Twitch kanalen

Twitch kanalen

Buiten esports Twitch zijn er in 2016 drie nieuwe Twitch kanalen gelanceerd; social eating, music en Creative. Welke kanaal past het best bij jou?

Twitch kanalen

Twitch heeft naast esports Twitch inmiddels 3 nieuwe kanalen en wil dat assortiment uitbreiden. Er wordt nu aan iedere gebruiker die inlogt een enquête aangeboden met de vraag of er interesse is voor andere content en waarbij een voorkeur uit voorgestelde content kan worden gegeven. Er kan gekozen worden uit de onderwerpen stripboeken, LARP-en, Vlogs en lifestyle onderwerpen en wetenschap. LARP-en betekent Live Action Role Playing. Het is een live spel waarin iemand de rol van een karakter aanneemt en meedoet aan het spel. Een soort toneel, maar dan groter. Dit vindt vaak buiten plaats, bijvoorbeeld tijdens het naspelen van een veldslag. Als er genoeg stemmen worden uitgebracht, zal Twitch deze kanalen ook openen. Het is de vraag of het gaming publiek überhaupt meedoet aan de enquête of dat de media aandacht die hieraan wordt besteed nieuw publiek naar Twitch zal brengen juist voor deze onderwerpen. Eén van de al bestaande nieuwe kanalen heeft in ieder geval onder de fans van esports veel aanhang, het kanaal Social Eating.

De 3 nieuwe Twitch kanalen

Buiten esports Twitch zijn er in 2016 drie nieuwe Twitch kanalen gelanceerd; social eating, music en Creative. Alle genres bestonden al buiten Twitch via andere platforms en zijn nu ook door Twitch in hun platform geïntegreerd. Het initiatief voor het integreren van deze nieuwe kanalen is gekomen van Amazon, sinds 2015 eigenaar van Twitch.

Social Eating

Deze eet live stream is al een tijd populair online. In Zuid Korea, waar dit genre het heel goed doet, heet het Muk-Bang (eetuitzending). Naar aanleiding van het social eaten zijn er weer speciale websites opgericht die zich hierop focussen. Een voorbeeld hiervan is TreatStream, waarbij een kijker eten kan bestellen voor de streamer die dit dan online moet opeten. De streamer krijgt hiervoor betaald. Twitch focust zich niet alleen op het avond eten, maar gaat direct voor het gezamenlijk online eten van het ontbijt, de lunch of de snack. Het principe is heel simpel, iemand gaat eten voor zijn of haar web camera en eet online. Op deze manier eet iemand niet alleen, zeker niet door de ondersteuning van de chatfunctie.

Creative

Creative is het kanaal van Twitch waarom live ieder vorm van kunst gestreamd kan worden. Dit kan gaan van schilderen tot kleien, beeldhouwen, koken, een gedicht maken enzovoorts. De opening van deze Creative stream is gevierd met een marathon uitzending van de schilderlessen van Bob Ross. Bob Ross was een Amerikaanse landschap schilder die veel succes heeft gehad met zijn serie The Joy of Painting, die uitgezonden is van 1982 tot 1993. De marathon die is uitgezonden door Twitch heeft dan ook heel erg lang geduurd. De serie van Bob Ross was vooral populair door zijn uitermate vriendelijke en liefdevolle karakter. Het Creative kanaal is het snelst groeiende kanaal, alhoewel alle 3 de kanalen het heel erg goed doen.

Music

Op Twitch Music kan iedereen zijn muziek streamen als muzikant of als dj. Met name het muziek genre EDM (Electronic Dance Music) is populair in de esports wereld en deze stream is dan ook snel groeiend. Onder ander wereldberoemde dj’s als Aoki (zelf een grote game fan) en Deadma5 streamen via Twitch Music. Deadmau5 heeft al meer dan 115 sessies gestreamd waarvan sommige meer dan 3 uur duurden. Aoki heeft zelf binnen Twitch een stream opgezet onder het sub label New Noise waarin copy free muziek gestreamd wordt die Twitch gebruikers mogen gebruiken in hun eigen stream. Het belang van muziek mogen gebruiken van anderen zonder daar rechten over te hoeven betalen is belangrijk voor Aoki. De New Noise stream wordt gebruikt door muzikanten en dj’s die meer waarde hechten aan het feit dat hun muziek gehoord wordt dan aan het verdienen aan de muziek. Het copy free gebruiken van muziek kan alleen binnen de New Noise stream.

De New Noise stream is opvallend, omdat nu muziek die wordt gespeeld op Twitch, bijvoorbeeld op de achtergrond van een stream, direct op stil wordt gezet door Amazon. Alleen muziek waarvoor Amazon de rechten heeft, mag op Twitch gespeeld worden. Amazon heeft een muziekbibliotheek gelanceerd waarvan zij alle rechten heeft en die gebruikt mag worden door streamers. Komt er toch een nummer online dat niet in de bibliotheek voorkomt, dat wordt de stream op mute gezet.