In een Reddit-AMA (Ask Me Anything) heeft Ulrich Schulze, vicepresident van ESL, uit de doeken gedaan waarom het bedrijf dit jaar geen major heeft.
ESL Cologne was drie jaar op rij een major. Tot dit jaar. Onlangs werd bekendgemaakt dat niet ESL Cologne, maar PGL Kraków de major van de zomer zou worden. Het nieuws, dat een paar weken geleden bekend werd, deed veel vragen rijzen. Waarom kreeg ESL Cologne niet meer de major-status? Had het iets te maken met de controversiële beslissing van ESL om spelers die een VAC-ban hebben wegens cheaten, na twee jaar weer te laten spelen?
In een Reddit-AMA (Ask Me Anything) deed Ulrich ‘theflyingdj’ Schulze zijn verhaal. Het had niets met dat alles te maken, volgens de vicepresident van ESL. In plaats daarvan kwam het simpelweg, omdat er veel meer competitie was als het op toernooi organisaties aankwam.
“Jullie denken misschien dat er iets is gebeurd tussen ons en Valve, maar wat er echt is gebeurd is dat er meer partijen de markt zijn opgekomen die Majors willen organiseren. Tot MLG een Major hostte waren alle Major-evenementen van Dreamhack of ESL, simpelweg omdat niemand majors wilde of kon doen op de manier [die Valve wilde]”, schrijft Schulze.
Het feit dat PGL de major krijgt heeft alles te maken met de plannen van het bedrijf voor de Major. “Valve stuurt bepaalde eisen op en vraagt vervolgens [aan toernooi organisatoren] om met een voorstel te komen. Daarna maken ze een beslissing op wat ze krijgen opgestuurd”, legt Schulze uit.
Daarmee lijkt ESL publiekelijk een positieve wending te willen geven aan een maand die sowieso al niet goed verliep voor het van oorsprong Duitse bedrijf. Naast het feit dat de major niet naar ESL gaat lagen ze eerder onder vuur vanwege de hierboven genoemde beslissing om VAC-spelers na twee jaar weer mee te laten spelen. Dat leidde tot een stortvloed van kritiek in de scene, die het belachelijk vond dat mensen die cheatten, weer mochten spelen.
Met die beslissing leek ESL te zeggen dat ze cheaten een minder zwaar vergrijp vonden dan matchfixen, waardoor de iBUYPOWER-zaak weer werd aangezwengeld. In die zaak werden vier topspelers uit Amerika en een buitenstaander voorgoed verbannen van Valve-evenementen wegens matchfixen. Die beslissing leidde destijds ook tot veel kritiek en de Counter-Strike-scene is nog steeds erg verdeeld over wat het lot van de spelers nou precies moet zijn.