SK Gaming en Renegades sluiten zich aan bij WESA

De organisaties SK Gaming en Renegades hebben zich aangesloten bij WESA, waarmee de oorsprong van de Europese associatie zich nu in Noord-Amerika gaat roeren.

SK Gaming en Renegades hebben zich officieel aangesloten bij de World Esports Association (WESA), een associatie die zich – ondanks de naam – voornamelijk met Counter-Strike bezighoudt. Eerder deze maand maakten de organisaties de zet bekend. Daarmee sluiten ze zich aan bij onder andere Fnatic, Natus Vincere, Virtus.Pro en esports-liga ESL.

De zet zorgt ervoor dat WESA nu voor het eerst teams heeft die in Noord-Amerika meespelen. Dat is een unieke situatie aangezien in Noord-Amerika de Professional esports Association (PEA) actief is. Deze groep, die is opgezet na WESA, werd uitsluitend door Noord-Amerikaanse organisaties opgezet en er werd aangenomen dat geografisch gezien de verdelingen zo zouden blijven.

Met de zet van WESA is daar nu dus een einde aan gekomen. Het is nog onduidelijk wat WESA van plan is. Ze zijn namelijk meerdere malen onder vuur gekomen, onder andere vanwege geruchten dat de associatie van plan was om teams enkel nog in WESA-goedgekeurde toernooien te laten spelen. Hierdoor mochten ze niet meer meedoen aan andere toernooien. Dat zorgde voor enorme ophef in de scene. WESA liet gauw weten dat ze zoiets niet van plan waren en sindsdien is het stil gebleven rondom de organisatie.

Ook PEA heeft een flink aantal problemen gehad bij het opstarten. Er was veel onduidelijkheid over wat PEA precies ging doen en ook hier ontstonden geruchten dat PEA een exclusief toernooi wilde opzetten waarbij spelers niet meer mochten meedoen aan andere toernooien. Daarmee leek PEA, ESL buitenspel te willen zetten. Als reactie vormden de spelers van PEA onder leiding van Scott ‘SirScoots’ Smith een protest. Door deze zet moest onder andere Kory ‘Semphis’ Friessen het veld ruimen, nadat hij in een woordenwisseling kwam met zijn nieuwe manager Andy ‘Reginald’ Dinh, van Team SoloMid. Nadat het contract van Semphis werd ontbonden volgden zijn teammaten hem uit solidariteit en verlieten het team.

Met de zet van WESA lijkt het erop dat zowel SK Gaming als Renegades naar ESL Cologne komen. Het toernooi is geen major geworden, waardoor Astralis niet wil komen. De major is namelijk een week later. Aangezien ESL onderdeel is van WESA, lijkt het echter logisch om aan te nemen dat WESA-teams ‘verplicht’ zijn om te komen.

Tags: