emancipatie vrouwen in esports

esports is booming, maar hoe zit het met de emancipatie van vrouwen? Er is nog steeds veel sprake van intimidatie; tijd voor een verandering!

Moeten we ons zorgen maken? esports groeit wereldwijd als kool, maar vrouwen zijn bijna nergens op het hoogste niveau te bekennen. Natuurlijk zijn er veel vrouwelijke streamers, maar die danken hun viewers vaak eerder aan hun uiterlijk of persoonlijkheid. Slechts twee vrouwen, de Canadese Sasha Hostyn en de Amerikaanse Katherine Gunn, wisten tot dusver een prijzengeld van meer dan honderdduizend dollar te winnen. Hier staan enkele duizenden mannen tegenover.

Natuurlijk heeft de gaming industrie zich lang op mannen gericht en waren jonge mannen oververtegenwoordigd als het gaat om gespeelde schermuren. Maar het cliché wordt de laatste jaren doorbroken. Volgens de laatste cijfers zou de verdeling 58% man 42% vrouw zijn. Toch vertaalt deze trend zich niet op competitief niveau; gamen en esports blijken twee verschillende werelden. We willen niet dat esports het nieuwe voetbal wordt (of al is), waarin vrouwen moeten vechten voor hun plekje. Wat kunnen we doen als community om te zorgen dat esports een plek wordt waar iedereen zich veilig voelt en iedereen de kans zijn om zich te ontwikkelen?

Seksuele intimidatie. Iedere dag.

Melania ‘Gina’ Mylioti. Mocht je die naam nog niet kennen; ze is de beste Nederlandse Counter- Strike speler die Nederland tot nu toe gekend heeft. Ze is inmiddels 25 jaar oud en kijkt terug naar een professionele game carriere die in 2008 begon en sindsdien iedere dag gepaard gaat met verwensingen en seksuele intimidatie.

‘Ga terug naar de keuken’ was een vaak gehoorde verwijzing, maar misschien nog wel de vriendelijkste. Zegt ze in een interview met VICE Magazine. Een reden dat veel vrouwelijke spelers kiezen voor een mannelijk pseudoniem wanneer ze online gaan. Een andere manier om ermee om te gaan is om de chat in zijn geheel te negeren. Helaas is dit soms niet afdoende. Jongens hebben in het verleden bij verscheidene vrouwelijke spelers persoonlijke informatie weten te achterhalen. Met stalken en bedreigingen tot gevolg.

Je mannetje staan

‘Je krijgt een olifantenhuid, maar voor veel nieuwe vrouwelijke spelers kan het afschrikwekkend werken.’ Waarom er zoveel haat is blijft een mysterie. Jaloezie? Er niet tegen kunnen wanneer een vrouw ergens beter in is? Minachting voor vrouwen? Je moet als vrouw het relativeringsvermogen hebben dat het om jongens gaan die niet weten hoe ze met vrouwen om moeten gaan, maar het blijft lastig jezelf dit iedere dag te vertellen. Natuurlijk, flamen in game is een naar bijverschijnsel waar iedereen mee te maken krijgt, maar de scheldkanonnades richting vrouwen zijn persoonlijker; gericht op hun vrouwelijkheid. Het erge is dat er in de geschiedenis van esports amper vooruitgang is geboekt op dit geboekt; wie neemt het voortouw?

Er is de laatste tijd veel aandacht voor intimidatie van vrouwen in de entertainment industrie en dit sijpelt ook langzaam door in de esports. Zo heeft het bedrijf Wizards of the Coast onlangs meerdere spelers verbannen voor het leven vanwege seksueel getinte opmerkingen en Shanghai Dragons heeft zojuist de Zuid Koreaanse Kim “Geguri” Se-yeon aangetrokken als eerste vrouwelijke Overwatch teamlid. Druppels op een gloeiende plaat of begin van een kentering? We hopen op het laatste.