Nederlandse top esporters

Esports | Populariteit

esports is de op 3 na best bekeken sport in de wereld. Dat de populariteit toeneemt is dus wel duidelijk. Waar het vandaan komt lees je hier.

[wpanchor id=”esports-populariteit”]De populariteit van esports

esports zijn populair, wat meetbaar is door de verkoopcijfers van de spellen, maar vooral door de toernooien, zowel qua aantal deelnemers als qua hoeveelheid publiek als qua prijzengeld. esports is de op 3 na best bekeken sport in de wereld. Zo is er tot 2016 middels toernooien van het spel Dota in het totaal $86 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd waarbij 23 spelers meer dan 1 miljoen hebben gewonnen. Daarnaast is ook het bedrag aan sponsor gelden enorm toegenomen, wat ook de mate van populariteit weergeeft. Toernooien vinden bijna altijd plaats als een live evenement dat daarnaast online wordt uitgezonden. Deze evenementen zijn of onderdeel van bijvoorbeeld beurzen of op zichzelf staand met officials die controleren op vals spel en onsportief gedrag. 2016 Was een qua grootte van het aantal toernooien en de omvang van de toernooien het beste jaar ooit, inclusief tv registratie. Gebaseerd op alleen de cijfers van het grootste en beste bekeken online platform Twitch hebben alleen al de ESL ONE (Electronic Sports League in cs:go = counter strike global offensive) toernooien in Keulen en Katowice meer dan 27 miljoen unieke online bezoekers gehad, buiten de totaal uitverkochte stadions.

[wpanchor id=”esports-media”]esports media

Een ander meetinstrument voor de mate van populariteit van esports is de zichtbaarheid in de media. Waar internet nog steeds het grootste medium is om esport competities te bekijken, begint het nu ook op tv een opmars te maken via speciale zenders die zich of specialiseren in de wereld van gaming of in de wereld van sport, waarbij esport een onderdeel is. Voorbeelden van gaming zenders zijn Esports Nation of Esports Heaven. Dit zijn onafhankelijke zenders die zich richten op esports. Buiten deze onafhankelijke zenders, beginnen onder andere ESPN, Yahoo! en Kicker ook met het uitzenden van esport toernooien. Daarnaast zijn er ook online uitzendingen van de website van game ontwikkelaars en van de professionele teams zelf. Vanuit de wereld van esports heeft het uitgezonden krijgen van toernooien op tv geen prioriteit door het hoge aantal kijkers dat online inlogt en doordat de tv uitzendingen in het verleden niet vlotjes liepen. Toch hebben de ontwikkelaars van onder andere Call of Duty en Star Craft, Activision Blizzard, begin 2016 aangekondigd een Amerikaans tv netwerk op te zetten dat zich toelegt op alleen esports. In Noorwegen worden esports landelijk wel goed bekeken op de zender TV2.

Lees meer over esports en media