Spelers | Manuel “Grubby” Schenkhuizen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er zijn verschillende bekende Nederlandse gamers, waaronder Manuel Schenkhuizen. Hij staat in de wereld van de esporters bekend onder de bijnaam Grubby. Deze op 11 mei 1986 in Nieuwegein geboren gamer heeft al verschillende titels gewonnen en hiermee ook de nodige geldprijzen in de wacht gesleept.

Hij speelt de computergames WarCraft II en WarCraft III: The Frozen Throne en StarCraft 2.  Hij wordt als een van de beste spelers ter wereld in WarCraft III beschouwd. Hij heeft veel verschillende toernooien op zijn naam staan. Hij heeft al meer dan 38 zogenaamde LAN toernooien gewonnen.

Zo won hij in zijn carrière al meer keren de World Cyber Games (zowel in 204 als 2008) en wist hij ook de Electronic Sports World Cup op zijn naam te schrijven. Hij heeft al zes maal de World Championships gewonnen. Er is ook een documentaire gemaakt over esports waarin hij de hoofdrol speelt. Deze documentaire draagt de naam Beyond the Game.

Hij speelt momenteel alleen, maar is zijn loopbaan in de gamewereld in 2003 gestart als lid van het Britse team 4Kings.

In 2008 sloegen alle leden van dit team hun eigen weg in en maakte Grubby de overstap naar het Deense team Meet your Makers om zich vervolgens in 2009 bij het team Evil Geniuses uit de Verenigde Staten aan te sluiten.

Hieraan nam ook zijn latere echtgenote Cassandra Ng deel. In 2011 verliet hij ook dit team om solo verder te spelen. Hij won in 2005 ook de Electronic Sports World Cup. In het jaar daarna veroverde hij de titel bij de World Series of Video Games en de World Cyber Games en de World e-Sports Masters volgden respectievelijk in 2008 en 2009.

Door zijn talrijke zeges en uitstekende prestaties in de World Cyber Games competitie is Schenkhuizen opgenomen in de Hall of Fame van het toernooi. Hij is de enige WarCraft III speler ter wereld die twee keer deze titel en de Electronic Sports World Cup gewonnen heeft.

Het gamen heeft hem zeker geen windeieren gelegd: in zijn carrière heeft hij al gigantische geldprijzen binnengesleept met het spelen van WarCraft II en WarCraft III. Hierbij kun je gerust denken aan tonnen aan prijzengeld.