De highlights van de Kiev Major: dag 1

De groepsfase van de Kiev Major is officieel begonnen. Zestien teams nemen het tegen elkaar op voor de hoofdprijs van 1 miljoen dollar. De eerste dag kende een paar spannende matches en opmerkelijke winnaars. Hier volgt een kort overzicht van de highlights van dag 1, voorzien van statistieken van dotabuff.com.

Supports worden het meest gedraft

Waar Valve naar aanleiding van de Asian Championships nog enkele heroes succesvol heeft generfd, blijkt er als het op supports aankomt, niet veel veranderd in de meta. Monkey King is met een pick/ban-rate van 83% nog steeds een van de meest gekozen heroes op het toernooi. Met een win-rate van slechts 43% biedt hij absoluut geen gegarandeerde overwinning, maar toch wordt hij in 4/5e van de matches gekozen of geband.

Ook de vernieuwde Treant Protector, die in patch 7.05 zijn terugkeer maakte naar de competitieve scene, wordt opmerkelijk vaak gekozen. Met een pick/ban-rate van bijna 88% is hij in bijna elke draft voorgekomen. Als laatste is Crystal Maiden in 79% van de drafts langsgekomen als pick of ban. Het lijkt er dus op dat supports een van de belangrijkste onderdelen van de drafts zijn.

Underdogs TNC en DC presteren boven verwachtingen

Op grote toernooien stijgen sommige kleine teams naar ongekende hoogte en ook bij de Kiev Major is dit niet anders. Het recent hervormde DC, bestaande uit leden van het relatief onbekende Team Onyx, wist voormalig TI-kampioenen Newbee te verslaan met 2-0. Ook het Filipeinse TNC laat zich van haar beste kant zien. Het team wist TI-winnaars EG en TI-finalisten Thunderbirds (dat bestaat uit de oude leden van DC) te overwinnen. Dit is niet de eerste keer dat TNC een dergelijke stunt uithaalt. Tijdens de TI 16 wist het team publieksfavoriet OG uit te schakelen

Titanenstrijd OG en IG kantelt door BurNIng

De match waar verreweg het meest naar werd uitgekeken was de game tussen OG en IG. OG is met drie Major-titels op zak een super interessante gast op Valve-toernooien, maar had wat goed te maken na hun verlies tegen IG tijdens de finale op de Asia Championship. IG heeft tot nu toe weinig gepresteerd op Valve-evenementen en moest zich dus tegen een van de publieksfavorieten bewijzen.

Na een overtuigende overwinning van IG in de eerste match leek het erop dat de tweede match naar OG zou gaan, maar de beroemde Chinese carry-speler Xu “BurNIng” Zhilei wist daar een stokje voor te steken. Met Anti-Mage, BurNIng’s favoriete hero, wist hij zodanig veel te farmen dat zelfs met een voorsprong van 26-5 in kills OG geen schijn van kans tegen hem maakte. Met 2-0 ging de overwinning dus opnieuw naar IG.

Tags: