Esports Meesters | esports Olympische Spelen

#esportsolympischespelen2024

esports olympische spelen 2024; welke obstakels liggen er nog op de weg? Wat is er geleerd tijdens de 'generale repetitie' bij de Asian Games 2018?

Het debuut van esports op de Asian Games 2018 was een groot succes. Er waren echter ook ‘verbeterpunten’ aldus CEO Zhang Dazhong van de Chinese tech gigant Alibaba’s sports. Om een vaste waarde te worden in de Asian Games en de Olympische Spelen zal esports zich moeten evolueren.

“The Asian Games is the first step. We are working towards meeting the standards set by the International Olympic Committee (IOC),” he said.

Het IOC heeft esports officieel erkent als sport en de Asian Games in Jakarta van 2018 waren een test om te zien of esports in 2024 mogen debuteren. Met wereldwijd 250 miljoen spelers kun je esports simpelweg niet meer negeren. Toch is er nog wel een dikke adder onder gras….

Geweld in games is niet toegestaan

De richtlijnen van het IOC zijn duidelijk. Geweld in games is in strijd met de Olympische waarden. Het wordt dus heel onwaarschijnlijk dat we League of Legends over zes jaar als Olympische sport gaan bekijken.

PES (Pro-Evolution Soccer) was ook vertegenwoordigd op de Asian Games en maakt een veel grotere kans om op het Olympisch toneel te verschijnen. Het moet gaan om sport, niet om entertainment is de argumentatie. Games liggen weer onder vuur vanwege vermeend geweld. Zo ook in Amerika, waar Trump de schietpartijen op de scholen in de schoenen van games probeert te schuiven.

Man/Vrouw verhouding in esports

Een ander hekel punt is de man vrouw verhouding in esports. Mannen domineren de gaming scene, maar het IOC wil wel een gelijkwaardig optreden van de beide sekse kunnen garanderen. Dat esports een plek verdient in de sportwereld, daar is iedereen het ondertussen wel over eens. Alleen hoe dit eruit komt te zien, dat is nog een mysterie. Hopelijk wordt het geen esports-light versie en kunnen we gewoon genieten van de titels die in 2024 populair zijn; gewelddadig of niet! Want is boksen niet ook gewoon een Olympische sport?!