Esports Meesters | esports Toernooien

Esports | Events

Bij esports heb je veelal te maken met toernooien die worden gehouden op grote meerdaagse events. De esportsMeesters vertellen je alles wat je moet weten.

Geschatte leestijd: 10 minuten

‘Esports’ is een afkorting voor ‘electronic sports’, wat staat voor het spelen van computergames in toernooiverband. Het is heel goed mogelijk dat je hier nog nooit van hebt gehoord. En als je je niet zo bezighoudt met gamen is dit ook helemaal niet zo gek. Je ziet er immers vrij weinig van op televisie en er staat zelden iets over in de kranten. Toch is esports een vorm van sport die wereldwijd op heel grote schaal beoefend. En er zijn vele esports toernooien waar zij hun krachten meten.

Maar als esports en esports toernooien zo’n fenomeen zijn, waarom is er dan zo weinig aandacht voor in de media? Volgens ons heeft dit alles te maken met het feit dat de sport zich grotendeels via internet afspeelt. Als je ‘esports’ intypt bij een zoekmachine zal je dan ook verbaast zijn hoeveel mensen zich hiermee bezighouden. Er worden ieder jaar grote internationaal georiënteerde esports toernooien georganiseerd waaraan teams van professionele gamers deelnemen. Hier gaan zij de strijd met elkaar aan en de winnaars van deze esports toernooien worden beloond met geldprijzen waar het je van gaat duizelen.

Wat zijn esports Leagues

De meeste wedstrijden voor esports worden aangeduid als ‘Championship’, maar deze terminologie misleidend. Een aantal van deze wedstrijden zouden eigenlijk als ‘league’ moeten worden geclassificeerd omdat ze uitgesmeerd worden over een langere periode. Er vinden dan diverse voorronden in verschillende landen plaats. Ook is het niet zo dat een team er na één verloren wedstrijd meteen uit ligt. Men moet daarentegen voldoende punten verzamelen tijdens de gespeelde wedstrijden om in aanmerking te komen voor deelname aan de uiteindelijk kampioenswedstrijd.

Verschil Leagues en toernooien

Zoals we hierboven ook al aangaven zijn er binnen de esports een aantal competities die weliswaar geen ‘esports Leagues’ worden genoemd, maar dit in werkelijkheid wel zijn. Daarnaast zijn er esports toernooien. Deze toernooien worden binnen 1 of hooguit een paar dagen gespeeld. De deelnemers van deze toernooien hebben niet zoals bij een league eerst over langere tijd in voorrondes moeten strijden om deelname. Als een team tijdens een toernooi een wedstrijd verliest liggen ze er ook meteen uit. Er wordt dus niet gewerkt met een klassement op basis van een puntentelling.

De opkomst van esports toernooien

Binnen de esports hebben we veelal te maken met toernooien die worden gehouden op grote meerdaagse events. Een voorbeeld hiervan is het evenement BlizzCon van spelproducent Blizzard Entertainment. Maar er zijn ook een aantal Leagues binnen de esports. Wij zullen twee van de meest gespeelde games en hun esports Leagues bespreken: Call of Duty en Halo 5.

Meer games, meer esports toernooien

Uiteraard heeft de spelindustrie zelf ook niet stilgezeten. Zij hebben op een hele handige manier ingespeeld op de esports door games te ontwikkelen met ‘online multiplayer’ functies. Dat wil zeggen dat je de spellen niet meer alleen individueel of tegen een computer speelde, maar ook via het internet tegen heel veel andere spelers. Ook zien we dat er rond deze games ‘communities’ ontstaan waar gamers elkaar opzoeken en alle ins en outs van de game bespreken. Het enthousiasme en de competitie die vaak als vanzelf rond dit soort games ontstaat maak deze spellen heel geschikt voor het spelen op esports toernooien. Wij zullen een aantal van deze games bespreken. Dit zijn ook tevens de spellen waarvoor de grootste esports toernooien worden georganiseerd:

Lees hier meer over de verschillende esports games

Verschillende toernooien

De besproken computergames zijn op dit moment sterk vertegenwoordigd binnen de esports en er worden grote esports toernooien voor georganiseerd. Hieronder zullen we een aantal van deze grote esports toernooien bespreken:

  • LoL World Championship – League of Legends
  • ‘The International’ – DOTA2
  • Battle.net World Championship Series (BWCS) – World of Warcraft, StarCarft II en Hearthstone: Heroes of Warcraft.
  • Halo World Championship – Halo

Spelers en teams

Esports wordt tegenwoordig beschouwd als een topsport. En dat is niet voor niets. Want denk maar niet dat elke willekeurig amateur games op professioneel niveau kan spelen. Net zoals bij andere sporten zijn het er veel die het proberen, maar slechts weinigen die het uiteindelijk voor elkaar krijgen. Alleen de allerbesten halen de top.

Maar wat onderscheidt een esporter dan van een gewone gamer? Om te beginnen jarenlang trainen. De meeste succesvolle esporters gamen al van kinds af aan hebben daardoor ook hele sterke vaardigheden ontwikkeld. Ook beschikt een esporter over een hele grote dosis talent. De gemiddelde gamer kan trainen en nog eens trainen en toch niet bereiken wat de top esporter kan omdat er gewoon niet voldoende talent aanwezig is. En ook als je over genoeg talent en vaardigheden beschikt wil dat nog niet zeggen dat je het redt in de esportswereld. Het leven als topsporter is loodzwaar, ook in de esports. Vanaf het moment dat een speler als pro aan de slag gaat zal hij vrijwel onafgebroken moeten trainen met zijn teamcollega’s. Natuurlijk om nog beter te worden in het spel, maar ook om perfect ingespeeld te raken op de andere teamleden.

Lees hier alles over esport spelers en teams

Waarom is gamen een sport?

Wellicht vraag je je af waarom een activiteit zoals gamen als sport wordt beschouwd. Het is immers niet bepaald een sport waarbij je veel moet bewegen. Maar je vergeet één ding. Het gamen wat jij thuis doet is niet te vergelijken met het gamen wat professionele spelers doen. Ze spelen weliswaar de bekende spellen zoals League of Legends en DOTA2, maar dan op extreem hoog niveau. En dit hoge niveau hebben ze alleen maar kunnen bereiken door jarenlang gedisciplineerd trainen. Fulltime. Dit vergt enorme toewijding, doorzettingsvermogen en talent.

De top bereiken is echt niet voor iedereen weggelegd. Het is maar een kleine groep mensen die het echt weet te maken binnen de esports. Maar eerlijk is eerlijk, zij zijn dan ook echt bínnen. De crème de la crème verdient letterlijk miljoenen. En dan bedoelen we niet per maand of op jaarbasis. Met het winnen van een grote competitie zoals ‘The International’ in Seattle ben je in één klap multimiljonair. En dat is alleen nog maar het prijzengeld. Want de sporters krijgen uiteraard ook een zeer riant salaris van de organisatie waar zij bij aangesloten zijn. En dan zijn er nog de mooie sponsordeals. Al met al hebben deze esporters niet te klagen over hun bankrekening.

En net zoals met elke sport waar veel geld in omgaat, bestaat er ook rond esports een grote wedcultuur. En die cultuur wordt alleen maar groter naarmate meer bookmakers de sport ontdekken. En dat is goed nieuws voor jou. Want wedden is spannend en heel lucratief. En ook al kun jij het misschien niet maken als professionele gamer, toch kun je geld verdienen met jouw kennis en ervaring van de games. We kunnen best begrijpen dat je nu nieuwsgierig begint te worden en geïnteresseerd bent in uitleg wedden op esports. Want hoe meer er gewed wordt, hoe meer er te winnen valt. Daar wordt iedereen beter van. En wie wil dat nu niet? Lees hier alles over wedden op esports!

Nederlandse esports toernooien

In dit artikel willen we je iets meer vertellen over de wereld van esports en de Internationale en Nederlandse esports toernooien. ‘Esports’ is een afkorting van ‘electronic sports’ en staat voor het spelen van computergames op professioneel niveau in wedstrijdverband. Esports is wereldwijd een heel groot fenomeen. Er zijn tegenwoordig heel veel esports organisaties die verschillende pro teams ondersteunen. En internationaal worden er grote toernooien georganiseerd waar de teams het tegen elkaar opnemen. Misschien ben je verbaast om te horen dat esports wereldwijd zo groot is, want in Nederland krijgen we hier weinig van mee. In de media is vrij weinig aandacht voor esports toernooien. Ook worden hier nog niet zoveel Nederlandse esports toernooien georganiseerd.

Maar dat betekent niet dat er in Nederland geen mensen zijn die zich met deze sport bezighouden. Integendeel. De laatste jaren zien we juist een sterk toenemende aandacht voor esports en er worden tegenwoordig ook Nederlandse esports toernooi georganiseerd. Wij zullen je eerst even bijpraten over de ontstaansgeschiedenis van het gamen als esports en daarna laten we je kennismaken met de belangrijkste internationale én Nederlandse esports toernooien: Battlecon, Dutch College League, League of Legends EU LCS Finals en vanaf 2017 misschien ook de ESL One. Lees hier meer over de Nederlandse esports toernooien

Conclusie

We begonnen dit artikel met een korte ontstaansgeschiedenis van het spel. Hieruit konden we concluderen dat spellen opmerkelijk universeel zijn. Spellen zoals Backgammon en Schaken werden in talloze zeer verschillende culturen graag gespeeld. Het blijkt een bijzonder goede manier om mensen bijeen te brengen zonder dat zaken als religie, cultuurverschillen en taalbarrières een belemmering vormen. Natuurlijk zien deze spellen er anders uit dan de games die we nu als esports spelen. De kern is echter hetzelfde: ontspanning, vermaak en het samenbrengen van mensen. En vooral in dat laatste is de computergame meer dan geslaagd.

Esports is binnen een relatief korte tijd uitgegroeid tot een sport van wereldformaat. Dit succes is voor een groot deel te danken aan de opkomst van streaming platforms. Hierdoor kregen sponsors toegang tot de sport en vond er een commercialisering plaats. Zo werd het voor gamers rendabel om een carrière in de esports na te streven. De spelindustrie is zich ook meer en meer gaan richten op spellen met een online multiplayer functie zodat ze via internet door meerdere gamers gespeeld kunnen worden. We zien dus ook een sterke uitbreiding van het aanbod games wat als esport wordt beoefend.

Op dit moment zijn de meest gespeelde games op toernooien:  League of Legends, DOTA2, World of Warcraft, Starcraft II, Hearthstone: Heroes of Warcraft en Halo. De belangrijkste toernooien voor de bovengenoemde games zijn als volgt: LoL World Championship – League of Legends, ‘The International’ – DOTA2, Battle.net World Championship Series (BWCS) – World of Warcraft, StarCarft II en Hearthstone: Heroes of Warcraft.

In dit artikel bespraken we de teams die op dit moment het meest relevant zijn in de game categorieën:

  • SK Telecom 1 – League of Legends.
  • Wings Gaming – DOTA2.
  • Splyce – World of Warcraft.
  • Byun – Starcraft II.
  • Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft.
  • Counter Logic Gaming – Halo 5.
  • Halo World Championship – Halo 5

Esports is op dit moment een door mannen gedomineerde sport. De teams bestaan voor 85% uit mannelijke spelers tussen de 18 en 34 jaar oud. De meest succesvolle esporters verdienen een riant salaris, halen vaak inkomsten uit streaming, sluiten sponsordeals en komen tegenwoordig uit op toernooien waar ongelooflijk veel prijzengeld wordt weggegeven. Een extreem voorbeeld hiervan is het DOTA2 toernooi ‘The International’ met een prijzenpot van 20 miljoen Dollar. De winnaars uit 2016 gingen naar huis met het lieve sommetje van 9 miljoen Dollar. In vergelijking met de belangrijkste wedstrijden uit andere sporten zoals tennis en golf is het prijzengeld zelf significant hoger. De meest succesvolle esporters zijn opvallend vaak multimiljonair. We kunnen er dus niet langer om heen: esports is volwassen geworden.