StarCraft Multiplayer

StarCraft | Multiplayer

De esportsMeesters vertellen je hier alles over de toernooien, (online) multiplayer en spectator mogelijkheden van StarCraft II!

[wpanchor id=”lan_party”]LAN-party

Een spel als Starcraft II kan je op meerdere manieren spelen. De meeste spelers zullen deze game alleen in hun kamer spelen, en daar behoorlijk wat uren mee doorbrengen. Starcraft II heeft dan ook een multiplayer mode die dit perfect mogelijk maakt. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om dit spel samen met anderen te spelen. Niet voor niets is Starcraft II toegevoegd aan de lijst van esports die in competitieverband worden gespeeld. We lopen de StarCraft multiplayer modus allemaal even langs.

Op het moment dat jij vaak aan het gamen bent in een team met internationale teamgenoten was je waarschijnlijk al gewend om te gamen in de nachtelijke uurtjes, maar je zou ook met een hele groep af kunnen spreken om één of meerdere nachten samen door te gamen. Op deze manier ben je uitsluitend met Starcraft II bezig, wat niet alleen een sociaal aspect toevoegt aan het spel, maar wat er ook voor zorgt dat jij steeds beter op andere spelers raakt ingespeeld.

Een dergelijk evenement kan worden georganiseerd in de vorm van een LAN party. Je speelt dan samen met je teamgenoten tegen een ander team gedurende een paar dagen of een weekend, of je gaat samen met een grote groep gegadigden de strijd tegen elkaar aan in willekeurige teams van 5 personen. Nadat jullie op elkaar zijn ingespeeld kan de strijd in volle hevigheid losbarsten, en het resultaat zal er dan ook naar zijn; waarschijnlijk eindigt een LAN party met een spetterende finale waarbij eventueel nog een leuke prijzenpot te winnen valt.

Zo’n LAN party is er in een aantal vormen. Je kan bijeenkomen bij één van je vrienden thuis en daar in besloten kring een LAN party houden. In dat geval gaat het vooral om het plezier wat jij met je vriendengroep hebt terwijl jullie de strijd aangaan met een andere groep vrienden. In dat geval zal er geen sprake zijn van een prijzenpot, maar gewoon van een weekendje gezellig samen gamen.

Daarnaast zijn er ook game ontwikkelaars die in eigen beheer een aantal LAN party’s houden. Hierbij kom je landelijk of regionaal met een heleboel gamers samen om Starcraft II te spelen in teams die al zijn samengesteld of die willekeurig op dat moment worden gevormd. Deze LAN party’s vinden in zo’n geval plaats in bijvoorbeeld een sporthal of een ander evenementengebouw. Er wordt dan doorgaans toegangsgeld gevraagd waardoor jij en de anderen kans maken op een interessante prijzenpot naderhand.

[wpanchor id=”spectator_mode”]Spectator Mode

Natuurlijk kan jij het spel Starcraft II prima in de single player modus spelen. In dat geval ga je in je eentje de strijd aan met de Dominions terwijl je punten verzameld en een leger samenstelt om met jou te strijden. Je kan op deze manier heel goed spelen en ervaring opdoen. Ook je skills kan je vergroten terwijl je zelf één op één speelt, maar er is meer wat je kan doen bij Starcraft II.

Wanneer je naar de website gaat kan je namelijk kiezen voor de Spectator Mode. Dit is een apart onderdeel binnen de game Starcraft II. Je kan op deze manier meekijken met iedere gamer die geregistreerd staat met een account bij Starcraft II. Deze gamers kunnen beginners zijn, maar je kan ook meekijken met gamers die al meer ervaren zijn of die bij de top behoren. Dit zijn de gamers waar jij van kan leren hoe je een tegenstander kan verslaan en hoe jij het effectiefste met je wapenarsenaal kan omgaan.

Deze Spectator Mode kan je op een aantal manieren gebruiken. Je kan bijvoorbeeld meekijken bij een hele wedstrijd die gespeeld is, of je kan kijken bij één specifieke speler tijdens een bepaalde strijd. Met je toetsenbord bepaal jij wat je precies wil volgen tijdens deze Spectator Mode. Je kijkt vrijwel altijd met een ‘helicopter view’ dus van bovenaf naar het geheel. Met een speciale functie kan je ook om de speler heen draaien terwijl je zijn of haar bewegingen volgt. De strijd die de andere speler uitvecht voelt voor jou op dat moment net zo spannend als voor die speler zelf.

Net zoals bij alle esports komt het voor dat er cheaters bezig zijn. Ook bij Starcraft II gebeurde het tijdens de Spectator Mode dat iemand van de tegenpartij real time kon meekijken wat jij deed, waar je was en welke strijd je uitvocht met welke wapens. Op die manier was het wel heel eenvoudig om de tegenstander te verslaan; voorkennis is niet leuk en het hoort ook niet bij fair play. Het is dan ook om die reden dat Starcraft II ervoor heeft gezorgd dat er een delay van 3 minuten zit verwerkt wanneer je kijkt in de Spectator Mode. Jij kan daardoor best kijken naar andere wedstrijden en de verrichtingen van andere teams, maar cheaten is er op die manier absoluut niet bij.

Starcraft II heeft in verband met het cheaten wat veelvuldig gebeurde bij gamers een soort eigen tribunaal opgesteld. Wanneer jij iemand betrapt op cheaten mag je deze persoon aangeven bij Starcraft II waarna er wordt gekeken of er echt wordt vals gespeeld. Wanneer dit het geval is zal er hard worden ingegrepen; de cheater zal met zijn account worden verwijderd uit het systeem. Starcraft II is een harde strijd, maar er wordt wel gespeeld volgens de regels van fair play.

[wpanchor id=”online”]Online

De game Starcraft II is uitgebracht voor een behoorlijk aantal game platforms. Je kan de game dan ook thuis spelen in de single player modus. In dat geval heb je geen fysieke tegenstanders; je speelt in dat geval tegen bots die weerstand moeten bieden aan jouw speltechnieken. Op deze manier speel je Starcraft II op een spelcomputer die niet met het internet is verbonden. Er is echter ook een andere spelmodus waarbij je met meerdere spelers tegelijk aan het gamen bent bij Starcraft II.

In dat geval speel je volgens de MOBA techniek. Bij deze techniek wordt de strijd gestreden tussen twee teams van ieder 5 gamers die het als team tegen elkaar opnemen. Je hebt dan al heel snel te maken met een multiplayer techniek. Dit houdt niet per definitie in dat je meerdere gamecontrollers hebt aangesloten op één spelcomputer; het komt er in zo’n geval op neer dat je vanaf meerdere adressen tegelijk tegen elkaar aan het gamen bent.

Deze manier van gamen gebeurt dan ook vooral online. Het spel Starcraft II wordt dan gespeeld vanaf de website via de webbrowser op een Windows computer of een Mac computer. Via de webbrowser gaan twee teams de strijd met elkaar aan op momenten die ze van tevoren samen hebben afgesproken. Deze vorm van online gamen biedt jou en je teamgenoten de gelegenheid om op ieder willekeurig moment van de dag de strijd met elkaar aan te gaan.

Het online gamen wat op deze manier ontstaat heeft nogal wat voordelen. Zo kan je gamen tegen mensen uit andere continenten, omdat je ook in de nacht kan gamen tegen een team wat in een continent zit waar het op dat moment dag is. Er zitten echter ook nadelen aan deze methode van gamen en ook daarbij komt het fair play gebeuren weer om de hoek kijken. Hoewel jij namelijk je tegenstander niet kan zien in het echt kunnen jullie wel met elkaar praten.

Tijdens het online gamen kwam het nogal eens voor dat er een woordenwisseling optrad tussen gamers onderling. Het kwam er in veel gevallen zelfs van dat er werd gevloekt en gescholden, en dat er werkelijk kwetsende zaken werden gezegd. Starcraft II vindt dat gamen een wedstrijd is, maar dat het ook vooral een spelletje is wat leuk moet blijven. Daarom hebben zij in de regels van fair play opgesteld dat verbaal misbruik tijdens het gamen absoluut niet toegestaan is. Gamers die deze regels regelmatig aan hun laars lappen kunnen dan ook worden verwijderd van de Starcraft II website met hun account of een passende penalty krijgen.