Spelers | Peter “PPD” Dager

Peter Dager werd op 2 november 1991 geboren in Fort Wayne, Indiana in de Verenigde Staten. Hij speelt momenteel niet meer maar is vooral bekend geworden als aanvoerder en lid van het team Evil Geniuses. Zijn bijnaam in de wereld van esportspelers is Peter “PPD” Dager.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Peter Dager werd op 2 november 1991 geboren in Fort Wayne, Indiana in de Verenigde Staten. Hij speelt momenteel niet meer maar is vooral bekend geworden als aanvoerder en lid van het team Evil Geniuses. Zijn bijnaam in de wereld van esportspelers is Peter “PPD” Dager.

Hij heeft in zijn esports carrière vermoedelijk meer dan 2 miljoen dollar bij elkaar weten te verdienen. Naar eigen zeggen begon zijn liefde voor computerspelletjes na de middelbare school met de game Heroes of Newerth, waarin hij steeds verslagen werd door een vriend.

Toen hij de overstap maakte naar Dota 2 begon zijn succes. Hij werd beschouwd als een zeer stabiele en consistente speler en na het winnen van The International in 2015 was hij direct miljonair. Iets dat hem kennelijk niet zoveel deed, want hij bleek zeer spaarzaam en bleef in eerste instantie in een kleine woning bivakkeren en reed een oude auto.

Na zijn carrière als speler ging hij werken als manager voor het team Evil Geniuses en is daar inmiddels de baas van. De loopbaan van Dager begon met het spelen van Heroes of Newerth. Uit deze tijd stamt ook zijn bijnaam PPD, wat een afleiding is van peterpandam, de naam die hij gebruikte bij dit spel.

Het eerste team waar hij lid van werd, was Trademark esports. Daarna maakte hij de overstap van Heroes of Newerth naar Dota 2.

Eind 2013 speelde hij voor een aantal onbekendere teams totdat hij de overstap maakte naar StayFree. Na The International 3 werd hij lid van team Super Strong Dinosaurs. Hij bleef slechts korte tijd bij dit team maar wist wel de tweede plaats op een toernooi te behalen dat gewonnen werd door het team van Evil Geniuses.

Nadat hij Super Strong Dinosaurs verlaten had, vormde hij samen met een aantal andere bekende esportspelers waaronder Saahil Arora (Universe) een team onder de naam S A D B O Y S. Dager werd de aanvoerder van het team en onder zijn leiding wonnen ze in 2014 de Electronic Sports Prime/Shock Therapy Cup.

In februari van datzelfde jaar werd S A D B O Y S aangekondigd als het nieuwe team van Evil Geniuses. Onder zijn leiding ontwikkelde Evil Geniuses zich als een van de allerbeste teams ter wereld in de esport Dota 2. Het team kreeg een directe uitnodiging om deel te nemen aan The International 2014 en ging daarvoor eerst op bootcamp.

Dit bleek een gouden zet, want na de training eindigde het team bij drie grote toernooien in de top 3. Ze werden eerste bij het toernooi The Summit 1. Daarna volgde het prestigieuze The International 2014 en de verwachtingen waren hooggespannen omdat Evil Geniuses op dat moment als beste team ter wereld beschouwd werd.

In de voorrondes ging het goed maar op het hoofdtoernooi verzuimde het team te winnen en kwam uiteindelijk niet verder dan de derde plek, die overigens nog altijd goed was voor ruim 1 miljoen dollar. Er werd getwijfeld aan de tactiek die was uitgezet door PPD en na het toernooi nam hij hier dan ook de volle verantwoordelijkheid voor.

Na een korte pauze was het volgende toernooi waar team Evil Geniuses onder leiding van Dager aan deelnam het World E-sport Championships dat gehouden werd in China. Het toernooi verliep uiterst voorspoedig voor het team en ze behaalden dan ook de titel door in de finale te zegevieren op team Cloud9. Het eerste deel van 2014 bleek uiteindelijk zeer succesvol voor het team en ze behaalden nog verschillende zeges en sloten tenslotte het jaar af met een vierde plek op The Summit 2.

Door een aantal conflicten binnen het team van Evil Geniuses verlieten begin 2015 twee esportspelers de groep. Dager gaf ook toe dat er problemen binnen het team waren die er toe geleid hadden dat het team aan het eind van 2014 minder getraind had en de resultaten daardoor ook minder waren dan in de eerste helft van dat jaar. Omdat de Dota 2 Asia Championships eraan zaten te komen, zocht Dager twee nieuwe esportspelers voor zijn team en vond deze in de persoon van SumaiL en Aui_2000.

Na de groepsfase van het toernooi zat het team in de top 4, maar verloor helaas van team VG. In de daaropvolgende wedstrijd tegen Team Secret herstelden zij zich en wonnen, om vervolgens ook in de finale team VG alsnog te verslaan. Deze winst leverde het team meer dan 1 miljoen dollar op en was voor het grootste deel te danken aan de leiding en tactiek van PPD.

De winst verzekerde het team ook direct van deelname aan The International 2015. Vooraf aan dit prestigieuze toernooi behaalde het team ook al drie tweede plaatsen in een aantal andere toernooien. Op The International 2015 kende team Evil Geniuses een vliegende start in de groepsfase, maar verloor van CDEC Gaming in de daarop volgende ronde.

Vervolgens werd eenvoudig gewonnen van LGD Gaming, en stond het team van Dager weer tegenover dezelfde tegenstander waar ze eerder van verloren hadden. Dit keer waren ze wel de sterkste en gingen met ruim 6,5 miljoen dollar huiswaarts. Teamlid Aui_2000 werd een week na het toernooi vervangen, hetgeen niet in goede aard viel bij de fans. Hij had immers ook zijn steentje bijgedragen aan de winst.

Vervanger Arteezy bleek in de volgende toernooien ook sterk uit de hoek te kunnen komen en mede door zijn komst werd eind 2015 ook The Summit gewonnen door Evil Geniuses. In 2016 vond wederom een wisseling van de wacht plaats onder de leden van het team en dat leidde er toe dat ze niet direct geplaatst waren voor het hoofdtoernooi van The International van dat jaar.

Het team diende derhalve eerst een kwalificatieronde te spelen om toegang te verkrijgen tot het hoofdtoernooi. Dit toernooi werd uiteindelijk afgesloten met een derde plaats hetgeen voor Dager aanleiding was om zijn actieve loopbaan als speler van Dota 2 te beëindigen.

Hij werd daarna manager van het team, een functie die hij tot op heden nog altijd bekleedt. PPD sluit het echter niet volledig uit dat hij niet meer terugkeert als professioneel speler in de Dota 2 competitie.