Esports | De opkomst in Nederland.

Check hoe YoungBuck, ChrisJ, ThijsNL, Febiven en Grubby hun professionele esports carriere begonnen en hoe jij ze kunt evenaren!

Wereldwijd is esports groot en het aantal kijkers en bezoekers en de hoogte van het prijzengeld worden steeds groter. Ook in Nederland is esports aan een opmars bezig. De FIFA van de esports, de Electronic Sports League, heeft een contract met de Arena afgesloten en de ambitie is om Amsterdam tot de esports-hoofdstad van Europa te laten uitgroeien.

Op 26 en 27 november is, na maanden van voorrondes, tussenfinales en afvallers, weer een onderonsje tussen Nederland, België en Luxemburg georganiseerd onder de naam ESL Benelux Championship, met de games Hearthstone™, Counter-Strike: Global Offensive en League of Legends.

Het zijn de evenementen waar je met gelijkgestemden je helemaal onderdompelt in je passie zonder dat iemand er raar van opkijkt. Nederland wacht een mooie toekomst als het om esport gaat.

Nederlandse top esporters

Joey “YoungBuck” Steltenpool

Op elf jarige leeftijd begon hij met gamen en hij heeft verschillende games, Soldier of Fortune II en Red Alert II, gespeeld voordat hij de League of Legends speler werd die hij nu is. Vanaf 2010 speelt hij League of Legends en is hij langzaam maar gestaag gestegen naar zijn huidige top 100 ranking. Inmiddels is hij coach van het G2 esports League of Legends team dat op professioneel niveau aan toernooien meedoet.

Chris “chrisJ” de Jong

Met ruim 27.000 volgers op Facebook heeft hij een stevige fan-base opgebouwd. Hij is een Counter-Strike: Global Offensive speler voor wie 2016 zowel sportief als financieel een topjaar is. Met een bij elkaar gespeeld prijzengeld van ruim $ 200.000,- en een mooie classering op de verschillende toernooien kan het niet anders dan dat hij heel tevreden is.

Thijs ”ThijsNL” Molendijk

Thijs is met zijn 22 jaar jong en succesvol als professioneel Hearthstone speler. Zijn kanaal op Twitch.tv trekt duizenden kijkers die willen zien hoe hij Hearthstone speelt. In 2016 heeft hij ongeveer $ 75.000,- aan prijzengeld bij elkaar gespeeld door van de vier toernooien waaraan hij deelnam er drie te winnen.  Hij is professional sinds 2014 maar alles wijst erop dat we nog veel van hem gaan horen.

Fabian ”Febiven” Diepstraten

Deze 20 jarige League of Legends speler is het voorbeeld van een gamer die op jonge leeftijd eindeloos op zijn zolderkamer gegamed heeft. Hij is daar door een Amerikaanse organisatie  weggeplukt en een succesvolle carrière als esporter begonnen. Dit was in 2014. Inmiddels is Fabian naar Berlijn verhuisd waar hij samen met zijn andere teamleden woont en continue traint met maar één doel: het winnen van toernooien.

Manuel ”Grubby” Schenkhuizen

De mastadont, in esports termen, is Manuel ”Grubby” Schenkhuizen. Met 30 jaar is hij een senior in de esport wereld, maar dan wel een heel succesvolle senior. Hij is één van de beste Warcraft III spelers, is in de loop der jaren 6 keer wereldkampioen geweest en heeft heel veel andere toernooien op zijn naam geschreven.  In een tijd dat esports nog helemaal in de kinderschoenen stond was hij, zowel sportief als financieel, waarschijnlijk tot grote verrassing van zijn directe omgeving, heel succesvol.