Esports-toernooien | Jonge winnaar bij Capcom Cup 2016.

Streetfighter V is de trotse opvolger van Streetfighter IV, ontwikkeld voor de Playstation 4 en Windows en wordt gespeeld op de Capcom Cup. In 2016 gewonnen door een jonge winnaar!

Begin deze maand was het weer tijd voor de jaarlijkse Capcom Cup, een esports toernooi voor het spel Street Fighter V. Als opvolger van Street Fighter IV uit 2008, werd dit vechtspel in februari 2016 wereldwijd gelanceerd door Capcom, de Japanse game ontwikkelaar, voor de PlayStation 4 en Windows. De mogelijkheid tot cross-platform multiplayer waardoor spelers op de PC en PS4 tegen elkaar kunnen spelen maakt het spel bijzonder.

Bovendien staat ook een release op Linux gepland. Ook zijn er in vergelijking met de voorganger vier nieuwe characters toegevoegd in Street Fighter V, waardoor het totaal aantal beschikbare spelfiguren nu 16 is. Toch werden deze nieuwe spelfiguren niet of nauwelijks gebruikt tijdens het toernooi.

Ondanks de nieuwe features kende het spel toch een moeizame start. Critici vonden dat het spel nog steeds te weinig diversiteit had in verhaallijnen en spelfiguren. Daarnaast functioneerden enkele servers niet bij het lanceren van het spel en waren er nog veel bugs die verholpen moesten worden. Mede hierdoor staat de teller van verkochte spellen nog op 1.4 miljoen, terwijl Capcom gehoopt had nu rond de 2 miljoen verkochte spellen te zitten.

Het toernooi

Op 2 en 3 december streden 32 deelnemers om de titel en daarmee $230,000. Dit is bijna twee keer zo veel als het prijzengeld voor de winnaar van Street Fighter IV bij de Capcom Cup van 2015, toen de winnaar nog $120,000 mee naar huis kon nemen. Dit bedrag is zo gegroeid doordat 30% van de opbrengsten van het spel toegevoegd werden aan het prijzengeld. Op deze manier konden fans van het spel dus zorgen voor betere prijzen voor hun idolen.

Na de eerste dag, waarop gespeeld werd in de esports Arena in California, waren er nog slechts acht deelnemers over. Deze spelers namen het de tweede dag tegen elkaar op in het Anaheim Convention Center, een kleine 10 kilometer verder. Tussen deze finalisten zat ook de winnaar van 2015, de 28-jarige Japanner Kazunoko, die uiteindelijk als derde eindigde met zijn character Cammy.

De finale ging tussen de Amerikaan NuckleDu (spelend met R. Mika en Guile) en landgenote Ricki Ortiz (spelend met Chun-Li). Eerstgenoemde had de tweede dag alles nog gewonnen met 3-0 of 3-1 en won zo ook de finale met 3-1.

Op de vierde plek eindigde de Japanner Haitani. Hij was de hoogstgenoteerde speler met een van de nieuwe characters, namelijk de oude Azteekse vechtgod Necalli. Verder eindigden Xian uit Singapore met de nieuwe F.A.N.G. en Phenom uit Noorwegen met Necalli op een gedeelde negende plaats. Al met al presteerden de nieuwe spelfiguren dus niet optimaal.

Zo werd de nog maar 20 jaar oude NuckleDu, wiens echte naam Du Dang is, hierdoor de eerste Amerikaanse Capcom Cup winnaar met Street Fighter. Terwijl de meeste spelers zich gekwalificeerd hadden voor het toernooi op basis van hun Global Points tijdens de Capcom Pro Tour, was hij gekwalificeerd als winnaar van de Canada Cup 2016.

Volgens e-Sports Earnings zijn de totale opbrengsten van toernooien voor de nieuwe kampioen nu ruim $260,000. Een aardig zakcentje dus.

Tags: