Esports Meesters | Teams

Esports | Spelers

esport staat voor Electronic Sport. Het is het spelen van computergames in competitieverband. Lees hier hoe esportspelers trainen en wat ze verdienen.

De meest bekende gamers ter wereld: esportspelers

Esport staat voor Electronic Sport. Het is het spelen van computergames in competitieverband. Het wordt weliswaar sport genoemd maar niet door iedereen als dusdanig beschouwd. De sport wordt veelal gespeeld in landen in landen als Australië en China.

Ook in Europa en Noord-Amerika worden er veel competities gehouden. Het land waar de meeste competities in esport gehouden worden is Zuid-Korea. Hier vind je veel professionele esportspelers, die zelfs sinds het jaar 2000 een officiële licentie hebben.

Het aanbod aan videogames is gigantisch, maar de sport wordt nog altijd verder ontwikkeld en lang niet alle computerspellen komen er voor in aanmerking. Een aantal bekende spellen zijn WarCraft II en WarCraft III: The Frozen Throne, Dota 1 en 2, Heroes of Hewerth, League of Legends, maar ook een game zoals Call of Duty wordt door veel mensen gespeeld.

Er is voor iedereen wel iets te vinden dat je leuk vindt; Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat of komt wel een competitie voor. En naarmate een spel aan populariteit wint en er steeds meer deelnemers komen, zal de competitie en het aantal wedstrijden ook toenemen en zullen de prijzen voor de winnaars ook hoger worden.

Er bestaan zelfs mogelijkheden om wedstrijden live bij te wonen (via internet en televisie worden er al uitgezonden) en weddenschappen erop af te sluiten.

Meeste spelers

De meeste esportspelers zijn mannen tussen de 18 en 34 jaar oud. Mannen hebben het grootste aandeel binnen deze sport. Zij vormen met zo’n 85% van de deelnemers veruit het grootste deel.

Het aandeel van de vrouwen is dus beduidend kleiner. Dit wordt hoofdzakelijk  veroorzaakt door het feit dat vrouwen eenvoudigweg minder computergames spelen dan mannen.

De meeste spelers van computergames spelen onder een bijnaam in de competitie. Deze verwijst vaak naar hun eigen naam of naar een van hun specialiteiten in het spel dat zij spelen of gewoon naar iets dat zij leuk vinden.

Verschillende internationale competities

Internationaal gezien worden er veel competities gespeeld in de esport. Er zijn mondiale toernooien waarbij verschillende spellen aan bod komen, al naar gelang er belangstelling voor is. Het ene jaar kan er namelijk wel eens een ander spel populairder zijn dan het jaar ervoor. Er wordt dan gekeken voor welk spel de meeste liefhebbers en deelnemers zijn en zo wordt de keuze van het spel bepaald.

Er bestaan ook toernooien waar maar één spel gespeeld wordt, zoals bijvoorbeeld StarCraft. Er worden ook officiële wereldkampioenschappen gehouden, georganiseerd door het IeSF.

Een ander voorbeeld van een internationaal toernooi is de Electronic Sports World Cup. Dit toernooi is begonnen in 2003 en de deelnemers hieraan spelen eerst kampioenschappen in hun eigen land om deel te mogen nemen aan het hoofdtoernooi.

De winnaars van de nationale toernooien vertegenwoordigen dan hun eigen land in het internationale toernooi. Een ander voorbeeld van een groot internationaal toernooi is de World Cyber Games. Hierbij worden veel populaire spellen gespeeld en de opzet van het toernooi doet denken aan de Olympische Spelen.

Lees meer over verschillende esports competities

Bekende esportspelers

Er zijn een groot aantal esportspelers die wereldfaam verworven hebben met hun deelname aan computergames. We noemen de volgende gamers. Saahil Arora (Universe of UNiVeRsE), Peter Dager (PPD), Clinton Loomis (Fear), Sumail Hassan (SumaiL) en Yiliang (Doublelift) Peng.

Verdiensten esporters

Je kunt natuurlijk denken dat er met het spelen van computergames niet veel te verdienen valt, maar niets is minder waar. Als je goed bent in de sport- en dat is maar voor weinigen weggelegd- kun je er gigantische geldprijzen mee winnen. De prijzen voor toernooien als The International lopen al snel op naar meer dan 1 miljoen voor de winnaar en als je de finale niet wint, kun je nog met een aardige duit naar huis gaan.

Deze grote toernooien worden gesponsord door de fabrikanten van de computergames en zij stellen deze grote geldprijzen dan ook ter beschikking. Het is natuurlijk een sportieve uitdaging om aan een dergelijk toernooi mee te doen, maar een dusdanig grote geldprijs zal ook veel spelers aantrekkelijk in de oren klinken.

De meeste professionele gamers spelen in teamverband en zullen de gewonnen prijzen dus delen, maar zelfs dan brengt het nog flink op. Als je met een team deelneemt, kun je iedere speler inzetten op zijn sterkste punt en wordt de kans dat je wint en daarmee de prijs binnenrijft alleen maar groter.

Youtube

Er is ook een hele andere vorm van top 10, die van de meest populaire streams. Dit is voor de gemiddelde gamer een wat meer haalbaardere manier van geld verdienen aan gamen. Je hoeft er niet eens goed voor te zijn, hele belabberde spelers die bijvoorbeeld heel grappig zijn, kunnen behoorlijk wat verdienen via streaming. De YouTube top 10 bestaat uit:

  • PewDiePie, of te wel de Zweed Felix Arvid Ulf Kjellberg, dit is een commentator op games die bijzonder grappig is en zo zijn geld in de wereld van esports als sport verdient.
  • VanossGaming, een vriendengroep die vooral commentaar geeft op Call of Duty op een leuke manier.
  • RoosterTeeth, een vriendengroep die zelf games speelt.
  • markiplierGAME, een gamer die vooral door ongeveer iedereen heel erg aardig gevonden wordt en ook veel aan goede doelen tijdens zijn games doet door middel van het weggeven van donaties.
  • OfficialNerdCubed, speelt ongeveer iedere game die er is en wordt vooral heel erg sympathiek gevonden door de kijkers.
  • CaptainSparklez, wederom geliefd door zijn karakter en humor.
  • BlueXephos, zij worden vooral gewaardeerd door de moeite die ze steken in hun game gerelateerde video’s en omdat ze heel erg grappig zijn.
  • Jacksepticeye, een nieuwkomer waar van wordt gezegd dat hij volgend jaar in de top 5 zal staan.
  • SeaNanners, één van de oudste YouTube game kanalen met nog steeds enorm veel fans.

Al deze mensen kunnen bij lange na niet gamen op het niveau dat ook maar in de buurt komt van de pro gamers, maar halen toch hun inkomen uit de esports als sport door het maken van video’s over de game, het spelen van de game op hun niveau en het becommentariëren van de games van anderen.

Naast de populaire kanalen van de niet pro gamers, zijn bijna alle professionele gamers ook online. Zij halen daar een belangrijk deel van hun inkomen uit en hebben miljoenen volgers. De top 4 van pro gamers op YouTube en Twitch bestaat uit:

  • Nadeshot, alias Matt Haag, een Call of Duty speler en voormalig wereldkampioen in het spel Call of Duty.
  • Voormalig lid van Team Dignitas is League of Legends speler Imaqtpie.
  • De Nederlander SingSing uit Rotterdam, één van de beste Dota2 spelers in de wereld, vooral geliefd door zijn persoonlijkheid.
  • Trump, het alias voor Jeffrey Shih, speelt in team SoloMid met het spel Hearthstone. Hij heeft meer dan 56 miljoen kijkers.

De top 10 van teams en hun verdiensten

In de top 10 van teams staat het bedrag aan geld dat ze hebben gewonnen en het aantal toernooien waaraan ze hebben mee gedaan om dat geld bij elkaar te spelen. Het bedrag moet dus nog worden verdeeld onder de spelers, de coach, de organisatie en de belastingdienst.

Team                          Totaal bedrag            Aantal toernooien
Evil Geniuses             $14,987,242.29          620
Wings Gaming           $9,545,527.17            15
Fnatic                          $7,021,639.37            595
SK Telecom T1          $6,935,823.43            194
Newbee                       $6,887,503.15            74
Natus Vincere            $6,241,257.72            312
Vici Gaming               $5,486,621.89            124
LGD Gaming              $5,065,332.26            85
Team Liquid               $4,730,641.41            825

Zelf een gokje wagen

Niet alleen de spelers van games kunnen geld verdienen met het spelen van toernooien. Het is ook mogelijk om online te wedden op deze wedstrijden, zodat je niet alleen kunt genieten van de wedstrijden zelf maar tegelijkertijd ook de spanning van het gokken erop kunt ervaren. Je kunt veel wedstrijden in de esports competitie volgen via internet maar er zijn ook verschillende televisiezenders die de wedstrijden uitzenden.

Dit is met name in Zuid-Korea waar esport ongekend populair is, het geval. Er bestaan in dat land zelfs zenders die zich uitsluitend bezig houden met de uitzending en organisatie van esports toernooien. De spellen die het populairst zijn het meest uitgezonden worden zijn WarCraft II en WarCraft III.