GG WP 2017! Enter eSports 2018

2017 was een jaar vol esports hoogtepunten, maar esports 2018 belooft alle records alweer te gaan verbreken. Wat mogen we verwachten?!

GG WP 2017! Enter eSports 2018

2017 was het jaar waarin Player Unknown Battlegrounds eindelijk live ging, waarin Blizzard hun ‘you think you do, but you don’t’ moest inslikken en het jaar waar Vasili op Twitch door het lint ging en uit de eSports scene werd verbannen. Voor we je vertellen wat je in 2018 kan verwachten op het gebied van gaming, hebben we (een selectie) van de hoogtepunten uit 2017 voor je op een rij gezet. Nog één keer de plays en de toernooien waar we 2017 nog lang voor zullen herinneren en dan op naar esports 2018!

1.SSG wint van SKT T1 in de League of Legends World Finals

League of Legends is al jaren de best bekeken game op Twitch. De League of Legends World Championship trok in 2017 60 miljoen unieke kijkers, waarmee het ‘t best bekeken eSports evenement ter wereld is. Alleen daarom al verdient dit toernooi een plekje in onze lijst. De finale van 2017 was echter extra speciaal. SK Telecom T1, de winnaar van de vorige drie edities, verloor kansloos met 0-3 van SSG. SK Telecom’s iconische speler Faker, barstte in tranen uit toen de laatste nexus viel.

Steunbetuigingen van over de hele wereld vielen de Messi van LoL ten deel. De val van midlaner Faker, die werd ingeleid door een Varus flash gevolgd door een ultimate, wordt nu al genoemd als een van de meest historische momenten uit de geschiedenis van League of Legends. Faker was eerder in 2017 ook al verantwoordelijk voor een memorabel moment; op 6 februari trok zijn livestream op Twitch 245,100 viewers. Nog nooit eerder keken er zoveel mensen naar een enkele stream op hetzelfde moment.

2. De beste plays, ganks en bizarre RNG

Ook in 2017 waren er veel keyboard combinaties waarvan mensen vooraf niet hadden gedacht dat ze zouden kunnen bestaan. Maar ook de meest vieze ganks en onwaarschijnlijke RNG op de meest cruciale momenten zorgden afgelopen jaar voor de nodige nerdrage. Daarom vormen ‘de plays’ van 2017 die je gezien moet hebben ons tweede hoogtepunt van 2017. Uiteraard hoef je er niet zelf naar op zoek, we hebben ze in dit artikel voor je onder elkaar gezet!

3.De knikkers

In 2017 werden er recordbedragen uitgekeerd bij eSports toernooien. Het meest lucratieve toernooi was DOTA 2’s The International 2017 in Seattle met een prijzenpot van 24,787,916 dollar! De Duitse DOTA speler KuroKy haalde als eSporter het meeste uit zijn toernooien dit jaar met een opbrengst van ruim 2 miljoen euro, sponsorgeld of andere inkomsten niet meegerekend! Maar ook de salarissen die eSporters verdienen stegen in 2017 naar nieuwe hoogtes. In Zuid Korea verdienen eSporters nu evenveel als honkballers of voetballers. Naar verluidt is Faker (daar is die weer) in 2017 vastgelegd door SK Telecom voor een salaris van 2,5 miljoen dollar. Wat hem de best verdienende gamer maakt tot nu toe.

4.Europeanen blijven heersen

Het is een doorn in het oog van de Amerikanen. In de meest beroemde virtuele wereld, die van World of Warcraft, zijn het al jaren de europeanen die de scepter zwaaien. Op Blizzcon leek het er even op dat Amerika zich eindelijk heer en meester mocht noemen over 3v3 Arena in Azeroth. Global Panda had zich al geplaatst voor de finale en het scheelde heel erg weinig of de andere halve finale was ook naar de amerikanen gegaan. Maar Europa’s ABC won en veegde in de finale de vloer aan met Global Panda. 4-0. MVP was Alec, die met zijn off meta Arcane Mage als een houdini steeds wist te ontsnappen aan de super agressieve comp van Global Panda. Terugkijken is de moeite waard. De link vind je hier.

5. Nederlanders zijn het snelste

Wat voor ons een hoogtepunt genoemd mag worden in 2017 is de ontwikkeling die eSports doormaakt bij het grote publiek. Voetbalclubs hadden al gamers aangetrokken, maar afgelopen jaar volgde ook de Formule 1. McLaren ging op zoek naar ‘s werelds snelste gamer; project WFG. Duizenden deelnemers meldde zich en vielen af, tot uiteindelijk de Nederlanders Freek Schothorst en Rudy van Buren overbleven in de finale. Rudy won en kreeg in november een jaarcontract aangeboden om als virtueel racer te helpen bij de ontwikkeling van de ‘echte’ Formule 1 wagen. De simulator vroeg dezelfde fysieke eisen als een Formule 1 wagen, het begin van een toekomst waarin eSports zich uit de 2 dimensies vecht?

Fast forward to esports 2018!

Gaat esports 2018 net zo’n succesvol jaar worden? Wij denken van wel! We hebben grote verwachtingen van enkele titels die voor dit jaar gepland staan. Zo komt Rockstar komt dit jaar eindelijk met Red Dead Redemption 2. De laatste zin uit de tweede trailer luidt ‘always dutch’, wat een belangrijke rol gaat spelen in het verhaal. Een andere geanticipeerde titel is Anthem, het spel dat jarenlang de codenaam Dylan droeg. De gezamenlijke game van Bioware en EA moet Mass Effect doen vergeten, wat een lastige klus zal worden. Visueel ziet het er gelikt uit en de focus op co-op is hoopgevend, maar alle bling bling wil bij Bioware nog weleens ten koste gaan van een interessante gameplay.

alles esporsts

In navolging van voetbal en Formule 1, zal in 2018 ook de NBA komen met een eSports league. Het in Amerika immens populaire NBA 2K zal als basketbal equivalent gaan dienen voor FiFa. Grote Amerikaanse teams als Cloud Nine hebben al interesse getoond, maar ook de dertig teams in de reguliere NBA hebben allemaal aangegeven te willen spelen in de eLeague. Tot nu toe hebben drie teams daad bij het woord gevoegd en een eSports team aangetrokken. Houd Twitch vanaf mei in de gaten dus!

In Nederland zul je vanaf medio 2018 kunnen inzetten op eSports wedstrijden, aangezien de wet kansspelen naar verwachting gaat veranderen. In het begin zal dit even wennen zijn, maar in het buitenland is inzetten op eSports erg populair. Ben je fan van een team of volg jij de ontwikkelingen van je favoriete game op de voet? Dan kan het lucratief zijn om die kennis om te zetten in euro’s. Er zijn bookmakers die zich puur op eSports richten zoals MasterMazuma, dit heeft als voordeel dat alle toernooien van de grote titels worden aangeboden. Ook krijg je alleen al door je aan te melden een mooie welkomstbonus!

toernooien

De eerste grote toernooien die echt de moeite waard zijn laten ook niet lang op zich wachten in 2018. Het Poolse Katowice is vanaf eind februari het toneel van de Intel Extreme Masters World Championship, waarin top teams van CS: GO, Starcraft en DOTA 2 het tegen elkaar opnemen. Het toernooi dient als vroege krachtmeting voor de rest van het jaar en is dus interessant om te volgen, zeker als je van plan bent later in het jaar te gaan wedden op wedstrijden!

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.