Spelers en teams

De meeste eSporters wonen en werken daarom samen met hun teamleden. Het grootste gedeelte van hun tijd gaat hier in zitten. Voor een eventuele studie, vrienden, relaties, gezin, familie of andere dingen blijft bijna geen tijd over. De eSporter moet dus heel veel opofferen voor zijn carrière. Dit vergt een enorme ‘drive’ en een doorzettingsvermogen dat je maar bij heel weinig mensen tegenkomt. Daarnaast moet je ook zeer stressbestendig zijn. Het gamen op zich kan al een stressvolle bezigheid staan, maar denk je eens in dat je dit doet voor een publiek van duizenden toeschouwers? Daar moet je wel mee om kunnen gaan. En dan is er nog de druk van je teamleden en de verwachtingen van het management en de sponsors.

Een andere eigenschap die je beslist moet bezitten is een uitzonderlijk sterk ontwikkeld concentratievermogen. Als eSporter moet je uren achtereen alert blijven en onder alle omstandigheden de juiste beslissingen kunnen nemen. Ook moet je zeer goed kunnen samenwerken. Want als team win je een toernooi alleen als je optimaal samenspeelt. En omdat er ook grote tegenslagen zullen komen zul je ondanks deze teleurstellingen het doorzettingsvermogen moeten hebben om toch door te blijven gaan.

Vrouwen in eSports

De eSports worden op dit moment (nog) gedomineerd door mannen. De teams bestaan voor 85% uit mannelijke spelers tussen de 18 en 34 jaar oud. Het aantal vrouwelijke toeschouwers bij toernooien en de kijkers via livestreams is wel aan het groeien. Tussen 2012 en 2013 was er zelfs een toename van 15%. Deze toename zien we helaas nog niet echt onder het aantal vrouwelijke eSporters in de top. Ze zijn er wel, maar zij krijgen vooral aandacht op eSports toernooien waar alleen vrouwen spelen.

Kenmerkend voor de houding ten opzichte van de vrouwen in eSports is het volgende verhaal. In 2011 werd de eerste vrouwelijk Starcraft II speler aan een eSports team toegevoegd. Haar naam is Kim Shee-Yoon. Haar teammanager maakte haar toetreding tot het team bekend in een officieel statement waarin hij zei dat zij was geselecteerd op basis van haar vaardigheden en haar ‘looks’. En nog een voorbeeld waarbij eSporter ArisBakhtanians in relatie tot het gebrek aan vrouwen in eSports opmerkte: “Seksuele intimidatie is een deel van de cultuur, en als je dat deel uit de fighting game community haalt, is het geen fighting game community meer.” ArishBakhtanians heeft hiervoor zijn excuses aangeboden, maar ook dit voorbeeld laat weer heel duidelijk zien hoe seksistisch de sport nog is.

Gelukkig zijn er momenteel een aantal hele goede vrouwelijke eSporters die dankzij hun topprestaties toch respect af weten te dwingen van hun mannelijke collega’s. Eén daarvan is de Canadese Sasha Hostyn. Onder de gamenaam ‘Scarlett’ speelt zij professioneel Starcraft II bij Team Expert. De allerbeste Starcraft II spelers komen sinds jaar en dag uit Zuid-Korea. Scarlett is één van de weinige niet-Koreanen die erin slaagt om op hetzelfde niveau mee te spelen en de Koreaanse topspelers kan verslaan. Ook is Scarlett in 2016 opgenomen in het Guinnes Book of Record als bestbetaalde vrouwelijke eSporter. Op dit moment heeft zij in totaal 161,149.97 Dollar aan prijzengeld gewonnen. We hopen dat er binnen niet al te lange tijd meer vrouwen door weten te dringen tot de top van eSports en de cultuur iets vrouwvriendelijk wordt.

eSports teams en topspelers van dit moment

Eerder in dit artikel bespraken we al een aantal van de meest gespeelde games op eSports toernooien: League of Legends, DOTA2, World of Warcraft, Starcraft II, Hearthstone: Heroes of Warcraft en Halo 5. Hieronder zullen we een aantal teams en topspelers van deze games de revue laten passeren:

 • SK Telecom 1 – League of Legends.
 • Wings Gaming – DOTA2.
 • Splyce – World of Warcraft.
 • Byun – Starcraft II.
 • Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft.
 • Counter Logic Gaming – Halo 5.

SK Telecom T1 – League of Legends

Team SK Telecom 1 is een Zuid Koreaans eSports team. Zij zijn gespecialiseerd in het spelen van League of Legends en worden beschouwd als één van de allerbeste LoL teams aller tijden. Dit blijkt wel uit het feit dat zij de Leage of Legends World Championship al drie keer hebben gewonnen. In 2013, 2015 en 2016 gingen ze naar huis met de hoofdprijs. De leden van het team zijn: ‘Huni’ Heo Seung-hoon, ‘Peanut’ Han Wang-ho, ‘Faker’ Lee Sang-hyeok , ‘Bang’  Bae Jun-sik en ‘Wolf’ Lee Jae-wan .

Wings Gaming – DOTA2

Het Wings Gaming team is een Chinees professioneel eSports team. Ze zijn afkomstig uit de stad Chongqing en spelen uitsluitend DOTA2. In 2016 wonnen zij het prestigieuze toernooi ‘The International’. Dit toernooi had een prijzenpot van maar liefst 20 miljoen Dollar. Wings Gaming kreeg hiervan het grootste deel, een bedrag van 9 miljoen Dollar. Wings Gaming werd in 2016 ook genomineerd voor de het eSports team van het jaar tijdens de ‘Game Awards’, de Oscars van de eSports. De leden van team Wings Gaming zijn: ‘Shadow’ Chu Zeyu, ‘bLink’ Zhou Yang, ‘Faith_bian’ Zhang Ruida, ‘y’ Zhang Yiping en ‘iceice’ Li Peng.

Splyce – World of Warcraft

Splyce is een Noord-Amerikaanse gaming organisatie met meerdere eSports teams. Zo is er een Splyce team voor League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Call of Duty, HearthStone: Heroes of Warcraft, World of Warcraft, Gears of War en Super Smash Bros Melee. Team Splyce won in 2016 de World of Warcraft World Championship tijdens BlizzCon. Zij mochten een prijs 250.000 Dollar verdelen.

Byun – Starcraft II

Starcraft II wordt gewoonlijk in teams gespeeld maar de Zuid-Koreaanse ‘Byun’ Hyun Woo kreeg het voor elkaar om het grootste Starcraft II toernooi in zijn eigen land alleen en zonder de steun van een sponsor of team te winnen. Dit feit alleen al is een ongelooflijke prestatie. In 2016 won hij ook het World Championship tijdens BlizzCon. Hij ontving hiervoor de hoofdprijs van 200.000 Dollar. Inmiddels speelt hij voor Team Expert.

Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft

Pavel Beltukov speelt onder de gamenaam ‘Pavel’ Hearthstone: Heroes of Warcraft. Hij is afkomstig uit het Russische Ekaterinaburg en is onderdeel van het team ‘Milennium Pro’. Millennium Pro is een eSports organisatie met teams in meerdere gamecategorieën waaronder ook Hearthstone: Heroes of Warcraft. In 2016 won Pavel de Hearthstone World Championship Series tijdens BlizzCon, het jaarlijkse evenement van spelontwikkelaar Blizzard Entertainment. Hij kon naar huis met het mooie bedrag van 250.000 Dollar.

Counter Logic Gaming (CLG) – Halo 5

Counter Logic Gaming is een Amerikaanse eSports organisatie met verschillende gameteams. De organisatie werd in 2010 op gericht in Los Angeles als een League of Legends team. Inmiddels zijn er ook teams voor Counter-Strike: Global Offensive, Super Smash Bros.,  Call of Duty en natuurlijk Halo 5. In 2016 won team Counter Logic Gaming de prestigieuze Halo World Championship 2016 en een prijs van 1 miljoen Dollar. De leden van het team Counter Logic Gaming Halo5 zijn: ‘SnakeBite’ Paul Duarte, ‘Royal 2’ Matthew Fiorante, ‘Frosty’ Bradley Bergstrom, ‘Lethul’ TJ Campbell, ‘Clutch’  Wes Price.

Prijzengeld

Nu eSports wereldwijd zo sterk in opkomst zijn, zien we ook een andere opvallende trend: de te winnen prijzen op eSports toernooien lijken ook steeds hoger te worden. Zoals we in dit artikel hebben kunnen lezen zijn er ook tussen de te winnen prijzen nogal wat verschillen. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is ‘The International’, het jaarlijkse toernooi voor de game DOTA2. Ieder jaar breekt dit toernooi weer een record met zijn ongelooflijke prijzenpot. In 2016 werd er maar liefst 20 miljoen Dollar verdeeld onder de winnaars.

De hoogte van het prijzengeld in vergelijking met andere sporten

In 2016 gingen de winnaars van ‘The International’, Wings Gaming, met het grootste deel van die prijzenpot naar huis. In totaal 9 miljoen dollar. Om je een idee te geven van hoe astronomisch hoog dit bedrag is, vergelijken we dit eens met het prijzengeld in andere sporten:

 • Cricket – ICC World Twenty: 1,6 miljoen Dollar.
 • Wielrennen – Tour de France: 2,2 mijoen Euro.
 • Darts – PDC World Darts Championship: 000 Pond.
 • Golf – Masters Tournament: 1,8 miljoen Dollar.
 • Tennis – Wimbledon Championships: 2 miljoen Pond.

Uit het bovenstaande overzichtje blijkt wel dat de winnaars van eSports toernooien niet onder hoeven te doen voor de winnaars in andere sporten. Met één enkele hoofdprijs van 9 miljoen Dollar is The International misschien wel de best betaalde sportwedstrijd ter wereld. Dus ben je jong, en een goede DOTA2 speler? Dan is een carrière in de eSports nog zo gek niet.