Gamer veroordeeld voor ‘swatting’

Kinderachtige trend genaamd swatting bij viewers van streamers levert dodelijk slachtoffer op en een veroordeling tot 11 jaar celstraf.

Het is misschien wel het meest ongewenste bijeffect van streaming: swatting. Het bellen van de autoriteiten dat een er gijzeling/bommelding/moord plaatsvindt op het adres van een gamer die op dat moment aan het streamen is op Twitch.

Het gevolg van deze ‘prank’ is dat de politie (en in veel gevallen een SWAT-Team, vandaar de naam Swatting) met veel geweld het huis van de streamer binnendringt en deze arresteert. De Amerikaanse autoriteiten krijgen ongeveer jaarlijks 400 van deze meldingen binnen.

De lol is er vanaf

Naast dat het veel geld kost en betrokken politiemedewerkers niet bezig zijn met daadwerkelijke criminelen op te pakken, is swatting erg gevaarlijk. De lol ging er vanaf toen de 25 jarige Tyler Barriss afgelopen december een nepmelding maakte.

Dit deed hij vanwege een dispuut die hij had met Andrew Finch over een Call of Duty weddenschap van twee dollar. Barris beschuldigde Finch van een gijzelingssituatie waarop de politie zijn huis bezocht. Daar troffen ze Andrew Finch bij de voordeur die bij het zien van de politie naar verluidt ‘naar zijn riem greep’ waarop een agent hem neerschoot. Het is (verrassend genoeg) het eerste dodelijke slachtoffer bij swatting.

Een voorbeeldzaak

Andrew Finch was een veteraan die 7,5 jaar in het leger had gediend. In Amerika worden militairen beschouwd als helden en de onnodige dood van Finch wordt dan ook zwaar bestraft om een voorbeeld te stellen. Tyler Barris hangt een celstraf van minimaal 2,5 jaar boven het hoofd, maar verwacht wordt dat de rechter van deze zaak een voorbeeld wil stellen voor alle toekomstige swatters. De maximumstraf, en de eis, is 11 jaar. Swatting gebeurt doorgaans door jongeren, de straf zou een afschrikwekkende werking moeten hebben op deze groep.

Swatting in Nederland

In Nederland zijn vooralsnog geen meldingen bekend van swatting. Maar ook hier is het zeker strafbaar op een valse melding bij 112. Het wordt gezien als misdrijf en er staat een taakstraf op en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf.

Bedenk goed dat wanneer je een valse melding maakt, de hulpverleners ook iemand hadden kunnen helpen die die hulp echt nodig heeft. Wij raden het iedereen ten zeerste af om ooit met deze prank te beginnen. Denk vooraf aan de risico’s, de mogelijke gevolgen voor het slachtoffer en de gevolgen voor jezelf.

Tags: