Dat je als gamer behoorlijk verdient is algemeen inmiddels algemeen bekend. Aan de absolute top wordt het meest verdiend, maar zelfs deze spelers verdienen behoorlijk bij door het online streamen van zichzelf. Vaak heeft dit zelfs de voorkeur, omdat je als speler op topniveau een zwaar trainings- en speelrooster moet volgen. Van een topgamer wordt verwacht dat hij gemiddeld 16 uur per dag traint zonder stimulerende middelen. Er kan gepleit worden voor het feit dat de prijzenpot dusdanig is dat dat het waard is, maar als je niet wint, krijg je ook geen geld. In vergelijking met de voetbal salarissen bijvoorbeeld, is het leven van een speler op topniveau zwaarder en kun je uiteindelijk minder verdienen met esports dan met voetbal.
Het grote voordeel van het online streamen van jezelf als speler is dat je je eigen rooster bepaalt. Vaak wordt wel een minimum aan aantal online dagen gevraagd van de gamer, maar dat is altijd minder dan het aantal uren dat je moet trainen als je lid bent van een team. Om te verdienen met esports hoef je dus geen pro gamer te zijn en hoef je ook niet eens goed te zijn. Zodra je genoeg volgers hebt (per website gemiddeld minimaal 500) om door de website betaald te worden, kun je al geld verdienen met esports op een hele leuke manier.
Andere manieren
Naast het spelen van games kan er door een kijker ook geld worden verdiend met esports door het wedden op wedstrijden, door het bespreken van games of juist door het hilarisch slecht spelen van een game via een streaming platform. Dit bespreken van games kun je ook live doen als esports commentator. Het is een opkomend vak waarvan de huidige commentatoren bij lange na in aantal niet voldoen aan het grote aantal toernooien dat er momenteel gespeeld wordt. Je brengt als commentator de spelers en de actie naar het publiek. Het is een beroep dat nog volop in ontwikkeling is en waar dus ook behoefte aan is. Als je kennis hebt van de games of één specifieke game en genoeg eigen karakter bezit, is dit een goede manier om geld te verdienen met esports. Als laatste kun je nog geld verdienen met esports door te werken voor een game ontwikkelaar. Dat je hiervoor de nodige IT kennis moet hebben en liefde voor gaming spreekt voor zich.
Als speler geld verdienen
1. Streamen op Twitch of YouTube
Het belangrijkste dat je moet hebben als speler, zijn volgers. Het aantal volgers dat je hebt bepaalt op verschillende vakken de hoeveelheid geld die je verdient. Met esports verdienen via een platform, bijvoorbeeld Twitch of YouTube, kan op verschillende manieren. Je kunt betaald krijgen in een maandelijks salaris door het platform. Hiervoor moet je een minimum aantal volgers hebben en een minimum aantal dagen per week online zijn. Hoe meer volgers je hebt, des te hoger het salaris dat je krijgt.
Als een gamer een bepaald aantal volgers heeft, krijg je als streamer ook het recht om volgers te laten subscriben. Dit betekent dat volgers een abonnement op de gamer kan krijgen, waarvan de helft van de inleg naar het platform gaat en de helft naar de gamer. Bij Twitch kost zo’n abonnement $4.99 per maand. Twitch krijgt $2.50, de gamer krijgt $2,49. Logischerwijs geldt ook hier dat je meer verdient als je meer volgers en daardoor meer abonnees hebt.
Naast deze inkomsten, bepaalt het aantal volgers dat een gamer heeft ook de opbrengst van reclame gelden. Ieder bepaald aantal unieke views op een stream levert een bedrag op aan reclame gelden. Twitch betaalt voor 1000 views $3,50. Van de 1000 views worden de kijkers die een adblock hebben (een blokkade voor advertenties) niet meegerekend. Het kan dus zijn dat een gamer wel 1000 views heeft, maar 500 van die kijkers hebben een adblock. Een gamer heeft dan nog niets verdiend. Ook nu dus weer, hoe meer volgers, des te meer kijkers zonder adblock, des te meer inkomsten.
2. Sponsor geld
Sponsor geld kan een gamer verdienen tijdens het streamen en tijdens het spelen in een team. Zodra een gamer een product gebruikt van een bepaald merk, hetzij kleding, hetzij accessoires, krijgt hij daarvoor betaald. Als je als speler veel fans hebt, is een bedrijf graag bereid veel geld te betalen voor gebruikte spullen. Dit kan zelfs zo ver gaan dat een gamer ook voor dingen die hij gebruikt in zijn privé leven betaald krijgt. Wellicht speelt hij in kleding van merk A, in zijn vrije tijd draagt hij het liefst kleding van merk B, of een horloge van merk C enzovoorts. Kortom, het bekend zijn levert geld op.
3. Het winnen van toernooien
Het winnen van toernooien en online competities is ook een manier om geld te verdienen in esports. Dit hoeven niet alleen de toernooien op top niveau te zijn. Zowel online als in het LAN circuit worden veel toernooien georganiseerd waar een gamer aan mee kan doen. In dit circuit gaat ook veel geld om.
4. Het online spelen voor een spelontwikkelaar
Naast het streamen via een platform, worden gamers ook gevraagd door de spelontwikkelaars om op hun site te spelen. Een gamer verbindt zich hierdoor aan een spel waardoor het spel sneller- en meer verkocht zal worden. Een bekende speler verdient hiermee heel veel geld. Een bekende gamer hoeft niet een speler op topniveau te zijn. Gamers die nog nooit op een toernooi gespeeld hebben maar wel erg populair zijn op streaming platforms, worden ook door spelontwikkelaars gevraagd op hun site te spelen.
5. Donaties
Een gamer kan via zijn stream donaties ontvangen van kijkers. Een kijker kan een speler willen stimuleren en/of bedanken voor een spel of tutorial. De kijker kan dit doen via PayPal. Het PayPal adres van de gamer is constant in beeld en donaties worden gedaan tijdens een live uitzending waarbij vrijwel onmiddellijk de naam van de donateur en het bedrag worden genoemd. De donateur krijgt live bedankjes van de gamer. Dit systeem van doneren werkt bijzonder goed.
De best verdienende spelers
De spelers die het best verdienen met esports zijn degenen die het spelen van toernooien combineren met het online streamen via een platform of spelontwikkelaar. De inkomsten van streamen en sponsoren zijn lastig in te schatten, maar de winsten van toernooien zijn publiek bekend. China en Amerika zijn de meest dominante esports landen, maar zijn niet in de individuele top 5 te vinden. De spelers die tot en met het jaar 2018 het meeste geld bij elkaar hebben verdiend met esports zijn:
$4.097.928,15 – de Duitser Kuro “KuroKy” Takhasomi
$3.733.970,56 – de Deen Johan “N0tail” Sundstein
$3.671.337,28 – de Jordanees Amer “Miracle-” Al-Barkawi
Al deze spelers hebben dit geld verdiend met het spel Dota 2. Dit bedrag is bij elkaar gespeeld door mee te doen aan grote toernooien en het winnen van de jaarlijkse The International, dat ‘s werelds grootste esports prijzenpot heeft.
Naast deze groot verdieners is er een nieuw soort esports in opkomst: mobiele games. Turbo Racing League, Clash Royale en Vainglory zijn ondertussen al echte esports en kunnen overal op je mobiel gespeeld worden. Verwacht dat deze categorie in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt. De grootste verdieners zijn:
$290.000,00 – de Amerikaan Brian Dragotto
$157.080,82 – de Mexicaan Sergi Ramos
$125.000,00 – de Amerikaan Randy Pfohl
De best verdienende landen
Er is ook een categorie voor best verdienende landen. Dit geeft een ander beeld van de spelers. Hier staat Amerika op nummer 2 met een lager bedrag dat door meer mensen bij elkaar is gespeeld dan China. De beste verdienende landen zijn:
China – $80.035.844,22 – met 3045 spelers
Amerika – $79.295.494,62 – met 11063 spelers
Zuid Korea – $65.499.138,45 – met 2975 spelers
De best verdienende vrouwelijke spelers
$291.854,44 – de Canadese Sasha “Scarlett” Hostyn
$122.000,00 – de Amerikaanse Katherine “Mystik” Gunn
$80.780,18 – de Amerikaanse Ricki Ortiz
Er zijn bijzonder weinig Chinese vrouwelijke spelers, dus de lijst zal voorlopig westelijk georiënteerd blijven. De bedragen die vrouwen verdienen met esports zullen hopelijk de komende jaren wel veranderen. Er is sinds 2015 van alles aan het veranderen in de wereld van esports en met name door de spel ontwikkelaars wordt gestimuleerd dat er meer vrouwen teams bijkomen. Sinds 2015 zijn er 3 officiële vrouwenteams die gaan meespelen met in de top toernooien waar tot nu toe alleen nog maar mannen teams zitten. Daarnaast worden er op steeds grotere schaal all female top toernooien georganiseerd om een breder draagvlak te krijgen voor vrouwelijke esporters. Gehoopt wordt op het zo populair maken van esports voor vrouwen dat de nu nog jonge generatie opgroeit met het idee dat het mogelijk is voor vrouwen om een top pro gamer te worden.