Wat is er gebeurd met Overwatch?!

Was Overwatch niet de prins van de esports? Dé game die League of Legends van de troon ging stoten? Het liep allemaal heel anders..

Begin januari schreven we in dit artikel dat Overwatch League of Legends wel eens van de troon zou kunnen stoten als grootste esports game op Twitch. Als door-geëvolueerde MOBA had/heeft Overwatch alles in zich om de nieuwe grote hype te worden. En even leek het er ook op dat het ging gebeuren!

Fast forward 5 maanden later. Als we even op Twitch een kijkje nemen op een gemiddelde werkdag staat Overwatch op een schamele tiende plek met 26.000 viewers (op dag 2 een elfde plek met slechts 15.000 viewers, Fortnite op 1 met 89.000). Misschien nog wel belangrijker; niemand heeft het meer over! Watskebeurt?!

Tja, Battle Royale gebeurde, Fortnite gebeurde en PUBG gebeurde. Terwijl League of Legends, DOTA, CS:GO en Hearthstone zich nog kunnen handhaven heeft Overwatch misschien wel de grootste klap gekregen van de opkomst van met name Fortnite. Waar dat aan ligt? Misschien heeft Overwatch de meeste overeenkomsten met de rage van nu. Het zijn allebei third person shooters met een cartoonie design. Maar verklaart dat de terugloop in populariteit?

Blizzard is aan zet

Op de lange termijn moet Fortnite zich gaan bewijzen, net als het hele Battle Royale genre. Toch kan Blizzard niet achterover leunen. Ze hebben de boot immers ook al gemist bij de immens populaire moba’s. Een optie zou kunnen zijn om een Battle Royale Modus aan Overwatch toe te voegen. Fortnite werd immers ook pas populair na Epic Games deze modus had toegevoegd.

Overwatch zal altijd een trouwe fanbase houden en niet ieder spel kan nummer 1 zijn, maar het spel is te goed voor een tiende/elfde positie op Twitch. We hopen daarom dat Overwatch zich snel herpakt! Om een impressie te geven van het verschil tussen de populariteit in de twee spellen. Hieronder een impressie van de aantal Google Searches het afgelopen jaar. Mag jij raden welk spel welke kleur lijn is!