Portret van een gamer: MistyStumpey

Hoe word je een professioneel gamer? Hard werken! Dit bewijst MistyStumpey de Amerikaan die League of Legends speelt met een hand met maar 1 vinger!

Geen arm? Geen probleem!

Ooit weleens top-lane gespeeld tegen MistyStumpey van team Cougar? Grote kans dat je het moest afleggen. De achttienjarige jongen is momenteel nummer 12 op de solo queue ladder op de Noord-Amerika server. Wat deze prestatie extra bijzonder maakt is dat ‘stumpey’, zoals Ian Alexander (echte naam) zichzelf noemt, aan één hand vier vingers mist.
Ian is geadopteerd door een Amerikaans gezin uit Korea toen hij zes maanden oud was. Al op vroege leeftijd was Ian zich bewust van zijn handicap en zocht hij naar manieren om het maximale uit zichzelf te halen. Op zijn zesde leerde hij jongleren, zwemmen en niet veel later maakte hij een meetlat van LEGO voor zijn moeder. ‘Hij bleef zichzelf uitdagen en vond altijd een manier’ zegt zijn vader over de talentvolle League of Legends speler.

Grenzeloze ambities

Ian maakte zijn middelbare school af op een leeftijd dat sommige eraan begonnen. Op zijn zestiende begon hij met studeren en begon hij steeds serieuzer League of Legends te spelen. Zijn post op Reddit (Born with one hand, play like two. Master Tier!) haalde het tot de voorpagina van de League of Legends subreddit. Dit ging niet onopgemerkt, Columbia College Cougars ontdekte het zeldzame talent en bood hem een tryout aan voor een beurs en een plek in het team. Zo geschiedde.

Bij de try outs was niet iedereen gecharmeerd van Ian Alexander, die naast zijn handicap de neiging had om 1vs3 of zelfs 1vs4 gevechten aan te gaan. ‘MistyStumpey was gewend aan hard carrien van teammates, vandaar zijn roekeloze speelstijl’, aldus CC Dean team Cougar. Maar omdat hij die roekeloze gevechten vaak won, kon niemand om zijn skills heen. Vanaf de herfst van 2016 was hij een volwaardig lid van het team en blijft hij sindsdien gevechten opzoeken die hij niet zou moeten winnen, maar toch wint. Er hebben zich ondertussen meer dan 40 teams gemeld voor de jonge Amerikaan, maar vooralsnog blijft hij bij de Cougars.

Op zijn beste dagen speelt MistyStumpey succesvol tegen Cloud9, TSM en gaat hij head to head tegen Bjergsen. “He’s a professional-level player missing four fingers on his keyboard hand,” zegt Drake Porter, Columbia College’s Esports Senior Strategisch Analist. “If anything, he should not be nearly as successful as he is.”
Het volgende doel is het behalen van de North American League of Legends Championship Series. Het hoogste doel, wat Ian betreft. Buiten League of Legends heeft de jonge Amerikaan ook nog genoeg ambities. Net als zijn vader wil hij software ontwikkelaar worden.

Hard Werken

‘Je wordt niet geboren als een pro-speler en ik zeker niet. Toen ik begon met League of Legends haalde ik brons in mijn eerste seizoen. Je moet tijd investeren in het snappen van het spel, de mechanics. Door mijn handicap was ik altijd gewend hard te werken, dat is misschien een voordeel gebleken. Ik kijk zeker niet neer op mensen die brons of zilver spelen, ook zij hebben de potentie te bereiken wat ik heb bereikt met hard werken. Afgelopen jaar was ik een paar games verwijderd van het behalen van Scouting Grounds, dit jaar ben ik veel beter. Het gaat erom dat je die groei doorzet, ieder seizoen weer. Niemand bereikt Challenger in zijn eerste jaar.’

Inzetten op deze getalenteerde Toplaner? Probeer MasterMazuma!