Aandachtspunten tijdens wedden op esports

Wedden op esports | Aandachtspunten

De esports Meesters vertellen je de belangrijkste aandachtspunten tijdens wedden op esports. Lees deze 5 punten goed door om winstgevend te kunnen wedden!

Introductie

‘esports’ is een afkorting van electronic sports en het staat voor het competitief spelen van computergames. De games die bij esports worden gespeeld ken je misschien wel: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike enzovoorts. Maar denk niet dat iedereen deze sport kan beoefenen.

De gamers die aan esports doen wijden hun hele leven aan de sport. Elke dag uren achter elkaar trainen, en dat jarenlang. En alleen de meest getalenteerde gamers weten de top te behalen. Zonder al te veel training kun je wel wedden op esports. Lees wel eerst even de volgende aandachtspunten tijdens wedden op esports om je kans op winst aanzienlijk te vergroten.

Hoe groot is esports?

Internationaal is er heel veel belangstelling voor esports. In landen zoals Zuid-Korea is de sport zelfs zo groot dat wedstrijden live op televisie worden uitgezonden. In Nederland is dit nog lang niet het geval. Maar toch zien we dat ook hier meer aandacht komt voor esports. Ook in ons land worden steeds vaker toernooien georganiseerd waar goede esporters elkaar treffen voor een krachtmeting. De echte grote wedstrijden vinden echter nog steeds in andere landen plaats.

Neem bijvoorbeeld de jaarlijkse DOTA2 wedstrijd in Seattle. Dit is een evenement wat zijn weerga niet kent. De hype er om heen is gigantisch, net als de prijzenpot waar letterlijk miljoenen in zitten. En eigenlijk is dit ook wel kenmerkend voor de sport als geheel. De esporters die het maken verdienen erg veel geld, alleen al voor het spelen zelf. Dan zijn er nog de sponsordeals en het prijzengeld.

Uit het bovenstaande blijkt wel dat esports een buitengewoon lucratieve business is geworden. Dit is vooral te danken aan de streaming platforms op internet. Via deze platforms worden de wedstrijden live uitgezonden. En deze livestreams worden bekeken door honderdduizenden tegelijk. Zo’n groot wereldwijd publiek is natuurlijk de droom van iedere sponsor. En het duurde dan ook niet lang voordat ze zich massaal begonnen te richten op esports, en dat heeft de business duidelijk goed gedaan.

De bookmakers

De streaming platforms hebben er ook voor gezorgd dat de sport bekend werd bij een groot publiek en in steeds meer landen op begint te komen. En dat maakt dat deze sport al snel werd opgepikt door de bookmakers. Het heeft immers alles wat je mag verwachten van een sport waar je op zou willen wedden. Competitie, spanning, een groot publiek en veel geld. En dat is een ontwikkeling waar wij als wedliefhebbers alleen maar blij om kunnen zijn. Want op die manier kunnen wij ook kans maken op een leuke winst.

Goede research kan het verschil maken

Wedden op esports is niet hetzelfde als wedden op voetbal of paardenraces. Elke sport heeft weer zijn eigen kenmerken, en dat geldt ook zeker voor esports. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets van gamen weet. De meest populaire spellen om op te wedden zijn Counter-Strike, League of Legends en DOTA2. Het is dus handig als hier in ieder geval kennis van hebt. Het is aan te raden om er wat over te lezen of nog beter: het zelf eens spelen. Maar nog meer dan het spel zelf moet je research doen naar de teams. Want vooral bij esports worden de prestaties van het team als geheel sterk bepaalt door de onderlinge samenhang en de kwaliteit van de spelers als individu. Voor je gaat wedden moet je de teams dus goed leren kennen.

5 aandachtspunten tijdens wedden op esports

Wij hebben vijf aandachtspunten voor wedden tijdens esports voor jou verzameld:

  • Team
  • Drama binnen het team
  • Team prestaties
  • Spel-updates
  • Verschillende regels op toernooien

Team

Bij esports staat het team centraal. De onderlinge samenhang moet optimaal zijn, alleen dan kan men een topprestatie neerzetten. Het is dus heel belangrijk dat je weet wie er in een team spelen en wat hun achtergrond is. Ook is het belangrijk om te weten in welke bezetting er gespeeld gaat worden. Het komt regelmatig voor dat iemand door ziekte of andere omstandigheden uitvalt en wordt vervangen door een reservespeler. Als één van de vaste spelers wegvalt heeft dit gevolgen voor de teamprestaties. De leden van het team zijn volledig op elkaar ingespeeld en een uitvaller slaat dus wel degelijk een gat. Uiteraard wordt de uitgevallen speler vervangen, maar ook dit kan gevolgen hebben.

Een nieuwkomer heeft waarschijnlijk nog niet zoveel ervaring met het spelen op grote toernooien en zou daardoor minder goed om kunnen gaan met de druk. Ook is het mogelijk dat de speler daardoor niet goed samenwerkt. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat er een oudgediende wordt ingezet. Iemand die wel ervaring heeft met toernooien en een goede teamspeler is. Dit zijn feiten waar je van op de hoogte wilt zijn voordat je gaat wedden omdat ze het toernooi kunnen maken of breken.

Drama binnen het team

Je zou het niet verwachten voor een sport die voor 85% door mannen wordt gedomineerd, maar in de wereld van esports is er regelmatig drama. Dit heeft alles te maken met de enorme druk waaronder de spelers moeten presteren. Ze krijgen weliswaar veel betaald, maar tegelijkertijd wordt er ook erg veel van hen verwacht door teamcollega’s, management, sponsors en uiteraard het publiek. Het komt regelmatig voor dat de stress iemand boven het hoofd groeit. Zeker als de prestaties van het team tegenvallen. Het gebeurt vaak dat er dan binnen de teams flinke ruzies plaatsvinden die de onderlinge samenhang flink tegenwerken en de prestaties naar beneden halen. Als er drama is in het team waar jij op wilt wedden, is dus het belangrijk om dit te weten. Wellicht kun je dan beter je geld inzetten op een ander team.

Je vindt dit soort informatie op Sociale Media platforms zoals Facebook en Reddit. Vaak zijn hier hele pagina’s gewijd aan het delen van nieuwe feitjes, ontwikkelingen en roddels. Als je van plan bent om te gaan wedden is het aan te raden om eens in de zoveel dagen even op zulke pagina’s te kijken voor het laatste nieuws.

Teamprestaties

Wat ook niet in de lijstje van aandachtspunten tijdens wedden op esports mag ontbreken zijn de teamprestaties. Want hoe een team in het verleden op een bepaald evenement presteerde geeft vaak een goede indicatie van hoe het team op dit zelfde evenement in de toekomst zal functioneren. Om dit soort informatie te verkrijgen is het belangrijk om de statistieken even te checken. Er zijn meerdere websites waarop je dit soort statistieken kunt vinden. Het is misschien wat saai, maar wel een hele nuttige voorbereiding voor als je gaat wedden.

Spel-updates

Als je gaat wedden op esports is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de games. Maar daar blijft het niet bij. Omdat games regelmatig worden verbeterd of aangevuld met updates is het heel verstandig om de laatste ontwikkelingen bij te houden. Anders is de kans groot dat de spellen veranderen en jij hierdoor achter de feiten aanloopt. Het zou zonde zijn als je daardoor een verkeerde weddenschap plaatst en heel veel geld misloopt. Dus raadpleeg regelmatig het internet, en houdt je kennis op peil.

Verschillende regels op toernooien

Bij esports kun je toernooien niet met elkaar vergelijken. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de opbouw van het ene toernooi flink afwijkt van weer een andere competitie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het aantal wedstrijden wat een team moet winnen om een serie te winnen afwijkt. Ook kan het zijn dat er kleine variaties zijn in de spelregels. Als wedliefhebber is het belangrijk dat je je van tevoren verdiept in een specifiek toernooi en kennis neemt van de opbouw en de spelregels. Ook hier geldt dat internet het antwoord heeft op al je vragen.

Conclusie

Als je wilt gaan wedden op esports is het belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. In de eerste plaats moet je voldoende kennis hebben van het spel, maar ook van eventuele updates. Games zijn altijd in ontwikkeling en wat gisteren up-to-date is, kan vandaag alweer achterhaald zijn. Zorg dus dat je op de hoogte bent van veranderingen zodat je niet per abuis een slechte weddenschap plaatst. In de tweede plaats is het cruciaal dat je beschikt over de juiste informatie over de teams. Schijnbaar onbelangrijke zaken zoals uitvallers of intern drama kunnen de prestaties van het team namelijk flink beïnvloeden. Met name in negatieve zin.

Gelukkig zijn er veel websites op internet waar je alles kunt vinden. Van statistieken en roddels tot nieuws en teamsamenstelling. Ook Sociale Media zoals Facebook en Reddit kunnen hierbij zeer handig zijn. We hopen dat je met behulp van deze aandachtspunten tijdens wedden op esports een mooie winst zult behalen.