vijf meest gespeelde games

De vijf meest gespeelde games op esports toernooien

Niet elke game is geschikt om als esports te worden gespeeld. Lees hier wat de vijf meest gespeelde games van dit moment zijn.

Niet elke game is geschikt om als esports te worden gespeeld. Om in aanmerking te komen moet de game aan een aantal voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet de game een multiplayer functie hebben. Dat wil zeggen dat de game via het internet door meerdere mensen gespeeld kan worden. Daarnaast moet de game veel gespeeld zijn. Alleen als veel mensen het game spelen zijn er mensen die op hetzelfde hoge niveau de game kunnen spelen. Ten slotte is het belangrijk dat de game een grote mate van populariteit heeft. Populaire multiplayer games hebben bijna altijd online community’s waar fans en spelers elkaar ontmoeten om de game te bespreken. Onderling wisselen zij kennis en vaardigheden uit. Ook worden de wedstrijden van deze games vaak gestreamd én bekeken. Niet alleen om er van te leren, maar ook vanwege de grote entertainmentwaarde.

De top vijf meest gespeelde games op esports toernooien voldoen aan al deze voorwaarden. Wij zullen ze één voor één bespreken:

  • DOTA2
  • SMITE
  • Halo 5
  • League of Legends
  • Call of Duty

[wpanchor id=”dota2″]DOTA2

Het computerspel DOTA2 is een zeer populaire ‘MOBA’. MOBA staat voor multiplayer online battle arena en is simpel uitgedrukt een spel waarbij meerdere teams online tegen elkaar strijden. DOTA2 werd door spelontwikelaar Valve Corporation ontwikkeld en is eigenlijk een soort vervolg op Warcraft III: Defense of the Ancients. In de game spelen steeds twee teams van vijf spelers tegen elkaar.

Elk team heeft een basis, genaamd ‘The Ancient’. Deze basis bevindt zich in de linker beneden hoek of de rechterbovenhoek. De basis links beneden noemen we ‘Radiant’, en de basis rechtsboven ‘Dire’. Het doel van het spel is om de basis van de tegenpartij  te vernietigen en ondertussen de eigen basis te beschermen. Ondertussen moet men ook nog bepaalde dingen verzamelen. Daarmee kunnen dan weer dingen worden gekocht waardoor men beter kan strijden en verdedigen. Het team wat als eerste de basis van de andere partij weet te bereiken en te vernietigen wint.

DOTA2 is met 13 miljoen gebruikers na League of Legends het meest gepeelde spel wereldwijd. Het zal je dan ook niet verbazen dat er heel wat esports toernooien zijn waar DOTA2 wordt gespeeld door professionele teams. Misschien wel het meest belangrijke DOTA2 toernooi is ‘The International’. Deze wedstrijd is legendarisch om haar gigantische prijzenpot die elk jaar groter lijkt te worden. In 2016 zat hier maar liefst 20 miljoen Dollar in. Het winnende team ging naar huis met het grootste deel van de pot: 9 miljoen Dollar.

[wpanchor id=”smite”]SMITE

SMITE is een zogenaamde third-person multiplayer online battle arena game. Net als DOTA2 is SMITE dus een ‘MOBA’. SMITE werd ontwikkeld en uitgebracht door Hi-Rez Studios voor Microsoft Windows, PlayStation 4 en de Xbox One. SMITE onderscheidt zich van andere MOBA games omdat het spel een hele bijzondere setting heeft. In plaats van de gebruikelijke fantasy geïnspireerde figuren werkt SMITE met goden en mythologische wezens zoals Thor, Hercules en Hades. Zoals uit deze voorbeelden al blijkt zijn de goden niet aan een bepaalde religie gebonden. Van Hindoegoden tot Egyptische en van Germaanse tot Chinese goden, ze komen allemaal langs.

In de game spelen teams van vijf spelers tegen elkaar. In het speelveld zijn drie paden of ‘lanes’  naar de vijandelijke basis. Over deze paden lopen ‘minions’ vanuit jouw basis richting de vijandelijke basis. Langs de paden staan echter torens die deze minions proberen uit te schakelen. Het doel is om de minions hier langs te krijgen en in de vijandelijke basis te komen. In het middengebied is een soort jungle met monsters die je kunt verslaan. Als beloning hiervoor krijg je geld en andere zaken waarmee je jouw prestaties kunt verbeteren. SMITE is ook een game die veel gespeeld wordt op esports toernooien. De belangrijkste SMITE wedstrijd is de SMITE World Championship die jaarlijks georganiseerd wordt door de producent van het spel: Hi-Rez Studios.

[wpanchor id=”halo5″]Halo 5

Halo 5 is het meest recente deel uit de Halo reeks: een computergame franchise. Deze spellen werden in eerste instantie ontwikkeld door spelproducent Bungie en uitgegeven door Microsoft Studios. De laatste twee delen van de reeks, inclusief Halo 5, werden echter ontworpen door 343 Industries. De Halo games zijn allemaal multiplayer first-person shooter games. Ze spelen zich af in een soort futuristische universum, waarin de vrede bedreigt word door een vijandelijke alliantie van aliens. Deze alliantie wordt de ‘Covenant’ genoemd. De Covenant moet worden bestreden door de Master Chief. In het meest recente deel wordt er een nieuwe hoofdrolspeler geïntroduceerd: Spartan Locke. Omdat Master Chief en zijn team vermist zijn geraakt is aan Locke en zijn team te de taak hen op te sporen.

De spellen uit de Halo reeks worden over het algemeen beschouwd als de besten in de categorie first-person shooter games. Ook het vijfde deel uit de serie werd weer zeer goed ontvangen door het publiek en kreeg veel goede reviews. Al in de eerste 24 uur na de release bracht het spel 400 miljoen Dollar op. Halo 5 was dus meteen vanaf het begin zeer succesvol. Halo 5 is ook een geliefde esport. Elk worden ieder jaar talloze esports toernooien gespeeld met deze game. De belangrijkste wedstrijd is echter de Halo World Championship. De beste teams strijden hier om een prijzenpot van 2,5 miljoen dollar.

[wpanchor id=”LoL”]League of Legends

League of Legends is ook een MOBA. In deze multiplayer Online Battle Arena game van Riot Games worden meerdere potjes gespeeld met als doel het vernietigen van het vijandelijke hoofdkwartier. Via drie paden rent een stroom van minions richting de vijand, en van de vijand naar de eigen basis. In het midden treffen de minions elkaar en gaan ze met elkaar strijden. Als spelend team is het de bedoeling om jouw minions te laten vechten tegen de vijandelijke minions en hen zodanig terug te dringen dat je de basis van de vijand kan bereiken.

League of Legends is ontzettend populair. Wereldwijd is het zelfs het spel met de meeste actieve gebruikers. En dit aantal groeit nog steeds. In 2014 had League of Legends ‘nog’ 67 miljoen gebruikers, in 2016 is dit aantal al gegroeid naar een aantal van 100 miljoen gebruikers. Het is begrijpelijk dat voor zo’n populair spel ook vele esports toernooien worden georganiseerd. De bekendste hiervan is de League of Legends World Championship. Dit toernooi wordt jaarlijks door spelmaker Riot Games georganiseerd. In de prijzenpot zit een slordige 5 miljoen Dollar.

[wpanchor id=”COD”]Call of Duty

Call of Duty is een first-shooter game waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt. Want ook dit spel is mateloos populair. Call of Duty is uiteraard ook weer een multiplayer game. Van dit spel is een hele reeks uitgebracht. De vroegste versie spelen zich af in de Tweede Wereld oorlog. We hebben het dan over Call of Duty, Call of Duty 2 en Call of Duty 3. Vanaf Call of Duty 4: Modern Warfare wijzigt de setting naar de moderne tijd. Het vervolg Modern Warfare 2. Black Ops speelt zich af in de Koude Oorlog en  Modern Warfare 3 vindt plaats in de nabije toekomst. Modern Warfare 3 werd vervolgd met Black Ops II wat zich afspeelt in het jaar 2025. Hierna kwamen Call of Duty: Ghosts en Advanced Warfare en Black Ops 3. In 2016 bracht men het het meeste recente deel van deze reeks uit, genaamd ‘Infinite Warfare’.

Call of Duty is eveneens een game die op heel veel esports toernooien wordt gespeeld. Eén van de belangrijkste wedstrijden is de Call of Duty World League Championship. Dit toernooi wordt sinds 2012 jaarlijks georganiseerd door de uitgever van het spel: Activision. In 2016 werd een record bedrag aan prijzengeld onder de winnaars verdeeld: 2 miljoen Dollar.

De hoogste hoofdprijs in één toernooi

Als je deze lijst met esports en hun belangrijkste toernooien bekijkt valt op hoe exorbitant hoog het prijzengeld is. En het interessante is dat de bedragen elk jaar hoger lijken te worden. In 2016 ving het winnende team van het DOTA2 toernooi ‘The International’ het grootste deel van een prijzenpot van 20 miljoen Dollar. Een bedrag van maar liefst 9 miljoen Dollar. Zelfs in vergelijking met de prijzen van belangrijke wedstrijden in andere sportcategorieën is dit bedrag zeer hoog. Bij de Tour de France gaat de winnaar van de gele trui bijvoorbeeld naar huis met 1,6 miljoen Euro. En de winnaar van het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld, Wimbledon, krijgt 2 miljoen Pond. Misschien is esports dus wel de sport met de grootste hoofdprijs in één enkel toernooi.