 komt uit de Oekraïne. De naam betekent geboren om te overwinnen en vooral vanaf 2011 doen zij dat veel. Na’Vi won 17 toernooien en haalde de tweede plek 9 keer en de derde plek 8 keer. Zij spelen vooral de games FIFA, Heroes of the Storm, CS: GO, Dota 2, World of Tanks en League of Legends.

Dignitas

Team Dignitas met het gele game hoofdje als logo is een Brits team en komt uit 2003. Zij spelen alle games van de grote toernooien, met name Heroes of the Storm en League of Legends en zijn daarnaast ook goed in de games die minder bekend zijn zoals fighting games en TrackMania.

World Elite

Dit team heeft enorm veel fans. Het is hét team uit China, opgericht in 2005. Zij heeft haar expertise in StarCraft2, Warcraft 3 en League of Legends. Het team heeft legendarische spelers gehad die inmiddels gestopt zijn, maar waarvan sommige als ze een streamsessie houden nog steeds meer dan 2 miljoen kijkers hebben.

LGD-Gaming

Ook een Chinees team is LGD-Gaming. Zij bestaat sinds 2009 en speelt met name League of Legends en Dota 2. Dit team haalt steeds het wereldkampioenschap, maar weet daar geen top 3 prijs in de wacht te slepen. Inmiddels hebben ze sterspelers ingekocht waarmee ze hopen hun droom van het winnen van een wereldkampioenschap waar te maken.

SoloMid

Opgericht in 2009 is dit een succesvol team met een groot budget door sponsoring waardoor veel bewezen goed presterende spelers worden aangetrokken. Het team is uitgegroeid van een League of Legends game only naar een gevarieerd gaming team dat onder andere ook SMITE speelt.

Fnatic

Dit is ook een team dat in Engeland is opgericht, in 2004, is een allround team dat voor alle bekende games spelers heeft. Zo spelen zij op wereldtop niveau met de games Dota2, League of Legends, CS: GO, Heroes of the Storm, SMITE en Battlefield.

Cloud 9

Slechts in 2012 opgericht is dit Amerikaanse team een van de teams die tot de wereldtop behoren voor de games Hearthstone, Heroes of the Storm, League of Legends en CS: GO. Zij staan al vanaf 2013, net een jaar na de oprichting constant in de wereldtop.

Evil Geniuses

Samen met SK Gaming is dit een van de oudste teams, opgericht in 1999. Momenteel zijn zij erg succesvol met de games StarCraft 2 en Dota 2. Daarnaast hebben zij spelers voor de fighting games en een team voor Halo.

Byun – Starcraft II

Starcraft II wordt gewoonlijk in teams gespeeld maar de Zuid-Koreaanse ‘Byun’ Hyun Woo kreeg het voor elkaar om het grootste Starcraft II toernooi in zijn eigen land alleen en zonder de steun van een sponsor of team te winnen. Dit feit alleen al is een ongelooflijke prestatie. In 2016 won hij ook het World Championship tijdens BlizzCon. Hij ontving hiervoor de hoofdprijs van 200.000 Dollar. Inmiddels speelt hij voor Team Expert.

Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft

Pavel Beltukov speelt onder de gamenaam ‘Pavel’ Hearthstone: Heroes of Warcraft. Hij is afkomstig uit het Russische Ekaterinaburg en is onderdeel van het team ‘Milennium Pro’. Millennium Pro is een esports organisatie met teams in meerdere gamecategorieën waaronder ook Hearthstone: Heroes of Warcraft. In 2016 won Pavel de Hearthstone World Championship Series tijdens BlizzCon, het jaarlijkse evenement van spelontwikkelaar Blizzard Entertainment. Hij kon naar huis met het mooie bedrag van 250.000 Dollar.

Counter Logic Gaming (CLG) – Halo 5

Counter Logic Gaming is een Amerikaanse esports organisatie met verschillende gameteams. De organisatie werd in 2010 op gericht in Los Angeles als een League of Legends team. Inmiddels zijn er ook teams voor Counter-Strike: Global Offensive, Super Smash Bros.,  Call of Duty en natuurlijk Halo 5. In 2016 won team Counter Logic Gaming de prestigieuze Halo World Championship 2016 en een prijs van 1 miljoen Dollar. De leden van het team Counter Logic Gaming Halo5 zijn: ‘SnakeBite’ Paul Duarte, ‘Royal 2’ Matthew Fiorante, ‘Frosty’ Bradley Bergstrom, ‘Lethul’ TJ Campbell, ‘Clutch’  Wes Price.

Prijzengeld in vergelijking met andere sporten

Nu esports wereldwijd zo sterk in opkomst zijn, zien we ook een andere opvallende trend: de te winnen prijzen op esports toernooien lijken ook steeds hoger te worden. Zoals we in dit artikel hebben kunnen lezen zijn er ook tussen de te winnen prijzen nogal wat verschillen. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is ‘The International’, het jaarlijkse toernooi voor de game DOTA2. Ieder jaar breekt dit toernooi weer een record met zijn ongelooflijke prijzenpot. In 2016 werd er maar liefst 20 miljoen Dollar verdeeld onder de winnaars.

In 2016 gingen de winnaars van ‘The International’, Wings Gaming, met het grootste deel van die prijzenpot naar huis. In totaal 9 miljoen dollar. Om je een idee te geven van hoe astronomisch hoog dit bedrag is, vergelijken we dit eens met het prijzengeld in andere sporten:

  • Cricket – ICC World Twenty: 1,6 miljoen Dollar.
  • Wielrennen – Tour de France: 2,2 mijoen Euro.
  • Darts – PDC World Darts Championship: 000 Pond.
  • Golf – Masters Tournament: 1,8 miljoen Dollar.
  • Tennis – Wimbledon Championships: 2 miljoen Pond.

Uit het bovenstaande overzichtje blijkt wel dat de winnaars van esports toernooien niet onder hoeven te doen voor de winnaars in andere sporten. Met één enkele hoofdprijs van 9 miljoen Dollar is The International misschien wel de best betaalde sportwedstrijd ter wereld. Dus ben je jong, en een goede DOTA2 speler? Dan is een carrière in de esports nog zo gek niet.