Het grote eSports woordenboek!

esports termen en esports woorden. Vergroot je eigen esports vocabulaire met ons esports woordenboek! Hebben we er 1 gemist, let us know!

Of je nu de gesprekken van je kinderen niet meer kunt volgen, of als ‘noob’ totaal niet begrijpt waar je teamgenoten het over hebben: het is belangrijk dat jij je esports woorden, esports termen en gewoon je hele esports vocabulaire op orde hebt als je je weleens online beweegt!

Aggro (zelfstandig naamwoord): agressieve speelstijl/strategie

Ban (werkwoord): afkorting van het engelse ‘banned’ of verbannen in het Nederlands. Betreft spelers (wegens ongepast gedrag) of in-game characters die zijn verbannen.

Buff (werkwoord): een in game personage/item sterker maken door ze te ‘buffen’. Geïntroduceerd door ontwikkelaars om karakters zo nodig te balanceren.

Buff (zelfstandig naamwoord): een effect dat de kracht van een speler gedurende een spel vergroot.

Cheese (zelfstandig naamwoord): Een strategie die erop bedacht is oneerlijke mechanieken in een spel te misbruiken. Cheese wordt vaak gebruikt in negatieve zin en staat voor onsportief gedrag.

Caster (zelfstandig naamwoord): van broadcaster of commentator. Iemand die streamed, maar vooral commentaar levert op het spel van anderen. In de andere zin van het woord zijn casters karakters in een spel die gebruik maken van magie om te vechten in plaats van wapens.

Dennis (zelfstandig naamwoord): gelijk aan noob; iemand die de fundamentele regels van een spel niet snapt en daardoor domme en soms hilarische dingen doet in een spel.

Farm (werkwoord): van origine een term dat refereert aan lange, eentonige opdrachten in RPG’s. Tegenwoordig ook gebruikt voor het ‘last hitten’ van minions in Dota en Lol.

Gank (werkwoord): een hinderlaag. Gebruikt in spellen als League of Legends, Dota, maar ook al vroeger in World of Warcraft. Een niets vermoedende speler wordt in korte tijd uitgeschakeld door een vijand die niet zichtbaar is.

GG (afkorting voor good game): wat spelers zeggen in chat wanneer een spel verloren lijkt, of wanneer een spel is afgelopen.

Kappa (zelfstandig naamwoord) – Refereert aan een grijze foto met het gezicht van John Kappa, een voormalig medewerker van Twitch. De foto wordt gebruikt als emote in Twitch chat voor trolling en sarcasme vanwege zijn subtiele lach en oordelende ogen. In plaats van de foto wordt dus ook het woord gebruikt.

Meta (zelfstandig naamwoord): afkorting voor ‘metagame’, een term die wordt gebruikt om de dominante strategieën en karakters op een bepaald moment te duiden.

Nerf (zelfstandig naamwoord/werkwoord): tegenovergestelde van ‘buff’. Een karakter of item nerfen is deze zwakker maken in het spellen.

OP (bijvoegelijk naamwoord): een afkorting van overpowered. Een term gebruikt om aan te duiden dat je vindt dat iets te goed is in vergelijking met de rest.

Rekt (werkwoord) – verbastering van wrecked of vernield in het Nederlands. Deze term wordt gebruikt wanneer iemand heel hard verliest van een andere speler. ‘Get rekt’ verschijnt in chat, hoewel vroeger ook alternatieven als ‘pwned’ of ‘dominated’ worden gebruikt. Deze zie je nu een stuk minder.

RNG (Acroniem): kort voor Random Number Generation. Van het pakken van kaarten, tot het maken van een ‘critical strike’: RNG zorgt het vleugje willekeurigheid dat eSports zo interessant houdt.

Salt (zelfstandig naamwoord): Vertaald naar zout in het Nederlands. Salt staat voor het overdadig klagen en teleurgesteld zijn over gebeurtenissen in een spel. Salt wordt gebruikt vanwege het zout in de tranen.

Strat (zelfstandig naamwoord): verbastering van strategie. In vroeger tijden tevens kort voor Stratholm, een dungeon in World of Warcraft.

Streamer (zelfstandig naamwoord): hetgeen dat eSports onderscheidt van normale sporten. De streamers zorgen voor een continue entertainment stroom doordat ze mensen laten meekijken met het spelen van hun spel. Vaak zijn dit (semi)-professionele spelers.

Twitch (Zelfstandig naamwoord): het belangrijkste kanaal voor streamers. Begon ooit als Justin.tv. Het bedrijf ging zich vanaf 2011 Twitch noemen en focuste zich vanaf toen enkel op eSports. Tegenwoordig worden alle grote toernooien live gestreamed op Twitch en als jij carrière wil maken in de esports dan ontkom je er niet aan om een Twitch account te beginnen.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.