Investeerders hebben de mogelijkheid om een team op te richten voor een grote, internationale stad.
Na een kleine update van zo’n twee weken terug leek het erop dat de radiostilte rondom de Overwatch League zich weer als vanouds zou hervatten. Niets bleek echter minder waar, want vandaag heeft Blizzard eindelijk concrete details vrijgegeven omtrent de structuur en de plannen van de Overwatch League.
In de Overwatch League zullen geen traditionele esports-teams deelnemen, maar steden. Investeerders hebben de mogelijkheid om plekken te kopen in de Overwatch League, waarna ze een stad kiezen om hun team te huisvesten. Blizzard heeft al enkele grote namen weten te strikken voor de League, waaronder de CEO’s van enkele grote sportteams. De volgende personen hebben een plek opgekocht in de Overwatch League:
-Robert Kraft, Chairman en CEO van Kraft Group en de New England Patriots (Boston)
-Jeff Wilpon, medeoprichter en partner van Sterling.VC en COO van de New York Mets (New York)
-Noah Whinston, CEO van Immortals (Los Angeles)
-Ben Spoont, CEO en medeoprichter van Misfits Gaming (Miami-Orlando)
-Andy Miller, Chairman en oprichter van van NRG Esports (San Francisco)
-William Ding, CEO van NetEase (Shanghai)
-Kevin Chou, medeoprichter van Kabam (Seoul)
Deze grote namen uit zowel de sport- als de esports-industrie zijn elk de leider van hun eigen team in de Overwatch League. Het team zal zich huisvesten in de hierboven genoemde stad. Dit speelt in op de aankondiging van Nate Nanzer van twee weken terug, waarin hij liet weten dat Blizzard bezig was met het scouten van professionele spelers. De teameigenaars zullen dus dankzij Blizzard gemakkelijk in staat zijn om geschikte spelers te vinden voor hun stedelijke Overwatch-teams.
In het eerste seizoen van de Overwatch League worden alle wedstrijden nog gespeeld in een esports-arena in Los Angeles, maar in de toekomst is het de bedoeling dat er sprake zal zijn van echte uit- en thuiswedstrijden. Over de prijs van de tickets en de begindatum van het eerste seizoen is nog niks bekend, maar we weten wel dat er elke donderdag, vrijdag en zaterdag gespeeld zal worden tijdens het toernooi.
De teams krijgen elk een deel van de opbrengsten van de Overwatch League, maar ontvangen ook alle inkomsten van de toekomstige thuiswedstrijden tot aan een bepaald bedrag. Ook mogen alle teams vijf keer per jaar een lokaal amateurtoernooi organiseren, waarvan ze de helft van de opbrengsten af moeten staan aan de gezamenlijke opbrengst van het toernooi.
Met deze opzet probeert Blizzard om de esports-scene te vernieuwen. Niet langer zullen fans kiezen voor een van de tientallen teams, ze kunnen net als met professionele sporten kiezen voor hun thuisteam. Dankzij de mogelijkheid om lokale evenementen te organiseren wordt het ook mogelijk om meer aandacht en draagvlak te creëren voor Overwatch als sport, ook op een kleinschaliger niveau.
Deze structuur passeert de reguliere esports-teams echter vrijwel compleet en roept ook een aantal vragen op. In de afgelopen weken was te zien dat vooral in Europa en Noord Amerika veel esports-organisaties hun Overwatch-teams lieten vallen, omdat het huidige competitieve landschap niet lucratief genoeg was. Voor meer uitleg daarover verwijs ik je graag door naar ons artikel hierover, maar belangrijk is om te weten dat veel organisaties lieten weten dat de Overwatch League wel eens een keerpunt voor hen kon betekenen. Omdat Blizzard organisaties nu echter al dwingt om te investeren in een toernooi waarvan de omzet nog onzeker is, lijkt het er niet op dat veel teams opeens terug zullen keren naar competitief Overwatch. Misschien dat mettertijd blijkt dat de Overwatch League interessant genoeg is voor esports-organisaties om in te investeren, maar voorlopig lijkt het erop dat slechts een select aantal organisaties de sprong in het diepe durft te wagen.
Tevens is het stedelijke model van Blizzard een slimme zet, maar het laat wel wat onduidelijkheden achter. Mijn grootste vraag is of het mogelijk is voor één stad om meerdere teams te hebben. Stel dat een esports-organisatie uit Los Angeles besluit om deel te nemen aan de League, moeten zij dan hun team ergens anders huisvesten of kunnen er twee teams in eenzelfde stad bestaan (denk Feyenoord en Sparta voor Rotterdam)? Waarschijnlijk zal dit duidelijker worden naarmate Blizzard meer informatie vrijgeeft over de League, maar vooralsnog roept het een hoop onduidelijkheid op.
Toch is het goed dat Blizzard concrete informatie geeft over de Overwatch League. Wanneer het toernooi precies van start zal gaan weten we dus nog steeds niet, maar we hebben nu een concreter beeld van de structuur en de toekomstplannen van de League. Als Blizzard de kwaliteit af kan leveren die we van ze gewend zijn, dan wordt de Overwatch League een esports-evenement om in de gaten te houden!