Washington D.C. zet in op esports; sponsort NRG Esports

Het Amerikaanse Washington D.C. zet groots in op esports door een stadion aan te kondigen en NRG Esports te sponsoren.

Het Amerikaanse Washington D.C. zet groots in op esports door een stadion aan te kondigen en NRG Esports te sponsoren.

De Amerikaanse stad Washington D.C. heeft plannen om de esports-hoofdstad van Amerika te worden. Dat bevestigt de officiële sportinstantie van de staat aan de website Mashable. De stad komt met grootse plannen, waaronder een nieuw stadion dat helemaal ingericht is om esports-toernooien mogelijk te maken.

Verder bevestigt de sportinstantie ook dat ze een sponsordeal hebben met NRG Esports. Dat team is opgericht door eigenaren van het basketbalteam Sacramento Kings en heeft onder andere Shaquille O’Neal als investeerder.

Het plan van de stad komt vooral dankzij de groei in studenten: “We hebben een hoop universiteiten hier in Washington”, zegt Max Brown, president van Events D.C., tegen Mashable.

Er zijn een hoop kinderen die hier elk jaar naartoe komen door onze universiteiten en wij denken dat het erg logisch is dat wij als stad een vlag [voor esports] planten en zodoende de hoofdstad worden van esports, net zoals we dat zijn van de Verenigde Staten.

Washington D.C. wil dat op twee manieren doen. Ten eerste moet er een arena komen: “Van 65 miljoen dollar met 4200 stoelen”, zegt Brown daarover. Het stadion moet rond het begin van 2019 gebouwd zijn en zal naast esports ook de thuisbasis worden voor de Washington Mystics, het vrouwenbasketbalteam van de stad. Daarnaast wil de stad dat er ook andere evenementen zoals concerten en bokswedstrijden gehouden worden.

Ten tweede heeft de stad dus NRG Esports gesponsord. Hoewel de stad niets loslaat over wat dat precies inhoudt, is het overduidelijk dat de eigenaren van NRG een leuke investeerder hebben gevonden. Daarbij laat Andy Miller, oprichter van NRG, weten dat het team zeker zal bootcampen in de stad.

De aankondiging van de samenwerking komt nadat Blizzard in november van vorig jaar hun nieuwe Overwatch proleague aankondigde. In die aankondiging liet Blizzard doorschemeren dat ze geïnteresseerd waren om teams, steden te laten vertegenwoordigen.

Deze zet is daar echter geen indicatie van, volgens Miller, omdat NRG nog niet zeker is van een plaats bij deze league. Daarnaast zal het team zich niet omdopen tot D.C. NRG, maar zullen ze enkel gebruik maken van de mogelijkheden die de stad ze biedt. Het team blijft verder soeverein.

Overigens is Washington D.C. niet de eerste stad die zich waagt aan het sponsoren van esports-teams. Steden in Denemarken (Roskilde Ravens, Copenhagen Wolves) en België (Antwerp Aces) gingen de Amerikaanse hoofdstad al voor. Ook bij het gefaalde Championship Gaming Series-experiment (CGS) uit 2007 werden teams gebonden aan een stad, hoewel het onduidelijk is hoeveel invloed en sponsoring de steden deden.

Tags: