Ninjas in Pyjamas stopt met Overwatch

Ook Ninjas in Pyjamas, mede bekend vanwege hun League of Legends- en CS:GO-teams, heeft besloten haar Overwatch-team te laten gaan.

De leden van het team gaan verder als Rest in Pyjamas.

Er lijkt geen eind te komen aan de stroom esports-organisaties die stoppen met het funderen van Overwatch-teams. Ook Ninjas in Pyjamas, mede bekend vanwege hun League of Legends- en CS:GO-teams, heeft besloten haar Overwatch-team te laten gaan.

De Finse teamleden zullen hun deelnamen aan het Overwatch Contenders-toernooi voortzetten onder de naam Rest in Pyjamas (get it?). Onder NiP toonden Joona ‘Fragi’ Laine, Kalle ‘hymzi’ Honkala, Antti ‘kyynel’ Kinnunen, Lauri ‘mafu’ Rasi, Aleksi ‘Zuppehw’ Kuntsi en Joonas ‘zappis’ Alakurtti een hoop potentie, die ze hopelijk ook zonder de organisatie achter zich, waar kunnen maken in de komende maanden.

Op de site van Ninjas in Pyjamas heeft social media associate Lukas Berć de motivaties van de esports-organisatie verder toegelicht: “We namen vorig jaar voor het eerst deel in de Overwatch-scene, met een van de sterkste teams op dat moment”, laat Berć weten. “Naarmate de tijd vorderde zagen we steeds meer teams hun Overwatch-line-ups loslaten en de toekomst van de game als een esport overwegen. De scene heeft zich niet naar de verwachtingen ontwikkeld, met een gebrek aan informatie over de aankomende Overwatch League en lagere kijkcijfers dan verwacht.”

Toch sluit NiP een terugkeer naar Overwatch niet uit: “We blijven enthousiast over het vooruitzicht van de aankomende Overwatch League, maar we weten weinig over de omvang van de kansen die we krijgen, omdat Blizzard erg terughoudend is geweest in de communicatie. Wanneer we meer informatie binnenkrijgen en we een betere mening kunnen vormen over de toekomst van de game, zullen we een eventuele terugkeer mettertijd evalueren”, aldus Berć.

Zoals Berć al liet weten laten steeds meer esports-organisaties hun Overwatch-teams gaan. Toen de game een jaar geleden uitkwam was iedereen enthousiast over de mogelijkheden van een eventuele professionele Overwatch-scene, maar sinds die tijd hebben Fnatic, TSM, Denial, Red Reserve, Splyce en Team Dignitas hun investeringen in de game teruggetrokken. Met de toevoeging van Ninjas in Pyjamas zijn dat zeven esports-organisaties die de toekomst van de game niet vertrouwen.

Wat opvalt is dat alleen Europese en Noord-Amerikaanse teams besluiten om Overwatch tijdelijk op te geven. Aziatische teams als RunAways en Lunatic-Hai lijken geen problemen te ondervinden, voornamelijk door het feit dat esports-organisaties daar zelf veel initiatief tonen en grote toernooien organiseren, zoals het APEX-toernooi dat op het moment aan haar derde seizoen bezig is. In het Westen investeren organisaties echter minder en wachten veel teams geduldig af tot de aankomende Overwatch League, waar Blizzard bijzonder weinig over vrij wilt geven.

Dit maakt Overwatch een lastige investering voor veel esports-organisaties. De game mag dan een groot commercieel succes zijn, de toekomst van de titel als esport is nog zeer onzeker. Azië mag dan, voornamelijk in Zuid-Korea, een bruisende esports-scene kennen, in Europa en de Verenigde Staten ontbreekt het aan grote toernooien. Hierdoor is het voor organisaties een groot risico om in een team te investeren, omdat het prijzenpotten niet al te groot zijn en de kans dat jouw team iets wint ook vrij gering is door het gebrek aan toernooien.

Er zijn slechts een paar grote Westerse teams die goed weten te presteren in Overwatch, zoals Rogue en EnVyUs. Omdat deze teams succesvol zijn en dus wel geld binnenbrengen bij hun organisaties, kunnen zij zich betere trainingsfaciliteiten veroorloven en is er een groter budget beschikbaar voor de aankoop van nieuwe spelers. Hierdoor wordt de kloof tussen deze topteams en de kleinere Westerse teams steeds groter, waardoor er mogelijk slechts een handvol aan grote Westerse namen overblijft.

Het blijft dus afwachten of de komst van de Overwatch League het competitieve landschap een nieuw leven in gaat blazen. Zelfs als de eerste iteratie van het toernooi niet zal barsten van de Westerse deelnemers zal het in ieder geval een beter beeld geven van de toekomst van Overwatch als esport. Als deze toekomst rooskleurig blijkt dan zullen de genoemde teams ongetwijfeld terugkeren voor een tweede poging.