esports Nederland

Esports | Esports in Nederland

Nederland levert belangrijke spelers en de ESL heeft een contract met gesloten om in de Arena in Amsterdam grote toernooien te houden.

De ontwikkeling- en populariteit van esports in Nederland is langzaam op gang te komen, maar zet nu dan toch voet aan de grond. Nederland levert nu zelf belangrijke spelers en de ESL heeft een contract met gesloten om in de Arena in Amsterdam grote toernooien te houden voor de komende 5 jaar met als hoofd toernooi het ESL ONE toernooi. Ook zendt Fox Sports de Dutch College League uit, dit is de Nederlandse League of Legends competitie.

esports toernooien in Nederland

In Nederland zijn in het jaar 2016 een record aantal (internationale) toernooien gehouden, namelijk de eerder genoemde League of Legends finale in April, maar ook de Firstlook BattleCon in het Ahoy in mei en de Dutch College League die duurt van 5 april tot en met 14 juni. In 2017 wordt gehoopt op het ESL ONE toernooi en de Arena doet ook haar best om het ESL Dota2 toernooi naar Amsterdam te krijgen. Nederlandse spelers die er internationaal toe doen zijn onder meer:

  • De speler Rotterdam, Kevin van der Kooi, is een speler in dienst van Turtle Entertainment en speelt het spel StarCraft. Daarnaast is hij shoutcaster (een sportcommentator die dat schreeuwend doet).
  • Mr. R, een 22 jarige Arnhemmer is specialist is het spel Smash Bros. speler uit Arnhem. Hij heeft in Nederland 51 toernooien gewonnen en wordt op de internationale toernooien tot nu toe tweede of derde. Een speler op topniveau dus.
  • Manuel Schenkhuizen speelt onder de naam Grubby het spel Heroes of the Storm, maar was specialist in het spel StarCraft II. Met StarCraft II is hij meervoudig wereldkampioen, namelijk 6 keer.
  • ThijsNL, of te wel Thijs Molendijk is Nederland’s Hearthstone specialist en heeft internationaal al veel toernooien met dit spel gewonnen.
  • uThermal is een bekende StarCraft II speler en is de beste speler van dit spel in de Benelux.
  • SingSing, ook wel WehSing Yuen, is een DotA 2 speler uit Rotterdam en speelt voor het team Monkey Freedom Fighters.

De Dutch College League

In april van het jaar 2016 is de eerste Dutch College League van start gegaan, een Nederlandse esports competitie. Deze competitie is georganiseerd door de verenigingen van studenten esports, markering bureau 2Basic en YoungCapital. Nederland is één van de laatste landen waar nu een college competitie is begonnen. De competitie heeft twee niveaus: een Talent League en een Premier League. Het spel dat gespeeld wordt is League of Legends (LoL) en het toernooi duurt bijna 2 maanden. De winnaar van het toernooi vertegenwoordigd Nederland op het landen kampioenschap eind 2016. Het toernooi is online te volgen via eigen Dutch College League streams op YouTube of Twitch, via Fox Sport op tv of live in Hilversum. Fox Sport zendt dit jaar ook de FIFA Interactive World Cup Grand Final uit.

De Nederlands esports Bond

De net opgerichte Nederlandse esports Bond heeft een aantal doelen, waarvan het belangrijkste doel is esport te classificeren als sport door het NOC*NSF. Hiervoor moet eerst de internationale esports bond, de leSF, door SportAccord erkend worden. SportAccord is een organisatie waar alle internationale sportbonden bij aangesloten zijn. Het allereerste criterium waaraan voldaan moet worden is de erkenning van esports als sport. Daarnaast moet de financiële boekhouding in orde zijn.

Erkenning als sport

De Nederlandse esport bond wil geaccepteerd worden door het NOC*NSF (die als doel heeft het bevorderen van topsport in Nederland) om financiële redenen (subsidies en het minder betalen van BTW), maar vooral om vooroordelen weg te halen die nog steeds (in Nederland) rond gamen hangen. Geweld in games, game verslaving, overgewicht en afsluiting van de buitenwereld zijn nog steeds kenmerken die geassocieerd worden met esports. Door de erkenning van esports als sport, komt er meer maatschappelijke acceptatie en kunnen vooroordelen weggehaald worden. Deze vooroordelen gelden namelijk allang niet meer. Dit is deels weggenomen door het spelen van een game op een game console midden in de woonkamer in plaats van op de kamer van een jonge speler, uit het zicht van zijn ouders. Ook het feit dat er veel meer familie- en sportgames zijn ontwikkeld waarbij het hele gezin betrokken is, halen gaming vooroordelen weg. Desalniettemin zal een gamer die een carrière wil maken binnen de gaming scene behoorlijk lang achter zijn pc moeten zitten om überhaupt een bepaald niveau te kunnen halen en mee te kunnen doen aan de subtop.

Naast dit doel, wil de bond ook graag een uniform ranking systeem opzetten zodat spelers officieel punten kunnen verzamelen voor het Nederlands kampioenschap dat de nationale ranglijst wordt.