Grootste esports evenementen

Grootste esports evenementen ter wereld

De meest gespeelde games leiden tot de grootste esports evenementen ter wereld. Wij bespreken deze populairste games en hun bijbehorende competities.

[wpanchor id=”lol_championship”]League of Legends: De LoL World Championship

League of Legends valt in de categorie ‘MOBA’. MOBA is een afkorting voor ‘multiplayer Online Battle Arena game’. Dit wil zeggen dat er in het spel meerdere teams tegen elkaar strijden. Bij League of Legends heeft elk team een hoofdkwartier. Het doel is echter het bereiken van het vijandelijke hoofdkwartier. Via de eigen basis lopen drie paden of ‘lanes’ naar de vijand. Over deze lanes lopen vanuit jouw basis elke half minuut een stroom minions. Vanuit vijandelijke richting loopt echter ook een stroom minions met als doel het bereiken van jouw basis. Ergens in het midden komen de minions elkaar tegen en moet er gevochten worden. De eerste partij die de minions van de tegenpartij verslaat en de vijandelijke basis veroverd, heeft het spel gewonnen.

League of Legends is al jaren de meest gespeelde game ter wereld. De ontwikkelaar van het spel, Riot Games, publiceerde in 2016 cijfers waaruit op te maken is dat er momenteel 100 miljoen actieve spelers zijn. Ter vergelijking: de op één na meest gespeelde game DOTA2 heeft slechts 13 miljoen gebruikers. Het spreekt dus ook voor zich dat er veel belangstelling is voor League of Legends toernooien en dat er heel wat professionele esports teams zijn die deze game spelen. Het belangrijkste toernooi is het League of Legends World Championship’. Riot Games is de initiatiefnemer van deze competitie en organiseert jaarlijks deze wedstrijd. Onder de winnaars wordt een bedrag van 5 miljoen Dollar verdeeld.

[wpanchor id=”Dota_international”]DOTA2: ‘The International’

DOTA2 is net als League of Legends een ‘MOBA’, een multiplayer Online Battle Arena game. Ook in DOTA2 strijden meerdere teams via lanes tegen elkaar met als doel het veroveren van de vijandelijke basis. DOTA2 is een vervolg op het derde deel van Warcraft: Defense of the Ancients. Het spel is met 13 miljoen actieve gebruikers de op één na meest gespeelde online game ter wereld. Net als League of Legends wordt ook DOTA2 veel gespeeld op esports toernooien.

De meeste prestigieuze DOTA2 wedstrijd is ‘The International’. Deze wedstrijd word ieder jaar georganiseerd door Valve Corporation, de ontwikkelaar van het spel. In 2016 werd het toernooi gehouden in de KeyArena in Seattle.The International onderscheidt zich van elke andere esports wedstrijd dankzij het record aan prijzengeld in de pot. In 2016 werd er maar liefst 20 miljoen Dollar onder de winnaars verdeeld.

[wpanchor id=”championship_series”]World of Warcraft, Starcraft II en Hearthstone: Battle.net World Championship Series (BWCS)

World of Warcraft bestaat al sinds 2004. De kans is dus vrij groot dat je wel eens van dit spel gehoord hebt. Het spel werd ontwikkeld en op de markt gebracht door Blizzard Entertainment en is na meer den tien jaar nog steeds razendpopulair. Het spel wordt naar schatting door zo’n 10 miljoen gamers gespeeld. World of Warcraft is een MMORPG. MMORPG staat voor ‘massively multiplayer online role-playing game’. In een massively multiplayer online role-playing game speel je online in een virtuele wereld met heel veel andere spelers. In deze virtuele omgeving kies je een personage wat je door het uivoeren opdrachten steeds sterker kunt maken. Je krijgt meer spullen, beter wapens, je leert meer vaardigheden en je komt in hogere levels terecht.

Het personage is voortdurend in ontwikkeling, net als de virtuele wereld zelf. Want als jij even offline bent, gaan de andere spelers in World of Warcraft gewoon door. In het spel kun je ook communiceren met je medespelers. World of Warcraft spelen is hierdoor ook een soort platform geworden waar gameliefhebbers elkaar leren kennen en waar vriendschappen ontstaan. Wold of Warcraft is echt een massively multiplayer online role-playing game die je samen doet.

Starcraft II

Starcraft II werd  in 2010 eveneens uitgebracht door Blizzard Entertainment. Starcraft II is een real-time strategy game. Real-time strategy, ook wel aangeduid als RTS, wil zeggen dat de spelers in het spel op strategische wijze gebruik moeten maken van een aantal militaire eenheden en gebouwen. Dit kan een strategie zijn op basis van economische productie maar ook op basis van het voeren van een verdediging of het aanvallen van de vijand. Het leuke van dit spel is dat al jouw beslissingen van invloed zijn op het verloop van het spel. Iedere speler speelt dus eigenlijk weer zijn ‘eigen’ versie. Met name in Zuid-Korea is Starcraft ongekend populair. Starcraft was het eerste spel wat als esports werd gespeeld en waarvan de wedstrijden zelfs op de Zuid-Koreaanse televisie werden uitgezonden. De beste spelers zijn daarom ook bijna allemaal van Koreaanse afkomst.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Ook het spel Hearthstone: Heroes of Warcraft is gemaakt door Blizzard Entertainment. Hearthstone is een zogenaamde ‘trading card game’. Een spel wat gebaseerd is op de de fysieke verzamelkaarten die je misschien nog wel kent van vroeger. Het spel werd uitgebracht in 2014 en maakt gebruik van de personages en voorwerpen uit World of Warcraft. Als speler kies je een personage uit één van de negen helden en je krijgt een aantal kaarten. Iedere kaart heeft een andere functie. Het kan zijn dat een kaart bepaalde krachten heeft, een bonus of een bepaald personage. Door deze kaarten in een strategische combinatie in te zetten is het mogelijk om je tegenspeler te verslaan.

De belangrijkste toernooien voor zowel World of Warcraft, Starcraft II als Hearthstone worden gehouden tijdens BlizzCon. BlizzCon is het jaarlijkse element wat door Blizzard Entertainment wordt georganiseerd. Tijdens BlizzCon vinden de Battle.net World Championship Series plaats. Dit zijn de wereldkampioenschappen voor de bovengenoemde spellen. De winnaar van het spel Starcraft wint 200.000 Dollar en de winnaars van World of Warcraft en Hearthstone: Heroes of Warcraft ontvangen ieder een bedrag van 250.000 Dollar.

Halo: Halo World Championship 

Halo is één van de belangrijkste multiplayer first-person shooter games die ooit zijn gemaakt. En volgens velen ook de allerbeste. We spreken in enkelvoud, maar als we praten over Halo bedoelen we eigenlijk alle delen van de Halo Reeks. Inmiddels zijn we namelijk al bij Halo 5 aanbeland. De eerste delen werden ontworpen door Bungie en uitgebracht door Microsoft Studios. De laatste twee delen werden echter ontworpen door 343 Industrie.

Alle spellen uit de Halo reeks spelen zich af in een futuristisch universum. De hoofdpersoon in de serie is de ‘Master Chief’. Hij heeft de zware taak om de Covenant te bestrijden. De Covenant is een vijandelijke alliantie van aliens. De Halo reeks is al jaren een groot succes, en ook het deel wat in 2016 werd uitgebracht (Halo 5) kan weer op veel trouwe fans rekenen. In het nieuwe deel is bovendien een extra hoofdrolspeler toegevoegd: Spartan Locke. In het verhaal is de Master Chief en zijn team niet teruggekeerd van een missie. Er wordt gevreesd dat hij is vermist of dat hij een andere kant gekozen heeft. Spartan Locke en zijn team Osiris krijgen de opdracht om hem op te sporen.

343 Industries organiseert jaarlijks de Halo World Championship. Dit kampioenschap wordt beschouwt als de belangrijkste wedstrijd op het gebied van Halo. In 2016 bestond de prijzenpot uit een bedrag van maar liefst 2,5 miljoen Dollar. Het bijzondere aan de prijzenpot van de Halo World Championship is dat deze door middel van crowdfunding tot stand is gekomen. Dit zegt veel over de populariteit van het spel zelf, maar ook van de esports toernooien. Kennelijk zijn er heel veel mensen die zich hiermee bezig houden.