eSports algemeen

eSports, je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat zijn eSports nou precies, en welke spellen zijn populair? Lees het op eSportsMeesters.

 eSports Games

Esports maken sinds 2010 een enorme opmars in de professionalisering op het gebied van de ontwikkeling van games, de wereldwijde organisatie van live toernooien, de populariteit van online toernooien en de exposure die de games krijgen op televisie. Een aantal landen zijn daar leidend in, waarvan Zuid Korea de grootste is. Noord Amerika, China en Europa volgen. De grootste onafhankelijke eSports competitie is de Electronic Sports League. De games die het meest populair zijn, zijn de vechtgames, onder te verdelen in ‘real time strategy games’, ‘vecht sport games’, ‘first person shooter games’ en ‘multi online battle arena games’.

Soorten eSports Games

  • Real time strategy games (RTS) zijn de games waarvan het doel is het veroveren van gebied en bezit van de tegenstander en het veiligstellen van je eigen gebied. Je kunt tijdens de game je gebied uitbreiden en veranderen. Het soort spel heeft tactisch inzicht nodig en maakt gebruik van uitgebreide technische opties.
  • Vecht sport games zijn de spellen waarin je een online sport-vechtkarakter bent die 1 op 1 de strijd aan gaat met een tegenstander, waarbij de karakters verschillende specialiteiten hebben en ontwikkelen. Een speler moet daarbij vechttechnieken trainen om goed te worden. De gevechten vinden plaats in een arena.
  • First person shooter games (FPS), dit is ook een vechtgame, echter niet gebaseerd op sport maar op wapens. Dit kunnen geweren in alle soorten zijn, maar ook messen, granaten enzovoorts. De spellen worden letterlijk gespeeld door de ogen van de speler, wat betekent dat je niet een een totaal lichaam in actie ziet waar je naar kijkt, maar je bent het lichaam, dus je ziet je bijvoorbeeld je armen en handen die een mes vasthouden.
  • Multi Online Battle Arena games (MOBA) zijn afgeleid van de RTS games, maar gaan minder over de individuele speler in het team. Je kiest wat je in een team wil zijn, bijvoorbeeld een sniper, en vervult deze rol binnen het team dat belangrijker is als geheel. Het verschil met een RTS game is dus het spelen als het team dat je maakt (RTS) tegenover het spelen van een individu binnen een team (MOBA). Het doel van het spel is min of meer hetzelfde, het veroveren van gebied.

Populairste eSports Games

De rangschikking op populariteit wordt gemeten naar het te winnen prijzengeld in toernooien. Opvallend is dat ‘echte’ sport games, zoals het voetbalspel FIFA op nummer 56 staat in het jaar 2016, voorgegaan en gevolgd door alleen maar RTS, FPS, MOBA en vecht games. Er is dan ook genoeg discussie over de naam ‘sports’ games. Over het algemeen wordt ingestemd met denksport, omdat er fysiek relatief weinig gebeurt, maar het doet de spelers geen eer aan door het uithoudingsvermogen, de uren in training en de timing en behendigheid die je als gamer moet hebben. De populairste games zijn:

NAAM SOORT  PRIJZENGELD TOTAAL 2011-16
 Dota 2  MOBA  $88,139,421.00
 League of legends  MOBA  $36,606,421.97
 Counter-Strike: Global offensive  FPS  $24,118,260.27
 Star Craft 2  RTS  $21,199,404.43
 Counter-Strike  FPS  $10,765,812.78

Populairste eSports toernooien

esports-tournamentDe populairste toernooien die live worden uitgezonden en waarvan de spelers prijzengeld en salaris krijgen zijn The International, The Battle.net World Championship Series, The Intel Extreme Masters, The Smite World, The League of Legends World Championship (LoL) en The Evolution Championship Series. Deze toernooien zijn zowel live als online te volgen via online streaming platforms als op speciale tv kanalen.

eSports commentatoren

eefje-depoorteEen eSports toernooi wordt voorzien van commentaar. Dit is iets van de laatste paar jaar en is ontstaan door de verandering van het publiek dat naar toernooien komt. Doordat het publiek niet meer alleen bestaat uit gamers, maar ook uit toeschouwers die voor de spanning en het plezier komen, is uitleg van wat er op het scherm gebeurt, nodig. Een spel commentator in de eSport wordt een caster genoemd. Je hebt shout casters. Dit zijn zoals het woord letterlijk zegt, casters die vooral schreeuwend commentaar geven, en casters die het speel uitleggen en het publiek begeleidt in wat er speelt op het scherm. Het casten is een vak op zich en er zijn 4 bekende casters op dit ogenblik, waarvan er 1 een vrouw is. Dit is een knappe prestatie in de voornamelijk mannelijke wereld van zowel gamers als publiek.

seanDeze bekende casters zijn Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, Erik ‘DoA’ Lonnquist Anders Blume en Ben ‘Merlini’ Wu. Op Anders Blume na zijn alle casters ex gamers en hebben ze allemaal hun eigen stijl. Anders Blume is iemand die zo houdt van eSports dat hij door zijn enthousiasme, ondanks dat hij nooit een pro player is geweest, bekend is geworden.

Lees meer over de Opkomst van eSports