StarCraft tournamenten

StarCraft | Tournamenten

De esportsMeesters vertellen je alles over de verschillende tournamenten en grootste spelers van het esports spel StarCraft II.

StarCraft Tournamenten

Bij gewone fysieke sportteams is er altijd sprake van een toernooi wat wordt uitgevochten gedurende een speelseizoen. Hierbij trainen de spelers iedere week een aantal keren en in de weekenden wordt er dan een wedstrijd gespeeld. Deze wedstrijd maakt deel uit van een competitie waar iedere speelklasse in uitkomt. Bij esports is dat dus niet anders. De teams gamen dagelijks met elkaar om te werken aan hun skills en om hun ervaring te vergroten bij Starcraft II. Daarnaast is het noodzakelijk dat je als team op elkaar blijft ingespeeld, ook wanneer er veranderingen plaatsvinden in een team omdat er een speler via de transfermarkt naar een ander team wordt overgekocht.

Deze esports teams komen doordeweeks en in de weekenden tegen elkaar uit in tournamenten. Bij deze StarCraft tournamenten wordt er gestreden om een bedrag aan prijzengeld en het is helemaal afhankelijk van de organisatie hoe hoog dat prijzengeld zal zijn. Het is niet zo dat er altijd miljoenen te verdienen zijn voor een team en een individuele speler, maar een prijzenpot van een paar miljoen is niet onwaarschijnlijk.

De StarCraft tournamenten worden gespeeld op een aantal niveau’s, net zoals dat bijvoorbeeld bij voetbal het geval is. Er wordt gespeeld per divisie waar de teams in zijn ingedeeld. Je hebt de amateurklasse die nog in de onderste levels zit qua spelniveau, maar je hebt ook de meer gevorderde gamers die al in de hogere levels zitten op hun spelniveau. De teams die in de hoogste levels zitten vormen de professionals. Zij hebben genoeg ervaring en skills om prijzen te kunnen winnen.

De tournamenten die bij Starcraft II het meest bekend zijn vinden plaats in Azië. Dit is ook de bakermat van Starcraft II, en de meest getalenteerde spelers zijn dan ook absoluut in Korea, Japan en China te vinden. Deze tournamenten worden georganiseerd door de spelontwikkelaar zelf, Blizzard. De prijzengelden voor de beste teams lopen in dit geval op tot 40.000 dollar per gamer. Dit Tournament heet Asia Starcraft II Professional Team Invitational Tournament. Game ontwikkelaars en diverse landelijke organisaties sturen hier hun best presterende game teams op af om kans te maken op de prijzenpot.

Deze StarCraft tournamenten kan jij volgen wanneer je kijkt naar een specifieke zender zoals bijvoorbeeld ESPN. Hier kan je de esports wedstrijden zien en je kan de rondes in de tournamenten live goed volgen. Bovendien kan je de uitslagen allemaal zien en bijhouden op de website van Starcraft II. Voor de echte esports fans is dit soort StarCraft tournamenten een absolute must. Je kijkt naar de professionele teams en geniet van hun verrichtingen, net zoals met fysieke sport.

Grootste spelers

Bij Starcraft II begin je helemaal onderaan bij het eerste level. Het kan natuurlijk zijn dat je een speler bent die al bij eerdere versies van Starcraft ervaring hebt opgedaan die je dan weer kan gebruiken bij de nieuwere versies van Starcraft II. Door het regelmatig spelen van Starcraft II verbeter jij je vaardigheden dan ook en daarnaast krijg je steeds meer ervaring bij het spelen. De kans is dan ook groot dat je na verloop van ongeveer een jaar tot de middenmaat spelers behoort die behoorlijk wat spelinzicht heeft, maar die ook nog flink wat kan leren van de andere gamers.

Net zoals bij profsport heb je ook bij esports amateurspelers en profspelers. De profspelers sporten op een aanmerkelijk hoger niveau dan de amateurspelers. Zij verdienen letterlijk hun inkomen met het spelen van Starcraft II, en ze hoeven daarnaast dan ook nagenoeg niet te werken. Met het deelnemen aan competities en Tournaments verdienen zij meer dan genoeg. De prijzenpotten van echt grote Tournaments lopen namelijk behoorlijk op. Deze kunnen wel 20 tot 35 miljoen bedragen, en de winnende gamers en/of hun teams lopen op die manier aardig binnen.

Deze grootste spelers vind je bovenaan het klassement van Starcraft II. Het zijn stuk voor stuk gevreesde tegenstanders die je toch niet graag tegenkomt wanneer je aan het gamen bent. Ze gamen dan ook bij teams die echt professioneel bezig zijn, dus de kans dat jij ze als amateur speler ooit tegen komt in een strijd is heel klein.

Ze hebben echter een aantal gelijkenissen waar jij je wellicht in kan vinden. Zo zijn ze doorgaans tussen de 15 en 25 jaar oud. Daarnaast zijn het vooral jongemannen. Ze komen uit landen waar de technologie in een ver ontwikkeld stadium is, en ze hebben allemaal een geweldig wiskundig inzicht. Tel daarbij op dat ze stuk voor stuk beschikken over geweldig tactisch inzicht of kennis over verdedigingstechnieken; dit zijn de winnaars die de top 10 van  Starcraft II bepalen.

Deze grootste spelers zitten vaak verspreid over meerdere esports teams. Soms tref je er twee bij elkaar en dat is het moment waarop een tegenpartij in feite wel kan  inpakken. Deze spelers zijn namelijk in staat om het hele spel te beheersen, en de tegenpartij geen schijn van kans te geven. Beroepsgamers bij Starcraft II verdienen hun inkomen aan het prijzengeld wat ze verdienen met Tournaments, naar daarnaast verdienen ze ook geld doordat er op hun team en op hun als individu wordt ingezet tijdens esports bij online casino’s.