Meer externe partijen zullen betrokken worden bij de organisatie van Majors en de nieuwe Minors.
De aankomende International tekent het einde van het huidige competitieve seizoen Dota 2. Na een korte rustperiode zullen de teams zich in het nieuwe competitieve seizoen storten, wat er heel anders uit komt te zien. Valve liet namelijk vandaag weten dat ze de structuur van het competitieve seizoen behoorlijk op de schop gaan gooien voor 2017-2018.
Op dit moment organiseert Valve zelf twee Majors en een International, waarvan een deel van de prijzenpot door Valve zelf werd ingelegd en een deel via spelers van de game werd gegenereerd. De uitnodigingen van zowel de Majors als de Invite werden door werknemers van Valve zelf geselecteerd, gebaseerd op de prestaties die de teams voorafgaand aan het toernooi geleverd hadden. In het aankomende seizoen gaat dit allemaal veranderen.
Allereerst zullen er meer externe partijen worden betrokken bij de organisatie van een groot toernooi. Valve onderscheidt nu zowel Majors als Minors, die allemaal door externe partijen mogen worden opgezet. Valve stelt wel een aantal eisen voor deze toernooien, maar in ruil daarvoor zal het bedrijf zelf de prijzenpot voor beide soorten toernooien verdubbelen.
Een toernooi kwalificeert zich als een Major als de organisatie een prijzenpot van minimaal 500.000 dollar inlegt, waarna Valve zelf de prijzenpot aan zal vullen tot een miljoen. Voor een Minor moet een organisatie 150.000 dollar ophoesten, waarna Valve hetzelfde doet om de prijzenpot uit te laten komen op 300.000 dollar.
Om ervoor te zorgen dat iedereen deel kan nemen aan zowel de Minors als Majors, zijn voor beide soorten toernooien internationale kwalificatieronden verplicht. Een externe partij die een Minor of Major wil organiseren moet elk van de grote regio’s een eigen kwalificatieronde geven, te weten Noord Amerika, Zuid Amerika, Zuidoost Azië, China, Europa en Oost Europa. Valve zal zelf helpen met de planning van de toernooien, zodat er geen overlap plaatsvindt met andere evenementen.
Deze Minors en Majors worden extra belangrijk voor professionele teams, want er is meer te winnen dan enkel geld. Waar voorheen de directe uitnodigingen voor The International werden gegeven aan de teams die het het meest ‘verdienden’, stelt Valve nu hardere criteria op voor de selectie van deelnemers aan TI. Daarom zijn er vanaf nu Qualifying Points te verdienen op Minors en Majors. De teams met de meeste punten gaan vanzelfsprekend direct door naar TI.
Hoe groter de prijzenpot van een toernooi, hoe meer punten er te winnen vallen. Tevens leveren Majors per definitie meer punten op dan Minors en leveren toernooien meer punten op naarmate de TI nadert. De beste drie spelers van een team bepalen de score van het gehele team, om spelerswissels gedurende het seizoen makkelijker te maken. Ook behouden spelers die binnen een transferperiode van team wisselen hun Qualifying Points.
Hoewel de overstap van het Major-format naar het nieuwe systeem met Minors en Majors een welkome toevoeging is, levert het de nodige vragen op. Valve stond er altijd om bekend dat ze bij elke Major een Battle Pass uitbrachten, waarmee spelers bij konden dragen aan de prijzenpot maar er een hoop toffe in-game items voor terugkregen. Aangezien de organisatie van de Majors nu wordt overgedragen naar externe partijen, is de vraag of de Battle Pass volgend seizoen weer haar opwachting zal maken.
Ook de toevoeging van Qualifying Points roept twijfels op. Allereest was het zo dat de winnaar van een TI automatisch werd uitgenodigd voor de volgende iteratie van het toernooi, met uitzondering van het opgeheven Wings Gaming. Of dit zo blijft of dat ook de winnaars van de aankomende TI zich in het volledige seizoen moeten bewijzen, is nog maar de vraag.
Ook roept het wisselen van spelers nu vragen op. Aangezien spelers die binnen een transferperiode van team wisselen hun punten behouden, wordt het dus theoretisch mogelijk voor grotere esports-organisaties om spelers met veel punten weg te kapen bij kleinere organisaties, waardoor geld een grotere rol gaat spelen in het competitieve landschap. Aangezien we het systeem nog niet in werking hebben gezien is de vraag of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het roept wel argwaan op.
Uiteindelijk zullen de veranderingen ervoor zorgen dat we meer kwalitatief hoogstaande Dota 2-toernooien langs zullen zien komen in een jaar. Valve hoeft niet alles meer alleen te regelen en kan zich dus weer volledig storten op The International, waardoor een van de meest prestigieuze esports-toernooien ter wereld alleen nog maar mooier kan worden. Externe partijen als PGL, ESL en ASUS hebben al bewezen dat ze prima in staat zijn om competities te organiseren voor CS:GO in samenwerking met Valve, dus de toekomst van Dota 2 lijkt er alleen maar beter op te worden.