StarCraft media

StarCraft | In de media

De esportsMeesters vertellen je alles wat je moet weten over de media aandacht en verschillende communities van het spel StarCraft II.

In de media

Wanneer je sport wil zien hoef je in Nederland de televisie maar aan te zetten. Er is altijd wel ergens een voetbalwedstrijd gaande waar verslag van wordt gedaan. De verslaggevers weten feilloos hoe ze een dergelijke wedstrijd moeten uitzenden, en jij wordt op de hoogte gebracht van alle ins en outs bij een voetbalwedstrijd en bij de competitie die op dat moment gaande is. Hoe anders is dat wanneer je wil gaan kijken naar esports. Daar zal je echt moeten zoeken op Youtube kanalen om Starcraft II wedstrijden te kunnen volgen.

De reden hiervan is dat esports in Nederland nog enorm in de kinderschoenen staat. Het is nog totaal niet algemeen geaccepteerd als sport, en daarom wordt er in de media ook nauwelijks aandacht aan besteed. Dit is een gemiste kans, hoewel wel begrijpelijk. Je richt je met esports namelijk op een specifieke doelgroep en het uitzenden van een sportprogramma waarbij aan de eisen van die specifieke doelgroep tegemoet wordt gekomen trekt gewoon te weinig kijkers.

Hoe anders is dit in Amerika waar League of Legends inmiddels officieel als sport erkend is. esports is in Amerika dan ook een volwaardige sport, waar in de media volop aandacht aan wordt besteed. Dat is niet voor niets, want vele miljoenen Amerikanen houden zich bezig met esports en met alles wat daar verder bij komt kijken. Het is dan ook niet voor niets dat je op de Amerikaanse sportzender ESPN de hele League of Legends competitie kan volgen, en je ook van Starcraft II wedstrijden kan bekijken die live worden uitgevochten. Dit is een zender die je in Nederland gewoon kan ontvangen; doorgaans zit hij bij internet tv aanbieders in een aanvullend sportzenders-pakket verwerkt. Jij kan dus als esports liefhebber gewoon kijken op je eigen tv naar de tournaments die er voor esports worden gehouden.

Wanneer je geen specifieke sportzender wil kijken blijft er weinig anders over dan dat je naar de YouTube kanalen kijkt van esports teams. Op deze kanalen zal jij de verrichtingen van de diverse teams kunnen bekijken en je kan er ook de commentaren op zien van de teamleden zelf en van hun YouTube volgers. Deze kanalen kan je op je computer volgen maar je kan ze ook op je eigen mobiele telefoon volgen zodat je nooit een uitzending van esports in de media hoeft te volgen.