ESL One Cologne 2017

ESL One Cologne 2017 voorbeschouwing

Ook dit jaar heeft ESL One Cologne 2017 een affiche heeft waar je als Counter-Strike-liefhebber spontaan van begint te watertanden.

Hoewel het toernooi dit jaar geen Major-status heeft, is en blijft ESL One Cologne één van de belangrijkste CS-evenementen in de wereld. Vandaar dat we het toernooi voorbeschouwen.

De top van de Counter-Strike-scene zal zoals gewoonlijk ook dit jaar weer op de LANXESS arena in Keulen neerstrijken. Hoewel Astralis, één van de beste teams in de wereld, vriendelijk heeft bedankt voor het toernooi omdat een weekend later de PGL Major is, weerhield dat de andere teams er niet van. Dat zorgt ervoor dat ook dit jaar ESL One Cologne 2017 een affiche heeft waar je als Counter-Strike-liefhebber spontaan van begint te watertanden.

De zestien teams die naar ESL One Cologne 2017 komen zijn:

 • SK Gaming (Brazilië)
 • Natus Vincere (Oost-Europa)
 • North (Denemarken)
 • Ninjas in Pyjamas (Zweden)
 • FaZe Clan (Europa)
 • Mousesports (Europa)
 • Immortals (Brazilië)
 • TyLoo (China)
 • Space Soldiers (Turkije)
 • Liquid (Amerika)
 • OpTic (Amerika)
 • Cloud9 (Amerika)
 • Heroic (Denemarken)
 • Fnatic (Zweden)
 • Virtus.pro (Polen)
 • Gamers2 (Frankrijk)

Die zestien teams worden in één grote groep gegooid en spelen vervolgens via het steeds populairder wordende Zwitserse systeem de groepsfase uit. In totaal vinden er tijdens de groepsfase 5 wedstrijden plaats, waarna de 8 teams met het beste record doorstromen naar de playoffs. De eerste wedstrijden, die vandaag beginnen, zijn gebaseerd op de CS: GO-ranking van ESL. Hierdoor zijn de volgende wedstrijden ontstaan:

SK – Space Soldiers

Na’Vi – Liquid

North – OpTic

NiP – Cloud9

FaZe – Heroic

Mousesports – Fnatic

Immortals – VP

TyLoo – G2

Het toernooi begint op 4 juli en loopt door tot en met 9 juli. De wedstrijden starten vandaag om een uur of 12 in de ESL studio en bevatten de eerste twee wedstrijdrondes. Woensdag zal de derde ronde gespeeld worden en donderdag de vierde en vijfde ronde, waarna de groepsfase is afgerond. Vanaf vrijdag is het spektakel live te bewonderen in de LANXESS Arena, wanneer de playoffs van start gaan.

De kanshebbers

Met zo’n geweldig competitief veld zijn er veel kanshebbers. Het is dan ook erg lastig om met zekerheid te zeggen wie overduidelijk het evenement gaan winnen. Toch wil ik drie teams eruit lichten die naar

mijn idee de grootste kans hebben om straks in de LANXESS Arena de trofee in de lucht te hijsen.

SK Gaming

Kenners zullen ongetwijfeld met me eens zijn dat SK Gaming één van de grote kanshebbers van het toernooi is. Het Braziliaanse team is een paar maanden geleden uit vorm geraakt maar heeft zich sindsdien hervonden. Hoewel het niveau nog niet op de piek ligt die het team heeft laten zien aan het einde van 2016 en het begin van 2017, zijn de verwachtingen in ieder geval weer hooggespannen.

Sterspeler Marcelo ‘coldzera’ David heeft eigenlijk nooit een slechte wedstrijd, waardoor hij de fundering is waarop het team is gebouwd. Normaal gesproken wordt hij ondersteund door Gabriel ‘FalleN’ Toledo, de in-game leader en AWP-speler van het team. Maar FalleN leek, zoals zijn naam suggereert, recentelijk van zijn positie als één van ’s werelds beste AWP’ers te zijn gevallen. Het wilde hem maar niet lukken om net zo veel impact te hebben als voorheen. Toch zagen we glimpen van die FalleN tijdens DreamHack Summer 2017. Dat zorgt ervoor dat SK wederom gevaarlijk is. Teams zullen de sterren van de hemel moeten spelen willen ze een kans maken tegen het oppermachtige Braziliaanse team.

FaZe

Eén van de meest populaire shoutcasters in de wereld is Stuart ‘TosspoT’ Saw, die tegenwoordig voor Twitch werkt. Een veelgehoorde uitspraak van hem was “always the bridesmaid, never the bride”, en die zin beschrijft FaZe Clan perfect. Sinds de komst van Nikola ‘NiKo’ Kovač stond het team vier keer in de finale maar wisten ze slechts één daarvan te winnen.

Desondanks bestaat het Europese superteam uit ongelofelijke talenten. Daarnaast heeft dit team ook één van de mooiste verhaallijnen in de Counter-Strike-scene: het zijn bijna allemaal ‘rejects’. AWP’er Aleksi ‘allu’ Jalli koos ervoor om bij Ninjas in Pyjamas te vertrekken, Fabian ‘KioShima’ Fiey was het ‘probleem’ waardoor Franse teams niet naar behoren presteerden, Finn ‘Karrigan’ Andersen moest het veld ruimen bij Astralis omdat het team het vertrouwen in hem als speler had verloren en NiKo werd na zijn vertrek bij mouz aangevallen omdat hij een slechte invloed zou zijn op de rest van het team, ondanks zijn uitmuntende kwaliteit als speler.

Die vier spelers vonden de Noor Håvard ‘rain’ Nygaard, de enige overgebleven speler van het originele FaZe Clan, en sindsdien is het team ongetwijfeld één van de sterkste Counter-Strike-teams in de wereld. Of het ze gaat lukken om eindelijk weer een toernooi te winnen is de hamvraag. Dat het team ver in het toernooi gaat komen staat eigenlijk buiten kijf.

Gamers2

Het Franse superteam Gamers2 heeft nog geen resultaten neergezet die passen bij de verwachtingen die werden geschapen toen het team bij elkaar kwam, maar met elk toernooi zien we de verbetering. Dat betekent dat het team op dit moment zich goed kan meten met de top van de wereld. Of zich dat uiteindelijk gaat uitbetalen in de vorm van toernooiwinsten moet nog blijken, maar de opwaartse trend die de mannen onder leiding van superster Richard ‘shox’ Papillon – die juist in dit team de rol van superster opgeeft – doormaken geeft goede hoop. Het zal mij dan ook niet verbazen om Gamers2 juist op dit evenement een goede prestatie te zien neerzetten.

Underdogs

Eigenlijk is elk team dat aanwezig is op het evenement in staat om elkaar te verslaan. Teams zoals Na’Vi en Virtus.Pro, die al geruime tijd ver onder de maat presteren, kunnen zomaar ineens hun positie als topteam opeisen en de bovengenoemde drie teams verslaan. Ook Ninjas in Pyjamas, dat onlangs een nieuwe speler heeft toegevoegd nadat Adam ‘friberg’ Friberg besloot om te stoppen bij het team, mag absoluut niet onderschat worden. Dat zorgt ervoor dat we te maken krijgen met een ontzettend leuk en spannend toernooi dat je absoluut niet wil missen. Het evenement is live te volgen via Twitch.

Tags: