Fortnite versus PUBG: Welk spel moet jij uitproberen?

Fortinite versus PUBG of liever gezegd Fortnite vs PlayerUnknown's BattleGround! Is er een 'beter' dan de ander en waarom? Welke wil jij spelen?

2017 was het jaar van de doorbraak van de Battle Royale games en in 2018 lijkt dit nieuwe genre alleen maar door te stomen in populariteit. De twee spellen die vechten op de plek van top dog zijn PlayerUnknown’s BattleGrounds en Fortnite. Het genre, genoemd naar de gelijknamige filmserie uit Japan, is zelfs in populariteit het (tot nu toe) ontastbare MOBA genre aan het aanvallen. Maar wat zijn battle royale spellen precies en welke tussen de twee grote titels wil jij kiezen?

Battle Royale!

Ook wel bekend als last man standing en bekend van de films The Hunger Games met de mooie Jennifer Lawrence. De spelers worden gedropt op een map en zijn daar aan zichzelf overgeleverd (of je werkt samen met een vriend). Het is de bedoeling dat je andere spelers uitschakelt en als enige overblijft. Dit klinkt niet per se vernieuwend, bij World of Warcraft had je bijvoorbeeld al het Arena concept waarbij je 5 tegen 5 speelde tot er een team was uitgeschakeld. Er zijn echter drie elementen die deze Battle Royal spellen onderscheiden van alles dat er tot nu toe was. Ten eerste; dood is dood. Geen respawn, geen tweede leven, geen niks. Ten tweede, overal liggen wapens of andere spullen die je kunt gebruiken, maar ze moeten wel bevochten worden. Ten derde, de map wordt steeds kleiner waardoor de actie-dichtheid ook bij minder spelers wordt gegarandeerd.

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Ook wel bekend als PUBG is een battle royale shooter die je vanuit first- en thirdperson perspectief kunt spelen. De naam van het spel heeft het te danken aan zijn bedenker en ontwikkelaar Brendan ‘PlayerUnknown’ Greene. De inspiratie voor het spel is zoals gezegd, gevonden in de film Battle Royale (Hunger Games is een Amerikaanse remake). Het spel komt in maart 2017 uit op steam en is direct een grote hit. Met drie miljoen spelers is het een steeds grotere eer om als laatste over te blijven!

Fortnite

Fortnite is het (iets jongere) broertje van PUGB en hoewel het ook een battle royale game is, is het heel verschillend van zijn oudere broertje. Dit is direct ook de reden waarom er twee spellen in hetzelfde genre tegelijk zo groot kunnen zijn; ze spreken een ander publiek aan. Fortnite is ten eerste ook een console game; je kunt het dus ook spelen op de Xbox en de Playstation, maar ook op de pc. Het is gratis te downloaden en maakt gebruik van microtransacties. Maar het belangrijkste opmerkelijke verschil is dat fortnite veel meer ‘cartoonie’ oogt dan PUBG en dat er elementen van minecraft in verwerkt zijn. Je kunt dus alles in de omgeving omhakken en vervolgens gebruiken om weer dingen van te bouwen.

Welk spel wil jij spelen?

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de twee spellen. Bekijk het een beetje als LoL en Dota 2. Net als LoL is Fortnite toegankelijker en meer geschikt voor de casual gamer, waar PUGB veel meer oogt als Call of Duty en vooral de hardcore shooter zal aanspreken.

De ‘map’ van fortnite is vergevingsgezind omdat je alles kunt gebruiken, terwijl je bij PUGB echt op zoek moet naar waardevolle items over lange afstanden. Hier heb je dan weer voertuigen voor nodig die je ook kunt vinden. PUGB is dus ‘realistischer’, vraag is of je dat leuk vindt of juist niet. Dit geldt ook voor de wapens. Spelers zonder ervaring met militaire spellen zullen het lastig vinden om het uitgebreide arsenaal aan wapens in PUGB op waarde te kunnen schatten, terwijl je in Fortnite minder wapens hebt en deze heel simpel van rarity zijn voorzien doormiddel van een kleurtje. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De rode lijn blijft hetzelfde: PUGB is vraagt veel meer inspanning van de speler dan Fortnite. Er is niet echt een antwoord op welk spel ‘beter’ is, maar wel op wat voor speler jij bent. Alleen jij kunt die vraag beantwoorden!

Tags: