Blizzard kondigt World of Warcraft: Classic aan

Blizzard doet wat niemand had verwacht en komt met een legacy/vanilla server genaamd World of Warcraft: Classic

Kun je het je nog herinneren? Op de Blizzcon 2013 vroeg een jongen uit het publiek aan J. Allen Brack, de uitvoerend producent van World of Warcraft, of er ooit Legacy Servers zouden komen. Zijn antwoord luidde: ‘We don’t want that, and you don’t want that either. You think you do, but you don’t.’ Voor veel WoW fans was het een slap in the face dat Blizzard zo arrogant was om te beslissen wat zij wel en niet wilden. Niet veel later was Nostalrius een feit, een immens populaire World of Warcraft: Classic (vanilla) server die een doorn in het oog was van Blizzard.

World of Warcraft kampt al jaren met teruglopende abonnees en plots was daar een private server die bijna uit zijn voegen barstte van populariteit. De reactie van Blizzard? Veel advocaten en het offline halen van iedere private server. Dat is hun goed recht natuurlijk. WoW is immers hun intellectueel eigendom, maar de relatie met de fans werd er alles behalve beter op. In het laatste kwartier dat Nostalrius live was werd Blizzard massaal vervloekt en werd er een heuse stille mars gehouden.

Terug naar Blizzcon 2017. Terwijl de pijlers gericht zijn op de nieuwe expansion Battle of Azeroth (waarmee Blizzard in thematiek ook weer teruggaat naar de roots overigens), Overwatch en Hearthstone, krijgt het publiek een onverwachte adrenaline rush gepresenteerd. Wanneer dezelfde J. Allen Brack op het podium praat over zijn favoriete smaak ijs zijn er enkele slimme geesten in het publiek die hun enthousiasme niet voor zich kunnen houden. En jawel, het woord Vanilla valt en een trailer van de ‘nieuwe’ expansion World of Warcraft: Classic verschijnt op het scherm. Het publiek wordt gek, Twitch gaat los, Youtube ontploft. Het gaat gebeuren.

Wat kunnen we verwachten? Wij hebben wat feiten en inzichten voor je opgezocht:

In 2014 had World of Warcraft 100 miljoen accounts. In 2017 is dit opgelopen tot 130 miljoen accounts ooit aangemaakt, maar is het aantal betalende en actieve spelers hier nog geen tien procent van. Wanneer slechts 8% procent van de mensen die ooit WoW speelden terugkomt betekent dit al een verdubbeling(!) van het aantal spelers. Best leuk, je vraagt je direct af waarom Blizzard dit niet eerder heeft gedaan. De mensen die destijds Vanilla speelden zijn ondertussen minimaal eind twintig of begin dertig. Dat betekent dat je waarschijnlijk een hele nieuwe, volwassen populatie krijgt in de Vanilla servers. Dat zal interessant worden!

De grootste problemen van Vanilla waren altijd de bugs en de glitches maar die zullen met Classic worden opgelost. Naar verwachting zal Classic een opgepoetste versie zijn. Zowel in graphics als in gameplay, en minder last hebben van de kleine bugs die vroeger talrijk waren.

Makkelijker is niet altijd beter!

De reden dat zoveel mensen zijn afgehaakt van World of Warcraft is dat Blizzard altijd is uitgegaan van de volgende filosofie: makkelijker is beter. Dungeon? 1 Klik op de knop. Epics? Nagenoeg gratis. Legendary? Steeds makkelijker te verkrijgen. De lijst van deze ‘verbeteringen’ is eindeloos. Hoewel je zou kunnen zeggen dat dit een positieve ontwikkeling was in het begin bij The Burning Crusade en Wrath of the Lich King. Vinden veel mensen dat Blizzard is doorgeschoten in het comfortabel maken van het leven van de WoW karakters. Makkelijker is helemaal niet per se beter vinden veel spelers, laat ons maar zwoegen! Het is de valkuil van iedere game: een balans vinden tussen de hardcore gamer en de casual gamer.

Er bestaat een kans dat Blizzard spelers in Classic zal verleiden een overstap te maken naar de laatste uitbreiding. Achievements zouden bijvoorbeeld overgeheveld kunnen worden. Als blijkt dat er meer mensen Classic zullen spelen dan Battle for Azeroth, betekent dit dan dat de filosofie van Blizzard fundamenteel fout is? We zijn benieuwd naar wat er gebeuren gaat!

Wanneer komt World of Warcraft: Classic uit?

De vraag die iedereen bezighoudt en waarschijnlijk waarom je op dit artikel hebt geklikt: wanneer is de release van World of Warcraft: Classic?! Helaas hebben we op dit moment geen datum, maar we kunnen met je delen wat we weten. Ten eerste heeft Blizzard pas 7 november 2017 vacatures uitgezet voor de development van World of Warcraft: Classic. Dus ze staan nog aan het begin van het proces. Daarnaast moeten er veel knopen worden doorgehakt over hoe vanilla classic zal worden. Blizzard is druk in gesprek met de community, maar die zijn het ook nog niet met elkaar eens.

Is WoW: Classic interessant voor nieuwe spelers?

Stel je speelt World of Warcraft sinds Mists of Pandaria. Gaat de vanilla experience dan een positieve worden of raak je na drie uur spelen ongelofelijk gefrustreerd? Voor de nieuwe spelers onder ons zal het in ieder geval een bijzondere ervaring worden. De oude wereld van World of Warcraft is een vrij dun bewoonde, waarbij je veel moet zoeken naar bijvoorbeeld quests. Er zijn minder vliegroutes, minder respawn punten, minder buyers, minder alles! Aangezien je niet in het bezit bent van een vliegende mount (tot level 40 zelfs helemaal geen mount) kun je je opmaken voor nogal wat ‘reistijd’.

In de wereld van voor de verbouwing van Deathwing in Cataclysm zijn random monsters en dieren die je tegenkomt op je vele wandelreizen ook nog eens een stuk dodelijker dan dat ze nu zijn. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je een wereld aan het ontdekken bent en je altijd en overal moet oppassen!

In Vanilla werden geen cadeautjes uitgedeeld. Je moet het verdienen (en we bedoelen dan ook echt verdienen) om een keer een raid van binnen te mogen zien. Voor een groot deel van de spelers is dit niet weggelegd, maar zij die wel in raidgear lopen genieten een aanzien die we in het huidige WoW tijdperk niet kunnen voorstellen. Het mag allemaal moeilijk lijken, maar onthoud dat juist doordat het spel zo lastig is je wordt gedwongen om samen te werken. De leuke gesprekken in Barrens chat is misschien waar mensen het meest nostalgisch naar zijn en daar ligt wat ons betreft de kracht van World of Warcraft: Classic!

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.