esports toernooien

Esports-toernooien | waarmee het allemaal begon.

Space Invaders van Atari was de game waarvoor gamers elkaar in grote aantallen voor de allereerste keer op een toernooi ontmoetten. Het spel was in de jaren ervoor razend populair geworden en het binnen je vriendenkring in handen hebben van de hoogste score was een groot goed.

Dit was rond 1980, er was nog geen internet en bij mensen thuis waren nog nauwelijks PC’s te vinden. Met meer dan 10.000 deelnemers was dit toernooi een groot succes en markeert het de start van wat nu esports is.

In de jaren erna kwamen er verschillende game platforms met meer geavanceerde games op de markt en werd het organiseren van toernooien en competities steeds professioneler, grootschaliger en internationaler aangepakt. De opkomst van internet en het betaalbaar en steeds sneller worden van PC’s luidde het begin in van de massive multiplayer online games en online game toernooien.

Esports-toernooien: booming business

Toernooien worden door grote sponsors, televisie stations en on-line video diensten ondersteund. Een grootschalig, drukbezocht en bekeken toernooi is de bevestiging van het commerciële succes van een game.

Ben je vader of moeder van een zoon of dochter die professioneel gamer wil worden dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Vandaag de dag zijn de esports-toernooien big business. Het is voor de meeste mensen een onzichtbare en onbekende wereld maar de getallen en bedragen zijn groot, groter, grootst en de beste gamers hebben een sterrenstatus en verdienen jaarlijks miljoenen.

De drie grootste esport-toernooien

World Championship League of Legends

League of legends is een MOBA (Multiplayer Online Batlle Arena) die met twee teams van 5 of 3 deelnemers gespeeld wordt. Het spel draait om de vernietiging van de Nexus van de tegenstander en het vergaren van goud om daarmee een betere uitrusting te kunnen kopen.

In 2016 keken er op het drukste moment 14.700.000 belangstellenden en is het evenement in 23 landen in 18 talen uitgezonden. Vanuit de de hele wereld deden in totaal 16 teams mee die streden om de prijzenpot van  ruim $ 5.000.000,-

Call of Duty® World League

Call of Duty is ook een MOBA, een oorlogsspel waarbij de speler de rol van soldaat speelt en voor verschillende landen ten strijde trekt. PlayStation®4 organiseert sinds 2016 de Call of Duty® World League met een prijzenpot van $ 3.000.000,- waarvan $ 2.000.000 voor het winnende team.

De eindronde bestond uit een competitie voor amateurs en voor professionals met in totaal 30 teams. De winnaars van de twee competities strijden uiteindelijk tegen. Tijdens het hele toernooi is er door tientallen miljoenen mensen via tv of internet gekeken.

Dota 2 The International 2016

Dota 2 is net als de games van de andere twee top toernooien een MOBA oorlogs game. Het wordt met twee teams van elk vijf deelnemers gespeeld. Met het prijzengeld staan de Dota 2 toernooien op eenzame hoogte. Tijdens de eindronde in 2016 was $ 20.700.000 aan prijzengeld te verdelen waarvan een kleine $ 10.000.000,- voor het winnende team. Het toernooi trok 20.000.000 kijkers.

Tags: