Esports Meesters | Esports Games

Esports | Games

Esports Meesters bespreekt de meest populaire esports games. Dit zijn de games waarvoor de grootste esports toernooien worden georganiseerd.

Veel mensen brengen hun vrije tijd door op het sportveld. Dat is ook niet zo heel verwonderlijk, want sport is een activiteit die mensen samen bindt. Sport verbroedert wordt er ook wel gezegd; door sport leer je de onderlinge kwaliteiten van je teamgenoten beter kennen en door de talenten van al die teamleden samen te voegen tot een hecht team krijg je prestaties van topniveau.

Naast mensen die graag op het sportveld komen heb je ook mensen die elkaar graag treffen op een andere plek. Je mag dan denken aan spelers die graag hun krachten met elkaar meten in een computerspel. Daar waar computerspellen eerst iets waren wat voor de einzelgängers was, voor de uitzonderingen en de geeks, is een computerspel tegenwoordig serious business. Wanneer jij als computerspel speler erg goed bent in een spel zal je dat doorgaans zijn bij één bepaald facet van een computerspel. Je hebt bijvoorbeeld heel veel tactisch inzicht over hoe je door een level heen kunt komen en hoe je daarbij zoveel mogelijk punten kunt scoren. Of je hebt bijvoorbeeld heel veel inzicht in camouflage technieken. Hoe kom jij ongezien voorbij de tegenstander om een bepaald doel te bereiken?

eSports

ARMS

 (4)
eSports

Artifact

 (4)
eSports

Battlefield V

 (4)
eSports

Call of Duty

 (4)
eSports

Clash Royale

 (4)
eSports

Counter-Strike

 (4)
eSports

CrossFire

 (4)
eSports

Dota 2

 (4)
eSports

FIFA

 (4)
eSports

FIFA 16

 (4)

Het is dit soort zaken wat ervoor zorgt dat spelers van computerspellen elkaar steeds vaker gaan opzoeken. Die spelers, met ieder hun eigen specifieke talenten, vullen elkaar aan en vormen op die manier een ijzersterk team wat in staat is om een ander team te verslaan bij één bepaald computerspel. Computerspellen worden daarnaast steeds meer ontwikkeld om door dit soort professionele groepen te worden gespeeld. Er wordt een rollenspel gespeeld in een computergame waarbij alle karakters ieder hun eigen rol hebben. Die karakters hebben een functie binnen het team om de vijand te verslaan.

Voor dit doel is tegenwoordig een bepaald aantal spellen wat in teamverband tegen een ander team gespeeld wordt. Dit zijn geen gewone spellen; dit is esports. Esports is een nieuwe tak van sport waarbij de adrenaline bij de spelers door hun lichaam giert terwijl ze hun uiterste best doen om de tegenpartij te verslaan in de verschillende hoofdstukken van een computerspel. Voor de kijkers is dit ook enorm interessant; niet alleen wordt er gekeken naar de esports spellen en ingezet bij online casino’s op de wedstrijden; ook werken de kijkers hun skills bij door te kijken naar de professionals en door te zien hoe zij hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren.

Esports is dan ook een sport die nagenoeg volwaardig is geworden. Er zijn amateur divisies en er zijn professionals. Er wordt geld verdiend bij esports spellen door de teams maar ook door de toeschouwers die kijken naar de wedstrijden en inzetten op de uitslagen. Daarbij kan – net zoals bij gewone sport – worden ingezet op de prestaties van een team maar ook op de prestatie van een individuele speler.

League of Legends

League of Legends is een ‘MOBA’. MOBA staat voor Multiplayer Online Battle Arena game. MOBA betekent dat meer teams op één map tegen elkaar strijden. Deze teams hebben als doel het vernietigen van het vijandelijke hoofdkwartier. Naar dit hoofdkwartier lopen drie paden, ook wel ‘lanes’ genoemd. Over deze ‘lanes’ lopen elke halve minuut ‘minions’: een soort computergestuurde figuurtjes.

De tegenpartij laat via dezelfde routes ook minions lopen. De minions van beide teams ontmoeten elkaar in het midden en strijden tegen elkaar. Het doel is uiteraard het verslaan van de vijandelijke minions en het bereiken van het vijandelijke doel.

League of Legends is wereldwijd de meest gespeelde game. Spelontwikkelaar ‘Riot Games’ publiceerde in 2014 cijfers waaruit bleek dat League of Legends 67 miljoen actieve spelers had. En dit ongelooflijke aantal groeit nog steeds gestaag. In 2016 kwamen namelijk opnieuw cijfers naar buiten waaruit bleek dat League of Legends inmiddels 100 miljoen spelers heeft.

Dit soort aantallen zijn haast onvoorstelbaar en de reikwijdte van het spel wordt dan ook pas echt duidelijk waneer men ziet dat de op één na grootste game DOTA2 ‘slechts’ door 13 miljoen mensen wordt gespeeld. League of Legends laat de concurrentie dus vér achter zich. Het spreekt als vanzelf dat League of Legends een hele grote esport is met veel grote esports toernooien en professionele gamers die het spel spelen.

DOTA2

DOTA2 is een feite een soort vervolg op het derde deel van World of Warcraft: Defense of the Ancients. Het spel is eveneens een MOBA waarbij meerdere teams via ‘lanes’ tegen elkaar strijden. Het doel is ook hier om het hoofdgebouw van de tegenstander in te nemen en te vernietigen. Het spel wordt door 13 miljoen mensen gespeeld en is na League of Legends dus de meest gespeelde online game.

DOTA2 is ook ruim vertegenwoordigd binnen de esports toernooien. De DOTA2 toernooien onderscheiden zich van alle andere game toernooien dankzij de enorme geldprijzen. Het beste voorbeeld hiervan is dé jaarlijkse DOTA2 competitie: ‘The International’. In 2016 werd dit toernooi in Seattle gehouden en in de prijzenpot zat maar liefst 20 miljoen Dollar.

World of Warcraft

De kans dat je wel eens van World of Warcraft hebt gehoord is vrij groot. Dit spel werd in 2004 op de markt gebracht door Blizzard Entertainment en is na meer dan tien jaar nog steeds onverminderd populair. World of Warcraft is een zogenaamde MMORPG, oftewel massively multiplayer online role-playing game. In een MMORPG speel je via internet in een enorme virtuele wereld, samen met heel veel andere spelers.

Als speler kies je een bepaald personage die je in deze wereld wilt spelen. In de virtuele wereld kun je jezelf ontwikkelen. Door het uitvoeren van bepaalde opdrachten krijg je toegang tot meer vechttechnieken en aanvalsmethoden. Zo wordt je beter in het vechten kom je in hogere levels. In World of Warcraft ben je met heel veel andere spelers waarmee je ook contact hebt.

Voor veel spelers is World of Warcraft niet alleen een vorm van vrijetijdsbesteding, maar ook een sociale bezigheid. Via het spel leert men veel nieuwe mensen kennen en worden vriendschappen opgebouwd. Het spel wordt momenteel door ongeveer 10 miljoen spelers gespeeld en een deel daarvan doet dit ook professioneel als esporter op esports toernooien.

Starcraft II

Starcraft II werd net als World of Warcraft ontwikkeld door Blizzard Entertainment en op 27 juli 2010 uitgebracht. Het is een real-time strategy computerspel. Real-time strategy, oftewel RTS, wil zeggen dat de speler realtime controle heeft over een aantal militaire eenheden en gebouwen. Als de speler hier op strategische wijze gebruik van maakt, kan hij de vijand verslaan.

De gebruikte strategie kan betrekking hebben op het produceren van nieuwe eenheden maar ook op het verdedigen van de eigen basis of het aanvallen van de tegenstander. De manier waarop jij als speler speelt en beslissingen neemt hebben invloed op het verloop van het spel. Starcraft wordt vooral in Zuid-Korea op grote schaal als esport gespeeld op grote esports toernooien met duizenden toeschouwers.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

De game Hearthstone: Heroes of Warcraft is ook afkomstig van spelproducent Blizzard Entertainment. Het spel werd in 2014 uitgebracht en heeft een bijzonder concept wat gebaseerd is op de ouderwetse kaart verzamelspellen. In de gamewereld noemen we dit een ‘trading card game’. Het kaartspel maakt gebruik van de figuren en voorwerpen die ook terugkomen in World of Warcraft, dat andere grote spel van Blizzard Entertainment.

Als speler kies je een personage uit de negen helden van Warcraft. Vervolgens krijg je een aantal kaarten waarmee je de vijand uit moet schakelen. Elke kaart heeft een eigen functie met krachten, bonussen of personages. Het doel van het spel is om de op het juiste moment een combinatie van kaarten in te zetten waarmee je de vijand kunt vernietigen. Het spel Hearthstone wordt in tegenstelling tot veel andere esports niet in teamverband gespeeld.

Halo

Ook Halo is één van de bekendere computergames. Van dit spel zijn al vele versies uitgebracht door Microsoft Studios. Het meerendeel daarvan is ontworpen door Bungie, maar de laatste twee delen zijn echter gemaakt door 343 Industries. Alle Halo spellen zijn multiplayer first-person shooter games. De spellen zijn gesitueerd in een sciencefiction omgeving en draaien om de Master Chief die strijdt tegen de ‘Covenant’.

De Covenant is een alliantie van aliens die de vrede in het universum bedreigt. Binnen de categorie van first-person shooter games wordt Halo beschouwd als één van de allerbeste games die ooit gemaakt zijn. Het succes van de reeks is zelfs zo groot dat er rond de game ook boeken zijn geschreven en stripverhalen zijn uitgebracht.