esports twitch
De wereld van esports vindt vooral online plaats. De games worden online gespeeld en er wordt online gekeken naar andere gamers, competities en toernooien. De live toernooien vinden maar enkele keren per jaar plaats en worden bezocht door gamers en niet gamers. De niet gamers, ook wel kijkers genoemd, zijn bijna niet online te vinden, de gamers zijn altijd online. Dat de online streaming platforms zo populair zijn, is dan ook niet raar. Het eerste grote online streaming platform dat ontstond is esports Twitch, inmiddels overgenomen door Amazon in 2015.
Een streaming platform is een website waarop individuele spelers een eigen kanaal kunnen opstarten. Op dit kanaal speelt iemand games en kunnen andere gamers naar iemand kijken als deze interessant genoeg is. Een gamer krijgt zo volgers waaruit een inkomen gegenereerd kan worden. Ook worden op zo’n platform competities en toernooien gespeeld. Deze competities en toernooien werden met name in het begin van het ontstaan van de platforms georganiseerd door de gamers zelf. Er zijn op zo’n platform veel communities waarvan de spelers lid worden door bijvoorbeeld de voorkeur van een bepaald spel of een bepaalde gamer.
De online wereld van esports
Vanaf het allereerste begin van video gaming in de jaren ’70 van de vorige eeuw, is esports een gesloten gemeenschap geweest die is overgegaan van de technische student (de eerste speler) die in het eerste offline computer tijdperk speelde, naar de redelijke gesloten en onbegrepen community die nu online speelt. In het onbegrip en de geslotenheid komt nu verandering door de verandering van het soort fan. Er is een fangroep bijgekomen, de dertiger die vroeger als hobby een spelletje speelde en nu gesetteld is en wil kijken in plaats van gamen. Deze dertiger wil kijken op tv, waardoor de online wereld wordt uitgebreid met de wereld van tv.
De online wereld wordt echter niet vervangen, een gamer zal altijd online blijven. Hij speelt online en kijkt online en gaat soms naar een live toernooi. Doordat een gamer altijd online blijft, zullen online platforms altijd blijven bestaan. Deze platform wereld is nog niet verzadigd en totdat dat zover is, zullen er nog meer bijkomen. Twitch is echter nog steeds de grootste.
Lees meer over de opkomst van Twitch
Is (esports) Twitch populair
esports Twitch is razend populair. Het is land het enige streaming platform geweest in de esports community. MLG heeft ook een poging ondernomen en is daarin succesvol, maar niet in de mate waarop esports Twitch succesvol is. De laatste cijfers van esports Twitch dateren uit 2015, waaruit een aantal leuke feitjes naar voren komen. esports Twitch had in het jaar 2015 1,7 miljoen unieke wereldwijde streamers per maand en er is totaal in dat jaar gestreamd voor 459,366 jaar, omgerekend zijn dat 241.441.823.059 minuten. Ook wordt er op esports Twitch onderling veel gekletst, er zijn 9,169,726,092 chat berichten uitgegaan. Op piekmomenten had esports Twitch over de 2,098,529 gelijktijdige bezoekers en de mobiele app is inmiddels meer dan 1 miljoen keer gedownload.
Hoe wordt Twitch beleefd
Behalve dat het kijken naar gamers, competities en toernooien één van de hoofdactiviteiten is op esports Twitch, zijn er nog een aantal redenen voor mensen om in te loggen. Soms wil iemand voor dat hij een nieuw spel aanschaft, eerst kijken of het de moeite waard is. Er wordt dan een gamer gevolgd die het spel speelt, zodat een goede beslissing kan worden gemaakt. Ook sturen spelontwikkelaars nieuw uit te komen games op voordat deze verkrijgbaar zijn voor het publiek. Deze games worden gespeeld door de bekende gamers, wat het een uitstekende vorm van reclame maakt en de kijker de gelegenheid geeft alles over de game te weten te komen.
Is Twitch het nieuwe TV
Twitch is een interactief medium, tv is dat niet, de vraag is dan ook of Twitch het nieuwe tv wordt. Het voordeel van tv is dat er ook nutteloos gekeken kan worden, dus zonder dat er actie wordt vereist van de kijker, behalve het indrukken van de afstandsbediening. Na een vermoeiende dag of op een verveelmoment is niets zo lekker als zappen of naar onzin kijken. Het maakt het hoofd leeg. Het interactieve aspect dat juist zo belangrijk is bij Twitch, zoals bij esports Twitch, is wat Twitch zo groot heeft gemaakt. Natuurlijk kan er ook nutteloos gekeken worden naar een Twitch kanaal, maar de neiging om actief mee te doen, in welke vorm dan ook, blijft groot. Dit omdat het een live kanaal is, er gebeurt dus van alles nu, op dit moment, wat de mogelijkheid tot reageren in een hoofd aanwakkert.
Op tv is het niet mogelijk te reageren, die optie in een kijkershoofd wordt dus niet aangesproken. De algemene vraag of online platforms het nieuwe tv worden heeft een ander antwoord. Veel programma’s er kiezen tegenwoordig ook voor hun uitzendingen via online tv te verzorgen, dus naast de traditionele tv. Zij doen dit om minder afhankelijk te zijn van de macht van de media. Het kijken naar uitzendingen online vergt, net zoals het kijken naar uitzendingen op tv, geen interactie. Het online uitzenden van tv shows is dan ook in opkomst en kan op deze manier wel het nieuwe tv medium worden.
Lees meer over verschillende Twitch kanalen
De uitgelichte games op esports Twitch
Sommige games worden op esports Twitch meer bekeken dan anderen. De spellen die het meest bekeken zijn op esports Twitch in 2015 zijn op volgorde van populariteit: league of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Dota 2, Hearthstone, Minecraft, H1Z1, Destiny, World of Tanks, World of Warcraft en FIFA 15.
League of Legends
League of Legends is een snel, competitief spel dat Real Time Strategy (RTS) combineert met RPG (Role Playing Game). Een role playing game is een spel waarbij de speler een karakter binnen het spel aanneemt dat zich moet ontwikkelen. Dit karakter is een belangrijk onderdeel van het spel of van de groep waar het karakter bij hoort, anders dus dan bij een MOBA game, waar het karakter ondergeschikt is aan de groep. League of Legends wordt gespeeld door 2 hoofdkarakters die elkaar bestrijden in verschillende strijdvelden. De hoofdkarakters hebben mensen en groepen om hen heen die hem helpen, zoals een leger. Je kunt als gamer het hoofdkarakter spelen of onderdeel zijn van de groep die bij het karakter hoort.
Counter Strike: Global Offensive
CS:GO is een multi player FPS (First Person Shooter) game. Een speler speelt als terrorist tegen een terrorist en moet opdrachten uitvoeren om het team van de tegenstander te elimineren. Iedere speler verzamelt punten in de verschillende rondes waarmee hij aan het begin van de volgende ronde wapens en munitie kan kopen. Een opdracht goed uitvoeren levert punten op, een negatieve actie, zoals iemand uit je team neerschieten, zorgt voor punten aftrek. Na het einde van een ronde krijgen allebei de teams geld, waarbij het team dat de ronde gewonnen heeft meer geld krijgt.
DOTA 2
Het spel DOTA 2 is een MOBA spel en wordt gespeeld door 2 teams van 5 spelers. Ieder team heeft een Ancient (baas) die in de hoek van het speelveld staat. 2 Hoeken van het speelveld zijn belangrijk, de hoek links onder en de hoek rechts boven. Het team dat links onder staat heeft Radiant, het team dat rechts boven staat heet Dire. Het doel van het spel is het doden van de Ancient. De Ancient wordt verdedigd door 5 Heroes, de spelers. Een Hero wordt sterker door het verzamelen van goud en ervaring, wat hen in staat stelt om andere, betere items te kopen en een hoger niveau te halen. Met deze items in combinatie met de hoogte van het niveau van een speler, kan de Ancient worden uitgeschakeld. Iedere speler heeft de keuze uit 111 Heroes.
Hearthstone
Hearthstone is een kaart spel, dat wil zeggen, het doel is het verzamelen van kaarten en het afpakken van kaarten van de tegenstander. Iedere speler heeft 30 kaarten en een Hero met speciale krachten. Een speler kan de tegenstander verzwakken door het uitspreken van vloeken over de speler of door de speler te laten aanvallen door minions. Het winnen van een spel levert (spel) goud op, nieuwe kaarten of andere ‘in-game’ artikelen. Dit kan weer gebruikt worden voor het aankopen van nieuwe en sterkere kaarten om het kaartendek van de speler te verbeteren.
Lees meer over games op esports Twitch
De populaire kanalen van esports Twitch
De populaire kanalen zijn logischerwijs gerelateerd aan de populairste games, deze hebben het hoogste aantal kijkers. Er wordt ook gekeken worden naar de populariteit van de gamers die streamen. Dit is niet alleen spel gerelateerd, maar ook gebonden aan de persoonlijkheid van de gamers. Er kunnen verschillende gamers zijn die precies even goed zijn in bijvoorbeeld League of Legends, maar toch een verschillend aantal volgers hebben door kenmerken als andere skills of de aardig factor. De top 10 kanalen op Twitch zijn momenteel:
Gebaseerd op het aantal volgers:
kanaal aantal volgers
syndicate 2,461,127
Riotgames 2,354,797
esl_csgo 1,798,373
Nightblue3 1,706,068
summit1g 1,624,176
LIRIK 1,517,335
imaqtpie 1,475,039
PhantomL0rd 1,396,710
sodapoppin 1,351,741
captainsparklez 1,298,632
Gebaseerd op het aantal views:
Kanaal Aantal views
Riotgames 884,683,538
Starladder 322,314,285
beyondthesummit 290,754,334
esl_csgo 211,189,189
tsm_theoddone 192,816,479
Tsm_dyrus 179,521,134
imaqtpie 174,978,674
Nightblue 157,296,345
garenatw 153,288,513
nl_kripp 152,108,021
esports Twitch evenementen
esports Twitch heeft een aantal goede doelen evenementen te weten Extra Life, Games done Quick, Gaming for Good, Yogscast Jingle Jam en St. Jude Play Live. Dit zijn allemaal streams die door esports Twitch beschikbaar worden gesteld waarop gespeeld kan worden voor geld. Het geld gaat niet naar Twitch, maar wordt verdeeld onder goede doelen. In 2015 heeft Twitch op deze manier $17,400,000 opgehaald dat verdeeld is onder meer dan 55 instellingen.
TwitchCon
TwitchCon is het eerste congres van Twitch, georganiseerd door Twitch. De eerste editie heeft plaatsgevonden in 2015. TwitchCon is de belichaming van de Twitch community. Het was een samenkomst van de (relatief) anonieme online Twitch gebruiker dat ineens live aanwezig was. Niet zoals op een toernooi waar bepaalde games gespeeld worden en een bezoeker een fan is van een game, maar als Twitcher, de community werd tastbaar. Alle 20.000 kaartjes waren verkocht en het congres is door 1,9 miljoen mensen online bekeken. Het congres van Twitch behandelt alles dat te maken heeft met esports en met Twitch zelf. Daarnaast waren er meet&greets, game demo’s en het toernooi H1Z1 Invitational. Het congres wordt voortaan jaarlijks herhaald en trok in 2016 35.000 bezoekers.
Concurrenten van Twitch
Naar het succes van Twitch wordt goed gekeken en er worden dan ook verschillende online platformen opgericht speciaal voor esports. De meest succesvolle nieuwe Engelstalige platformen zijn MLG, Ustream, Veetle, Azubu, Dailymotion Games, Hitbox, InstaGib, Mirrativ, Origin, Steam Broadcasting en YouTube Gaming.
Sommige sites richten zich puur op de gamer zoals InstaGib, Azubu en Dailymotion waarbij Azubu zich met name op de Aziatische markt richt. Andere platform zijn er ook voor andere groepen zoals Hitbox dat een forum is voor gamers, toernooi organisatoren en andere streaming aanbieders. Daarnaast wordt gezocht naar een andere vorm van inloggen, zoals Mirrativ inloggen aanbiedt vanaf je telefoon of tablet. Dit zorgt weer voor een extra vorm van streamen. Je kunt al je bezigheden life streamen, fietsen, wandelen enzovoorts, in plaats van alleen je games. Daarnaast kun men op Mirrativ ook de games die men speelt op een telefoon of tablet streamen. Mirrativ is daar de eerste in.
Ook Veetle zoekt naar variatie. Bij Veetle kan men verschillende formats uploaden, wat de zorgt voor het kunnen kijken op meer verschillende devices. Er wordt dus door de concurrenten van Twitch niet alleen gewerkt aan een streaming platform, maar ook aan andere manieren van streamen om de strijd met Twitch aan te gaan.