Categorie:

Geschatte leestijd: 20 minuten

esports is wordt tegenwoordig als een echte sport beschouwd. En net zoals bij zoveel andere sporten is het tegenwoordig ook mogelijk om op esports te wedden. Omdat Overwatch ook al tot de esports wordt gerekend kun je dus ook geld inzetten op Overwatch toernooien. Bijvoorbeeld één van de toernooien die we eerder al besproken. Natuurlijk werkt het wedden op Overwatch wel een beetje anders dan bij bijvoorbeeld het wedden op voetbal of Formule 1.

Bij voetbal kun je meestal wedden op heel veel verschillende dingen. Op rode en gele kaarten bijvoorbeeld. Maar ook op blessuretijd, goals, corners en nog veel meer. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit is niet het geval bij wedden op Overwatch.

Om fixing te voorkomen kun je bij wedden op esports meestal kiezen uit drie mogelijkheden. Je zet geld in op de winnaar van de wedstrijd, de serie of op een virtuele voorsprong of achterstand van een bepaald team. En dit alles kun je doen voor de wedstrijd begint, maar je kunt ook tijdens de wedstrijd geld inzetten.

In eerste instantie lijkt het misschien een nadeel dat het aantal wedmogelijkheden beperkt is. Maar het tegendeel is waar. esports is een sport waarbij het in tegenstelling tot veel andere sporten relatief makkelijk is om een juiste voorspelling te doen. Natuurlijk is het wel handig als je het spel kent. Maar ook als je nooit Overwatch speelt kun je hier snel de nodige informatie over vinden op internet.

Verder is het vooral van belang dat je weet welk team de beste kansen heeft om te winnen. Meestal is dit het team wat het beste samenwerkt. Want bij Overwatch is een goede samenwerking een vereiste. Sterker nog: als een team niet goed samenwerkt is het voor hen bijna onmogelijk om te winnen.

Algemeen

Blizzard Entertainment ken je waarschijnlijk wel als ontwikkelaar van grote games zoals World of Warcraft en Hearthstone. De games van deze producent vallen meestal toch wel in een bepaald genre waardoor de spellen duidelijk herkenbaar zijn als een Blizzard product.

Het is daarom opvallend dat Blizzard met ‘Overwatch’ en hele ander richting op durfde te gaan. Overwatch is namelijk een echte first-person shooter die ook nog eens met heel veel oog voor detail is gemaakt en in niets lijkt op de andere spellen van Blizzard. In dit artikel vertellen we je alles over deze mooie game en leggen we je uit hoe je op Overwatch kunt wedden.

We zeiden het al: met Overwatch neemt Blizzard een heel grote gok door niet te kiezen voor de voor hen vertrouwde speltypen. In plaats van daarvan gaat men voor een rechtoe, rechtaan schietspel. Het principe is eenvoudig: je speelt in teams van zes tegen elkaar en probeert tijdens de duur van een potje een doel bereiken.

Dit doel kan van alles zijn. Soms moet je een bepaalde locatie veroveren en een andere keer moet je weer een voertuig veilig op de gewenste bestemming brengen. Uiteraard wil het vijandelijke team dit voorkomen en is aan jou de taak hen al schietende uit te schakelen. Alleen zo kan je winnen.

Dit type spel is zeker niet uniek in zijn soort. Er zijn heel veel van dit soort first-person shooters uitgebracht door andere spelproducenten. Maar Blizzard Entertainment weet er toch als geen ander een weergaloos spektakel van te maken. Een game waarbij zelfs de meest onmogelijke details nog goed in elkaar zitten. En daarin onderscheidt deze game zich toch echt van andere varianten in dezelfde categorie.

Het verhaal

Overwatch speelt zich af in de toekomst. De mensheid wordt bedreigd door zogenaamde ‘Omnic’ robots. Deze robots of ‘Omniums’ werden in eerste instantie gemaakt om het leven te veraangenamen. Ze namen huishoudelijke taken over, maakten de wereld veiliger en zo nog wel meer.

De robots ontwikkelden echter een zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie en weigerden daardoor om nog langer als hulpjes voor de mensen te functioneren. Ze namen de wapens op en keerden zich tegen de mensheid. Dit noemen we de ‘Omnic Crisis’. Om de robots te kunnen bestrijden werd een internationale strijdmacht in het leven geroepen.

De naam van deze troepenmacht is ‘Overwatch’. De Overwatch gaat de strijd aan met de robots en weet een einde te maken aan de crisis. In de jaren erna blijft de Overwatch de mensheid beschermen als een soort vredesleger. In die periode begint de positie van de Overwatch te verzwakken als gevolg van corruptiebeschuldigingen.

Als het hoofdkwartier van de Overwatch vervolgens wordt overvallen komt de Overwatch-leider om het leven. Dit betekent het einde van de georganiseerde Overwatch en het begin van een nieuwe crisis op aarde. En dit is ook het startpunt van de game. De helden van de voormalige Overwatch zijn hun leven niet meer zeker omdat zij als criminelen worden opgejaagd.

En daar houdt het verhaal een beetje op. Voor een spel van Blizzard is dit een wat beperkte storyline. Maar omdat het hier om een first-person shooter game gaat en niet om een massively multiplayer online role-playing game is het wel een begrijpelijke keuze. Want om het spel te kunnen spelen heb je eigenlijk ook niet meer informatie nodig.

Spelopbouw

Lees hier alles over de spelopbouw van Overwatch

Het spel design

Overwatch is een prachtig vormgegeven game die helemaal niets weg heeft van de andere Blizzard spellen. Het geheel doet nog het meest aan een soort gezellige Pixar-animatie film denken door de cartooneske figuren en de lichte heldere kleuren. In totaal zijn er 12 maps met elk een eigen thema.

In de ene map bevind je je in een Japans gebouw en bij een ander thema zit je ineens midden in een soort filmstudio. Er is ook heel veel aandacht besteedt aan de dialogen. De personages hebben elk een eigen stemgeluid en een eigen stijl van praten. Ook zeggen ze vaak grappige dingen.

Overwatch mag dan een schietspel zijn, het is tegelijkertijd ook een erg vrolijke en bij vlagen zelfs zeer humoristische game. En dat maakt de game heel toegankelijk voor een groot publiek.

Multiplayer

LAN (-party)

Overwatch is een een multiplayer game. Je speelt het dus altijd met andere spelers die online zijn. Dit concept is gebaseerd op de LAN-party’s uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen waren LAN-party’s super hip. Elke deelnemer nam zijn of haar eigen computer mee naar zo’n party. Zodra iedereen aanwezig was sloot men alle computers aan op een netwerk en kon men samen een game spelen. Dit is een hele eenvoudige versie van wat Overwatch multiplayer nu op op hele grote schaal (via het internet) is.

Spectator mode

Bij een spectator mode kun je live meekijken bij een wedstrijd die door andere teams wordt gespeeld. De meeste online multiplayer games hebben wel een dergelijk functie. Het biedt andere spelers de gelegenheid om te leren van andermans vaardigheden maar het is ook in toenemende mate een vorm van entertainment. Maar ook al is Overwatch een online multiplayer spel, het heeft geen volwaardige spectator mode. En hierover is ook veel geklaagd door de spelers van het spel. Gelukkig is Blizzard momenteel al bezig met een verbeterde versie waar wel een goede spectator mode in zal zitten.

Online

Overwatch is binnen enkele maanden uitgegroeid tot een enorm populaire game die door miljoenen fans online wordt gespeeld. En niet alleen fans maar ook professionele gamers hebben zich massaal op deze game gestort. Misschien wist je het niet, maar er zijn ook mensen die van gamen hun werk hebben gemaakt en als esporter hun geld verdienen. Het professionele gamen wat zij doen noemen we ‘esports’. esports staat voor ‘electronic sports’ en wil zeggen: computergames spelen in wedstrijdverband. En dat is ook precies wat een esporter doet. Hij of zij is meestal aangesloten bij een team wat gefinancierd wordt door een grote sponsor. Samen met zo’n team wat gespecialiseerd is in een bepaalde game traint de esporter en speelt hij grote toernooien.

esports is op dit moment nog niet overal even bekend omdat het zich grotendeels op internet afspeelt. Het is niet direct een sport waarvan je veel terugziet in de de media. Toch neemt de belangstelling wereldwijd sterk toe dankzij de introductie van streamingplatforms. Via deze platforms worden de wedstrijden uitgezonden en bekeken door een groot publiek. Deze streamingplatforms trekken meer en meer grote sponsors aan die op hun beurt weer teams oprichten en financieren. En zo kunnen we inmiddels wel spreken van een echte topsport waarbij gamers op hoog niveau in grote competities spelen voor heel veel geld. Ook Overwatch wordt door esporters beoefend en in toernooiverband gespeeld.

Tournamenten

Er zijn op dit moment heel wat toernooien die uitsluitend gewijd zijn aan het spelen van Overwatch. De meest bekende competitie is de ‘Overwatch Open’. Dit toernooi heeft een prijzenpot van maar liefst $300,000.00. Uiteraard organiseert spelmaker Blizzard Entertainment zelf ook een belangrijk toernooi tijdens het jaarlijkse BlizzCon evenement, de ‘Overwatch World Cup’. Ook hier kunnen de esporters flink cashen met een totaal van $288,000.00 aan prijzen geld.

Verder zijn er nog de ‘APAC Premier – Finals’, goed voor een prijzenpot van $191,872.00 en de ‘OGN Overwatch APEX Season 1’ waar $171,257.84 wordt verdeeld. Het vijfde belangrijke toernooi is de zogenaamde ‘ESL Overwatch Atlantic Showdown’ waar de esporters $100,000.00 kunnen winnen met het spelen van Overwatch.

Grootste spelers

Overwatch bestaat nog geen jaar, maar heeft nu al miljoenen spelers. En omdat het gaat om een multi-player game leent het spel zich heel goed voor esports. Er zijn al heel wat professionele gamers die zich hebben toegelegd op het uitsluitend spelen van Overwatch.

Een aantal van hen zijn inmiddels al behoorlijk beroemd. Eén van de beste Overwatch spelers is Timo Kettunen uit Finland. Zijn gamenaam is ‘Taimou’ en hij speelt momenteel voor team EnVyUs.

Hij staat bekend om zijn sterke Widowmaker en McCree. Timo Kettunen heeft op dit moment al $31.000 verdient met het spelen van Overwatch op grote toernooien. Hij wordt op de voet gevolgd door Sebastian Widlund.

Deze Zweedse speler opereert onder het alias ‘Chipshajen’. Ook hij maakt deel uit van Team EnVyUs en is inmiddels goed voor $30.000. Andere grote Overwatch spelers zijn Christian Jonsson, Jonathan Rua en Dennis Hawelka.

Overwatch In de media

Op dit moment is er in de media veel aandacht voor Overwatch. En dat is niet alleen omdat het spel nog geen jaar op de markt is. De aandacht heeft vooral te maken met het gigantische succes van de game. Blizzard Entertainment heeft dankzij het uitbrengen van Overwatch een recordomzet gehaald van maar liefst 1,57 miljard Dollar. In één kwartaal. Dat is zelfs voor zo’n groot bedrijf als Blizzard een hele prestatie.

Vergroot je winkans bij het wedden op Overwatch

Maar hoe bepaal je nou welk team het beste samenwerkt? Eigenlijk is dit veel makkelijker dan het lijkt. Met een beetje research op internet kun je hier heel eenvoudig achterkomen. Wij hebben een drietal tips die je hier zeker bij kunnen helpen.

  • Wat is de samenstelling van het gameteam
  • Hoe is de onderlinge sfeer binnen het team?
  • Wat zeggen de statistieken over hun kansen?

De samenstelling van het gameteam.

Het is voor een team wat Overwatch speelt heel belangrijk om goed samen te werken. Hier wordt ook heel veel aangewerkt door middel van intensieve training. Alleen als elke speler in het team precies weet wat hij of zij moet doen en dit ook op het juiste moment doet, is er kans op succes.

De spelers van een team streven er dus altijd naar om perfect op elkaar ingespeeld te zijn. Alleen zo blijft samenwerking optimaal. Valt er een speler uit door ziekte? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor het functioneren van het team als geheel. Uiteraard worden er dan wel reservespelers ingezet, maar deze zijn altijd tweede keus. Een team wat niet in de originele bezetting speelt is in dit opzicht altijd in het nadeel.

Als je gaat wedden op Overwatch is het dus heel belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van teamsamenstelling. Als er uitvallers zijn moet je weten welke spelers in hun plaats zullen spelen. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over hun achtergrond. Je moet weten of het ervaren spelers zijn of nieuwkomers. Ook dit kan van grote invloed zijn op de spelprestaties van het team en zegt veel over hun winkansen.

De onderlinge sfeer binnen het team.

Samenwerking is voor een team noodzakelijk om goed te kunnen presteren op een toernooi. Natuurlijk streeft men er naar om zoveel mogelijk op elkaar ingespeeld te raken, maar ook dan kunnen er nog dingen spelen die de samenwerking kunnen verstoren. Een slechte sfeer bijvoorbeeld.

Veel esports teams worden regelmatig geplaagd door ruzie en gehakketak waardoor zij minder goed samenwerken en slecht presteren op een toernooi. Zulke ruzies ontstaan vaak door stress en het feit dat de teamleden erg veel tijd met elkaar doorbrengen. Helaas zijn dit soort situaties vrijwel onvermijdelijk en elk team krijgt er eens in de zoveel tijd mee te maken.

En het kan zoveel onderlinge verdeeldheid creëeren dat een topteam ineens dramatisch slecht presteert op een toernooi. Als je gaat wedden op Overwatch is het dus heel belangrijk om een idee te hebben van de sfeer binnen een team.

Wat zeggen de statistieken over hun kansen?

Ook een team wat op papier veel kans maakt om te winnen kan in de praktijk keer op keer falen in een bepaalde competitie of nooit verder komen dan een bepaalde ronde. De oorzaak hiervan weten we niet, maar het komt vaak voor.

En als zo’n situatie zich eenmaal voor heeft gedaan, is de kans groot dat dit in de toekomst weer gebeurd. Als je gaat wedden op Overwatch is het daarom verstandig om de statistieken even te bekijken. Je weet dan ook wat de statistische winkansen zijn van een team in een bepaalde wedstrijd.

Welke informatiebronnen kan ik gebruiken?

Waar vindt je zoveel gedetailleerde informatie over de gameteams? Het antwoord is simpel: Google is je beste vriend. Op internet vindt je alle mogelijk statistieken en er zijn diverse Sociale Media platforms met gamecommunity’s.

Neem vooral eens een kijkje op Reddit. Hier zijn aan elke vorm van esports vele pagina’s gewijd waar fans allerlei teamgerateerde zaken bespreken. Ook is er veel aandacht voor de laatste nieuwtjes en roddels. Als je gaat wedden is het heel handig om vooral die roddels eens goed door te lezen. Zo kom je er al snel achter bij welk team het nodige ‘drama’ speelt en bij welk team alles pais en vree is.

Hoogste bonus voor wedden op Overwatch

Voor het eerst op esports wedden is best spannend. Het is aan te bevelen om klein te beginnen door relatief weinig geld te storten. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je met een klein bedrag hoeft te spelen. Er zijn namelijk heel veel aanbieders van online wedden die hun nieuwe spelers verwelkomen met een speciale bonus.

In principe kan deze bonus van alles zijn, maar meestal gaat het hier toch om een zogenaamde ‘stortingsbonus’. Bij een stortingsbonus krijg je een bepaald percentage bovenop je eerste geldstorting. Het percentage wisselt een beetje per aanbieder. Soms is het 50%, soms 100% en er zijn ook aanbieders waar het percentage nog hoger ligt.

Het systeem werkt zo: je stort een geldbedrag van bijvoorbeeld 15 Euro. Als de aanbieder een stortingsbonus van 100% geeft, wordt jouw storting verdubbeld naar 30 Euro. Je kunt dan gaan wedden met dubbel zoveel geld, en wie wil dat nu niet?

Lees de bonusvoorwaarden

Spelen met een bonus kan heel voordelig uitpakken. Maar je moet wel altijd even de bonusvoorwaarden lezen. Soms zijn er namelijk bepaalde regels voor het claimen van de bonus. Het kan zijn dat je een minimale storting moet doen om de bonus te kunnen innen. Als je met heel weinig geld wilt spelen kun je dus het beste op zoek gaan naar een aanbieder waarbij het minimumbedrag heel laag ligt. Je weet dan zeker dat je de bonus krijgt.

Vaak geldt er ook een maximumbedrag. Als je een bedrag stort wat hoger is dan dit maximum heb je geen recht meer op de bonus. Dit is uiteraard ook een situatie die je wilt vermijden als je jouw bonus volledig wilt benutten. Je moet je dan ook nooit laten leiden door de hoogte van een percentage. Als er een laag maximum geldt ben je soms minder voordelig uit dan bij een lager percentage en een hoog maximumbedrag.

Voordelig wedden op Overwatch

Als je de aanbieders van online wedden met elkaar vergelijkt zul je ontdekken dat je een welkomstgeschenk ontvangt als nieuwe speler. Bij Unikrn krijg je geen stortingsbonus. Wél hebben zij een uniek spaarprogramma, waarbij je continu beloont wordt met Unikoins. Dit is misschien nog wel gunstiger, aangezien je nu altijd kunt profiteren van deze bonussen, terwijl normaal alleen de nieuwe spelers dit kunnen! Unikrn is sowieso onze aanrader als je wilt wedden op Overwatch of andere esport Games.

Waar kan ik een weddenschap plaatsen?

esports is op dit moment nog niet zo heel bekend. Maar er zijn toch al diverse online bookmakers die jou in de gelegenheid stellen om op esports te wedden. Bij Ladbrokes, Tipbet en Unibet kun je bijvoorbeeld geld inzetten op Overwatch toernooien. Omdat esports toch een beetje een bijzonder verschijnsel is bestaat er nog wat onenigheid over het wedden. Is het nou wedden of is het gokken? Daarom zijn er ook heel wat casino’s die hun klanten de mogelijkheid geven om op esports te wedden. Enkele voorbeelden hiervan zijn bookmaker 888sports en Kroon Casino.

Hoe moet ik betalen als ik wil wedden?

Bij de meeste aanbieders van online wedden kun je kiezen uit een hele reeks betaalopties. Eéntje die je vrijwel altijd terugvindt is Creditcard. En ook Paypal is meestal mogelijkheid. Daarnaast zijn er nog een heleboel bekende en minder bekende methoden. Je kunt zelf kiezen welke methode jou het meeste aanspreekt. Misschien vindt je het belangrijk om anoniem te blijven? Dan kies je voor een betaalmethode zoals Paysafe-card.

Hierbij kan niemand ooit te weten te komen wat voor transacties jij hebt gedaan. En als je het vooral belangrijk vind om gratis en snel te betalen kies je voor iDeal. Uiteraard moet je dan wel internetbankieren. Het voordeel van iDeal is dat de betaling meteen door de bank wordt uitgevoerd. Het geld wordt dus ook meteen bijgeschreven op je spelaccount en je kunt meteen beginnen met wedden. Vooral bij live wedden is dit heel handig omdat je je saldo realtime kunt opkrikken.

Conclusie

Met Overwatch heeft Blizzard opnieuw een ongelooflijk succesvolle game in de markt gezet. Waar deze spelontwikkelaar zich normaal gesproken vooral bezighoudt met het ontwikkelen van MMORPG, is men nu eens een heel andere richting ingeslagen door met een first-person shooter game te komen.

En dit is eigenlijk het gevolg van een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In eerste instantie had Overwatch, toen nog ‘Titan’ geheten, een MMORPG worden. Toen dit project strandde besloten de makers spel radicaal om te gooien en er een first-person shooter game van te maken.

De hele vormgeving van het spel is nieuw en lijkt in niets op de andere franchises van Blizzard Entertainment. Overwatch heeft de uitstraling van een animatiefilm dankzij de cartooneske wezens die rondlopen in een vrolijk gekleurde wereld.

Het spelconcept van Overwatch is natuurlijk niet erg vernieuwend. Er zijn immers al talloze first-person shooter games op de markt. Maar Blizzard weet dit type game toch naar een hoger niveau te tillen door het spel tot in details uit te werken. Zo is het bij Overwatch bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde instellingen aan te passen zodat je het spel kunt spelen op een hele natuurlijke manier.

De opbouw van het spel Overwatch is simpel en herkenbaar. In teams van zes personen probeer je een vijandelijk team uit te schakelen. Als speler kies je een personage uit 21 mogelijkheden. Elke personage heeft een karakter, eigenschappen, wapens en vaak meerdere vaardigheden. Iedere held is uniek maar geen enkele is onmisbaar. Op hun eigen manier kunnen ze allemaal een cruciale bijdrage leveren aan het team.

De uitdaging van Overwatch spelen is het nemen van de juiste beslissingen. Je moet een goede combinatie van karakters verzamelen in je team waarmee je niet alleen sterk staat maar ook een waardige tegenstander bent voor het vijandelijke team. Je moet dus ook naar hun karakters kijken. Als je tijdens een potje doodgaat kun je het karakter inwisselen voor een ander karakter waarmee je het spel in een nieuwe richting kunt sturen. De keuze die je maakt is ook hierbij heel belangrijk.

Het spel is op dit moment nog geen jaar op de markt maar is nu al een grote hit. Al in de eerste week werd het spel gespeeld door maar liefst 7 miljoen geregistreerde gebruikers. In de maanden erna groeide dit aantal gebruikers nog eens door naar 20 miljoen. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Blizzard Entertainment dankzij het uitbrengen van deze nieuwe game een kwartaalomzet had van 1,57 miljard. Zelfs voor een zeer grote spelproducent als Blizzard is dit ongekend.

Omdat het spel al op zo’n grote schaal wordt gespeeld kon het al vrij snel toegevoegd worden aan het rijtje esports. In het afgelopen jaar hebben er al diverse toernooien plaatsgevonden waar de beste esporters Overwatch speelden in een strijd om de eer en een flinke smak prijzengeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ‘Overwatch Open’, de ‘Overwatch World Cup’, ‘APAC Premier – Finals’,  ‘OGN Overwatch APEX Season 1’ en de ‘ESL Overwatch Atlantic Showdown’.

Nu Overwatch officieel tot de esports behoort zijn er ook al diverse online casino’s en wedkantoren die hun klanten in de gelegenheid stellen om op Overwatch te wedden. Net zoals bij elke andere esports is er een beperkt aantal wedopties maar met de juiste strategie is het goed mogelijk om een grote winst te pakken. Het belangrijkste is om een team te zoeken wat in staat is om goed samen te werken. Vooral bij Overwatch is een goed resultaat alleen mogelijk dankzij een goede samenwerking.

Als je gaat wedden kun je dus het beste gaan voor een team wat in originele bezetting speelt en niet verdeeld wordt door drama. Daarnaast moet je ook altijd even de statistieken nakijken. Al deze informatie vindt je op internet. Vooral Reddit kan een handige bron van informatie zijn. Check regelmatig de community pagina’s en je bent altijd op de hoogte van het wel wee in de teams.

Als je voor het eerst op Overwatch gaat wedden kun je het beste zo min mogelijk risico nemen. Dit kan door te wedden met een bonus. Nieuwe klanten van online casino’s en wedkantoren krijgen vaak zo’n bonus als wekomstbonus. Je krijgt meestal een percentage bovenop je eerste storting waardoor je heel voordelig met meer geld kunt wedden. Check wel altijd even de voorwaarden om er zeker van te zijn dat je de bonus kunt claimen. Met gratis speelgeld wedden kan ook, maar kijk wel goed naar de regels die men hanteert. Alleen zo kom je erachter of gratis ook écht gratis is.

Betalen is heel gemakkelijk bij wedden op esports. Je kunt bij de meeste aanbieders kiezen uit een hele waslijst aan betaalmethodes. Er zit er dus altijd wel één tussen waar jij je in kunt vinden. Creditcard en Paypal behoren vrijwel altijd tot de mogelijkheden, net als Paysafe-card.

Bij Nederlandstalige aanbieders kun je in veel gevallen ook gebruik maken van iDeal. Juist voor het wedden is deze betaaloptie heel makkelijk omdat het geld direct op je spelersaccount wordt bijgeschreven. Je hoeft dus niet eerst te wachten maar je kunt meteen beginnen met wedden.