Voor het eerst in de geschiedenis waren esports een onderdeel van de Asian Games. Waarschijnlijk krijgen de Olympische Spelen vanaf 2024 ook esports als vast onderdeel, dus het is interessant om te kijken hoe de Asian Games het hebben aangepakt! Net als bij bijvoorbeeld voetbal op de olympische spelen bestaat een landenteam uit de beste spelers geselecteerd door een landen coach. Dit is van grote invloed op het functioneren van een team. Spelers die normaal hun concurrenten zijn en niet op elkaar zijn ingespeeld zijn plots teamgenoten! In esports is dit nog helemaal niet zo normaal als bij andere sporten. Een speciaal comité koos de spelers en de coach. Er werden verschillende spellen gespeeld. Dit was de line up van de finalisten bij League of Legends:
South Korea
- Kiin – Afreeca Freecs
- Score – KT Rolster
- Peanut – KingZone DragonX
- Faker – SKT T1
- Ruler – Gen.G
- CoreJJ – Gen.G
- Edgar & Zefa – Coach
China
- Letme – Royal Never Give Up
- Mlxg – Royal Never Give Up
- Xiye – Team WE
- Uzi – Royal Never Give Up
- Meiko – EDward Gaming
- Ming – Royal never Give Up
- Aaron – Coach
Groepsfase versus finale
In de groepsfase versloeg Zuid Korea China met 2-0. De verwachting was dat de finale een soortgelijke uitkomst zou krijgen. Niets bleek minder waar. Uit een beste uit vijf kwam China met 3-1 als winnaar uit de strijd. Nadat het na twee matches 1-1 stond nam China pas echt het initiatief. In de derde match was China vanaf minuut 1 dominant. De uiteindelijke beslissing in de vierde match kwam voort uit een pixel perfect ultimate van Ming’s Gragas.
Groot succes esports Asian games
De sfeer bij de esports wedstrijden op de Asian Games was geweldig! Het was alles wat mensen ervan verwacht hadden en meer. We hopen dan ook esports terug te zien in 2022 als officieel medaille onderdeel en met nog meer atleten, nog meer spellen en nog meer publiek!