Wedden op esports | Odds

Waarom krijg je voor het ene team 2 keer je inzet bij winst en bij het andere team maar liefst 25 keer je inzet? Wij hebben de gedachten achter de verschillende odds uitgelegd voor je.

Hoeveel geld je kunt winnen door te gokken op esports bij een bookmaker, is afhankelijk van het bedrag waarmee je gokt en de odds die bij de weddenschap horen. De odds die worden gegeven bij een esports wedstrijd kunnen aangeven hoe de verhoudingen liggen ten opzichte van een mogelijke uitkomst.

Odds Vergelijken

Twee formaten

Bookmakers biedt twee mogelijkheden voor odds; Decimaal en American. De makkelijkste en meest gebruikte manier voor odds is de decimaal en deze zullen we dan ook gebruiken bij de uitleg van de verschillende odds. Over het algemeen wordt daarbij als regel gebruikt: Hoe lager de decimaal quotering, hoe hoger de kans dat dit team wint.

Als team Liquido een quotering van 1.600 zou hebben en team NiVa 2.500, dan zou dat betekenen dat de bookmakers van Pinnacle team Liquido als favoriet beschouwen voor de winst. Om te berekenen hoeveel je kan winnen, kun je de decimaal quotering vermenigvuldigen met het ingezette geldbedrag.

Een voorbeeld van de decimaal odds

Om inzicht te geven in het proces van een inzet in combinatie met een decimaal quotering, zullen we hieronder een voorbeeld geven. We gebruiken opnieuw het voorbeeld met team Liquido en team NiVa, voor een wedstrijd waarbij je wilt inzetten op het winnende team. Eerst geven we de odds voor beide teams als voorbeeld:

  • Team Liquido, quotering 1.600
  • Team NiVa, quotering 2.500

Stel dat je met de valuta Euro speelt en 100 euro inzet. Dit zijn de mogelijke winsten óver het ingezette bedrag.

  • Team Liquido potentiële uitbetaling: €100 x 1.600 = €1.600, maakt 600 euro winst.
  • Team NiVa potentiële uitbetaling: €100 x 2.500 = €2.500, maakt 1.500 euro winst.

Als je niet alleen de quotering wilt weten, maar ook hoeveel procent kans de beide teams hebben om de wedstrijd te winnen, dan kan dit ook met gebruik van de decimaal quotering. Je doet dit op de volgende manier:

1/Decimaal quotering →

  • Team Liquido: 1/1.600 = 0.625 x 100 = 62,5% kans om te winnen
  • Team NiVa: 1/2.500 = 0.400 x 100 = 40% kans om te winnen

Je kunt in bovenstaand voorbeeld zien dat het totaal uitkomst op 102,5%. Dit is omdat er in de berekening ook een bookmaker marge zit, dit is het percentage van de weddenschap dat de bookmaker mag verdienen over de inzet. Hoe lager deze marge, hoe hoger de waarde voor gebruikers. Pinnacle is trots op internet bekend te staan om de lage marges die worden gerekend voor bookmakers.

Andere typen weddenschappen

Een interessante weddenschap voor de echte gokkers in het type ‘handicap’, ook wel bekend als een gespreide bet. Hierbij krijgen gokkers een speciale optie geboden. Stel dat uit het vorige voorbeeld bekend is dat team NiVa een iets kleinere kans heeft om te winnen, dan wordt bij ‘handicap’ een aanbieding gedaan als team NiVa de wedstrijd hypothetisch start met een 1-0 voorsprong. Hoe hoog acht je dan de kans de team NiVa na afloop van de wedstrijd heeft gewonnen? Dit wordt meestal geschreven als ‘Team NiVa (+1)’.

De quotering voor team NiVa met handicap kan in dit voorbeeld van 2.500 dalen naar 1.800, nog steeds een goede quotering, zeker als team NiVa bij voorbaat niet volledig kansloos is. Dit voorbeeld kan ook andersom worden genoteerd met een handicap, als het team de wedstrijd bijvoorbeeld begint met een achterstand (Team NiVa (-1)).

Combinatie Weddenschappen

Je kunt ook weddenschappen combineren, om daarmee je potentiële winst te verhogen. Dit noem je de ‘Parley’. Je mag geen combinaties maken met twee weddenschappen uit dezelfde wedstrijd, maar wel een combinatie maken tussen twee verschillende wedstrijden. Om een combinatie te winnen moeten je wel beide weddenschap juist hebben voorspeld.

Vanzelfsprekend kun je bij alle typen weddenschappen kiezen voor een vast bedrag dat je maximaal wilt of kunt verliezen met je inzet, of je kiest een weddenschap op basis van de potentiële winst.