FIFA | Toernooien

Wil je een pro speler worden met FIFA '18? Lees dan hier onze tips en vind de toernooien bij jou in de buurt die jou het podium geven om je skills te testen!

Ben je goed in FIFA ‘18, dan kun je bijna ongelimiteerd meespelen met toernooien om je te meten met anderen. Er zijn officiële toernooien als de eWorld Cup en de eDivisie, maar daarnaast worden er ook talloze lokale toernooien georganiseerd en kun je je online kwalificeren voor toernooien. Dus hoe word je een Pro-FIFA speler en welke toernooien kun je spelen om de top te bereiken? Wij geven je hier de tips van ‘s werelds beste spelers en vertellen je wie je moet volgen!

Als je een Pro-FIFA speler wil worden hoef je niet iedere dag twaalf uur te spelen. Je spel gaat op gegeven moment achteruit en je raakt gefrustreerd. Het is wel belangrijk dat je dagelijks speelt, zodat je een ritme behoudt. Hoeveel je moet oefenen hangt af van een aantal factoren. Je wil graag meer spelen zodra het spel net uit is, zodat je direct ‘meedoet’ en vanaf het begin op de hoogte bent van alle informatie/veranderingen. Tegen het einde van een seizoen (vlak voor de release van een nieuwe editie) speel je nog maar 4-6 uur in de week. Uiteraard speel je ook meer wanneer je je voorbereidt op een toernooi.

Het doel van iedere FIFA speler is het bereiken van de eDivisie, als speler van een voetbalclub, of het bereiken van de eWorld Cup.

‘Speel tegen mensen die beter zijn dan jij’

Je vrienden met 8-0 van de mat vegen is leuk, maar je wordt er geen betere speler van. Ga op zoek naar spelers die beter zijn dan jij. Het beste is om dagelijks ‘sessies’ te spelen van enkele uren waarin je ‘best of three’ potjes speelt tegen (semi)pro spelers. Daar leer je simpelweg het meeste van. Pro word je niet van de een op de andere dag. Reken erop dat je tenminste 1 editie van FIFA nodig hebt om het spel met dagelijkse training echt onder de knie te krijgen. Dit gold ook voor de mensen die nu aan de top staan; natuurtalent of niet.

Maar waar vind je pro-spelers die met jou willen oefenen? Toernooien! FIFA is anders dan bijvoorbeeld League of Legends geen spel waar de pro’s constant streamen op Twitch, maar wel een spel waarvoor ongelofelijk veel toernooien voor worden georganiseerd. Door mee te doen met deze toernooien kom je vanzelf spelers tegen die beter zijn dan jij en waar je na het toernooi gegevens kunt uitwisselen. Op toernooien leer je ook om te gaan met druk.

Als je merkt dat je echt serieus bent in je ambities om een pro-FIFA speler te worden, dan is het belangrijk dat je op gegeven moment investeert in goed materiaal. Op hoog niveau gaat een snelle internetverbinding en een goed beeldscherm tellen. Warcraft 3 speler Grubby ging ooit zelfs naar China verhuizen om dichter bij de servers te wonen, zodat hij een lagere ‘ping’ had.

Spelers om in de gaten te houden

Ze zijn er niet veel, maar er zijn wel enkele spelers die geregeld streamen die je in de gaten MOET houden voor belangrijke tips en inzichten. Dus zet je Twitch/Youtube account op follow bij de volgende spelers en kanalen:

Buck Army
MHeyoe
SpinBros
Chesnoidgaming
Gorilla

Grote FIFA toernooien (en hoe je erop kunt wedden)

Als je denkt dat FIFA nu groot is hebben we nieuws voor je: FIFA wordt nog veel, veel groter! Naar alle waarschijnlijk verschijnt in FIFA ‘19 of FIFA ‘20 eindelijk een spectator mode, dit gaat de grote definitieve doorbraak betekenen van FIFA als echte esport. Dit gaat ook betekenen dat de ‘ToTo’ die zo populair is in het normale voetbal ook groot gaat worden voor FIFA (you read it here first!). In dit artikel geven we jou de ins en outs om jou de voorsprong te geven om te knallen zodra het zover is. Of je nu wil knallen als esporter of als je wil knallen als esportswedder; dit is jouw basis!

Toernooien

We geven je een overzicht van alle grote FIFA toernooien, maar zeggen er direct bij dat er talloze (online)toernooien zijn. Vaak ook bij jou in de buurt! Deze toernooien zijn misschien nog we belangrijker om in de gaten te houden, omdat ze doorgaans dienen als kwalificatietoernooien voor de grote evenementen. Daar komt namelijk niet zomaar iedereen binnen! In Nederland heb je de esports Game Arena in Alphen aan den Rijn en The Arcade Hotel waar je veel spelers en toernooien tegenkomt. Lees hier tips van pro-spelers over hoe je zelf een betere speler wordt!

FIFA eWorld Cup

De FIFA eWorld Cup heette tot 2017 de FIFA Interactive World Cup (FIWC) en is het meest prestigieuze officiële toernooi georganiseerd voor en door FIFA. Net als bij de ‘gewone’ wereldbeker mag ieder land een afgevaardigde sturen en wint de speler een prijs voor zijn of haar land. Het toernooi zag voor het licht in 2004 in Switzerland, maar al in 2010 was het zo populair dat er 2,5 miljoen spelers meespeelden bij de kwalificatie. Het toernooi wordt live uitgezonden op Twitch en Youtube.

FIFA ‘18 GLOBAL SERIES

In een poging FIFA wereldwijd op de kaart te zetten als esports, is de FIWC niet alleen bij naam veranderd, maar is ook de kwalificatiestructuur flink op de schop genomen zodat veel meer spelers kunnen meedoen en zich op verschillende manieren kunnen kwalificeren voor het eindtoernooi. Dus hoe werkt het:

De kwalificatie begint met een groot aantal online en live evenementen. Bijvoorbeeld de FUT (FIFA Ultimate Team) Champions Cups, eWorld Cup Qualifier en andere competities die officieel bij FIFA zijn aangesloten en daarmee kwalificatieplaatsen mogen vergeven. Zoek dus uit aan welke (online) toernooien jij kunt deelnemen en of deze je een kwalificatieplek opleveren!

Wanneer het kaf van het koren is gescheiden blijven er 128 spelers over die het opnemen in twee playoff evenementen van 64 spelers elk. De top 16 uit beide evenementen komen elkaar vervolgens tegen op de grote finale van de eWorld Cup.

eDivisie

De eDivisie wordt gezien als een onneembare vesting voor nieuwe spelers. Er zijn immers slechts zoveel stoeltjes te vergeven als dat er teams zijn in de eredivisie. Dit klopt, maar tegelijkertijd is dit niet het hele verhaal. De eDivisie is nog in de ontwikkelfase, het is bijvoorbeeld erg raar dat een esporter enerzijds mee degradeert met zijn club, maar niet met zijn eigen clubspelers speelt. Alleen wel weer in clubtenue. Sinds vorig jaar worden er 34 wedstrijden gespeeld, 17 op de Xbox en 17 op de Playstation. Er zijn afspraken gemaakt met EA Sports en de Eredivisie, maar weer niet met FIFA.

Je snapt dat de eDivisie een experiment is dat constant aan verandering onderhevig is nu steeds meer partijen zich ermee gaan bemoeien. Kijk bijvoorbeeld naar het initiatief van Ruud Gullit met zijn Team Gullit Acadamy. Het wordt ook steeds spannender; In het allereerste seizoen van de eDivisie werd Dani Hagebeuk kampioen zonder ook maar één punt af te staan aan zijn concurrenten. Dat is tegenwoordig wel anders!

Wedden op FIFA ‘18

Je hoeft geen pro-speler te zijn om wat aan FIFA over te houden, liefhebber is genoeg. Tenminste, als FIFA een echte esport wordt. Momenteel zijn er bijna geen betrouwbare/grote bookmakers die FIFA actief aanbieden. Anders dan bijvoorbeeld CS:GO, DOTA 2 of LoL. Dit komt waarschijnlijk door het gebrek aan spectator mode, waardoor het moeilijk is de spelers te volgen. Echter verwachten wij dat dit allemaal gaat veranderen door de nieuwe Global Series, de verwachte spectator mode en het ontstaan van hechte teams. Zodra dit is het geval is lees je dit als eerste op EsportsMeesters!