eSports toernooien

Toernooien

Bij eSports heb je veelal te maken met toernooien die worden gehouden op grote meerdaagse events. De eSportsMeesters vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is eSports?

‘eSports’ is een afkorting voor ‘electronic sports’, wat staat voor het spelen van computergames in toernooiverband. Het is heel goed mogelijk dat je hier nog nooit van hebt gehoord. En als je je niet zo bezighoudt met gamen is dit ook helemaal niet zo gek. Je ziet er immers vrij weinig van op televisie en er staat zelden iets over in de kranten. Toch is eSports een vorm van sport die wereldwijd op heel grote schaal beoefend. En er zijn vele eSports toernooien waar zij hun krachten meten.

Maar als eSports en eSports toernooien zo’n fenomeen zijn, waarom is er dan zo weinig aandacht voor in de media? Volgens ons heeft dit alles te maken met het feit dat de sport zich grotendeels via internet afspeelt. Als je ‘eSports’ intypt bij een zoekmachine zal je dan ook verbaast zijn hoeveel mensen zich hiermee bezighouden. Er worden ieder jaar grote internationaal georiënteerde eSports toernooien georganiseerd waaraan teams van professionele gamers deelnemen. Hier gaan zij de strijd met elkaar aan en de winnaars van deze eSports toernooien worden beloond met geldprijzen waar het je van gaat duizelen.

De opkomst van eSports toernooien

Binnen de eSports hebben we veelal te maken met toernooien die worden gehouden op grote meerdaagse events. Een voorbeeld hiervan is het evenement BlizzCon van spelproducent Blizzard Entertainment. Maar er zijn ook een aantal Leagues binnen de eSports. Wij zullen twee van de meest gespeelde games en hun eSports Leagues bespreken: Call of Duty en Halo 5.

Meer games, meer eSports toernooien

Uiteraard heeft de spelindustrie zelf ook niet stilgezeten. Zij hebben op een hele handige manier ingespeeld op de eSports door games te ontwikkelen met ‘online multiplayer’ functies. Dat wil zeggen dat je de spellen niet meer alleen individueel of tegen een computer speelde, maar ook via het internet tegen heel veel andere spelers. Ook zien we dat er rond deze games ‘communities’ ontstaan waar gamers elkaar opzoeken en alle ins en outs van de game bespreken. Het enthousiasme en de competitie die vaak als vanzelf rond dit soort games ontstaat maak deze spellen heel geschikt voor het spelen op eSports toernooien. Wij zullen een aantal van deze games bespreken. Dit zijn ook tevens de spellen waarvoor de grootste eSports toernooien worden georganiseerd:

Lees hier meer over de verschillende eSports games

Verschillende toernooien

De besproken computergames zijn op dit moment sterk vertegenwoordigd binnen de eSports en er worden grote eSports toernooien voor georganiseerd. Hieronder zullen we een aantal van deze grote eSports toernooien bespreken:

 • LoL World Championship – League of Legends
 • ‘The International’ – DOTA2
 • net World Championship Series (BWCS) – World of Warcraft, StarCarft II en Hearthstone: Heroes of Warcraft
 • Halo World Championship – Halo 5

Lees hier meer over verschillende toernooien

Lees hier meer over de grootste esports evenementen ter wereld

Lees hier meer over de top 5 eSports toernooien

Spelers en teams

eSports wordt tegenwoordig beschouwd als een topsport. En dat is niet voor niets. Want denk maar niet dat elke willekeurig amateur games op professioneel niveau kan spelen. Net zoals bij andere sporten zijn het er veel die het proberen, maar slechts weinigen die het uiteindelijk voor elkaar krijgen. Alleen de allerbesten halen de top.

Maar wat onderscheidt een eSporter dan van een gewone gamer? Om te beginnen jarenlang trainen. De meeste succesvolle eSporters gamen al van kinds af aan hebben daardoor ook hele sterke vaardigheden ontwikkeld. Ook beschikt een eSporter over een hele grote dosis talent. De gemiddelde gamer kan trainen en nog eens trainen en toch niet bereiken wat de top eSporter kan omdat er gewoon niet voldoende talent aanwezig is. En ook als je over genoeg talent en vaardigheden beschikt wil dat nog niet zeggen dat je het redt in de eSportswereld. Het leven als topsporter is loodzwaar, ook in de eSports. Vanaf het moment dat een speler als pro aan de slag gaat zal hij vrijwel onafgebroken moeten trainen met zijn teamcollega’s. Natuurlijk om nog beter te worden in het spel, maar ook om perfect ingespeeld te raken op de andere teamleden.

Lees hier alles over eSport spelers en teams

Nederlandse eSports toernooien

In dit artikel willen we je iets meer vertellen over de wereld van eSports en de Internationale en Nederlandse eSports toernooien. ‘eSports’ is een afkorting van ‘electronic sports’ en staat voor het spelen van computergames op professioneel niveau in wedstrijdverband. eSports is wereldwijd een heel groot fenomeen. Er zijn tegenwoordig heel veel eSports organisaties die verschillende pro teams ondersteunen. En internationaal worden er grote toernooien georganiseerd waar de teams het tegen elkaar opnemen. Misschien ben je verbaast om te horen dat eSports wereldwijd zo groot is, want in Nederland krijgen we hier weinig van mee. In de media is vrij weinig aandacht voor eSports toernooien. Ook worden hier nog niet zoveel Nederlandse eSports toernooien georganiseerd.

Maar dat betekent niet dat er in Nederland geen mensen zijn die zich met deze sport bezighouden. Integendeel. De laatste jaren zien we juist een sterk toenemende aandacht voor eSports en er worden tegenwoordig ook Nederlandse eSports toernooi georganiseerd. Wij zullen je eerst even bijpraten over de ontstaansgeschiedenis van het gamen als eSports en daarna laten we je kennismaken met de belangrijkste internationale én Nederlandse eSports toernooien: Battlecon, Dutch College League, League of Legends EU LCS Finals en vanaf 2017 misschien ook de ESL One. Lees hier meer over de Nederlandse eSports toernooien
[meesters-review-block review_id=62 slogan_text=’Wed op de beste E-Sport games en profiteer van de hoogste quoteringen!’ go_button_text=’Wed op alle Games bij’ read_button_text=’Lees hier onze review van’ advantages_text=’Nederlandse Service|Support 14 eSports|Extra Meesters-bonus|Strakke lay-out|Snelle klantenservice|Hoge odds’]

Conclusie

We begonnen dit artikel met een korte ontstaansgeschiedenis van het spel. Hieruit konden we concluderen dat spellen opmerkelijk universeel zijn. Spellen zoals Backgammon en Schaken werden in talloze zeer verschillende culturen graag gespeeld. Het blijkt een bijzonder goede manier om mensen bijeen te brengen zonder dat zaken als religie, cultuurverschillen en taalbarrières een belemmering vormen. Natuurlijk zien deze spellen er anders uit dan de games die we nu als eSports spelen. De kern is echter hetzelfde: ontspanning, vermaak en het samenbrengen van mensen. En vooral in dat laatste is de computergame meer dan geslaagd.

eSports is binnen een relatief korte tijd uitgegroeid tot een sport van wereldformaat. Dit succes is voor een groot deel te danken aan de opkomst van streaming platforms. Hierdoor kregen sponsors toegang tot de sport en vond er een commercialisering plaats. Zo werd het voor gamers rendabel om een carrière in de eSports na te streven. De spelindustrie is zich ook meer en meer gaan richten op spellen met een online multiplayer functie zodat ze via internet door meerdere gamers gespeeld kunnen worden. We zien dus ook een sterke uitbreiding van het aanbod games wat als eSport wordt beoefend.

Op dit moment zijn de meest gespeelde games op toernooien:  League of Legends, DOTA2, World of Warcraft, Starcraft II, Hearthstone: Heroes of Warcraft en Halo. De belangrijkste toernooien voor de bovengenoemde games zijn als volgt: LoL World Championship – League of Legends, ‘The International’ – DOTA2, Battle.net World Championship Series (BWCS) – World of Warcraft, StarCarft II en Hearthstone: Heroes of Warcraft.

In dit artikel bespraken we de teams die op dit moment het meest relevant zijn in de game categorieën:

 • SK Telecom 1 – League of Legends.
 • Wings Gaming – DOTA2.
 • Splyce – World of Warcraft.
 • Byun – Starcraft II.
 • Pavel – Hearthstone: Heroes of Warcraft.
 • Counter Logic Gaming – Halo 5.
 • Halo World Championship – Halo 5

De eSports is op dit moment een door mannen gedomineerde sport. De teams bestaan voor 85% uit mannelijke spelers tussen de 18 en 34 jaar oud. De meest succesvolle eSporters verdienen een riant salaris, halen vaak inkomsten uit streaming, sluiten sponsordeals en komen tegenwoordig uit op toernooien waar ongelooflijk veel prijzengeld wordt weggegeven. Een extreem voorbeeld hiervan is het DOTA2 toernooi ‘The International’ met een prijzenpot van 20 miljoen Dollar. De winnaars uit 2016 gingen naar huis met het lieve sommetje van 9 miljoen Dollar. In vergelijking met de belangrijkste wedstrijden uit andere sporten zoals tennis en golf is het prijzengeld zelf significant hoger. De meest succesvolle eSporters zijn opvallend vaak multimiljonair. We kunnen er dus niet langer om heen: eSports is volwassen geworden.