League of Legends Multiplayer

League of Legends | Multiplayer

De esportsMeesters vertellen je hier alles over de League of Legends multiplayer. Zowel de online als de spectator mogelijkheden komen aan bod.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Bij League of Legends is er sprake van een vijftal helden. Deze helden hebben ieder hun eigen benaming en daarbij behoort ook een eigen rol in het spel. De helden hebben allemaal een gelijke taak; het doden van minions, maar de manier waarop ze dat doen verschilt per held.

  • De held Tank vind je doorgaans op de top lane. Het is de taak van Tank dat hij zoveel mogelijk items koopt die voor de defensie geschikt zijn. De functie van een Tank is dan ook duidelijk; hij zal vooral tijdens het spel zijn medespelers moeten beschermen tegen het andere team.
  • APC staat voor Ability Power Carry. Dit is een held die je doorgaans op de mid lane aantreft. De held die wordt gekozen door de spler zal dan ook doorgaans een ability power held zijn. Deze helden worden in de esports wereld ook wel mages genoemd. Een APC is doorgaans behoorlijk zwak in de defensie, maar op de korte termijn kunnen ze in een spel behoorlijk wat schade aanbrengen bij de tegenpartij.
  • Een ADC staat voor Attack Damage Carry. Dit is een held die je doorgaans vindt op de bot lane. De held die door deze speler wordt gekozen is doorgaans een attack damage. Deze helden hebben ook wel de benaming marksman. Het doel van een ADC mag dan ook heel duidelijk zijn; het aanbrengen van zoveel mogelijk schade tijdens een aanval. De wapens die een ADC hiervoor koopt zijn vooral attack speed en critical items. Deze items zullen willekeurige schade aanrichten, maar die schade zal wel heel ernstig zijn.
  • Samen met de ADC tref je de Support aan op de bot lane. De Support heeft een duidelijke taak; het ondersteunen van de ADC bij zijn speltaak. Daarnaast moet er worden beschermd tegen de vijanden in het spel. De vaardigheden van een Support zijn niet te vergelijken met die van de andere spelers in het spel. Ze zijn eerder ondersteunend waardoor de andere spelers beter kunnen strijden, en de schade die wordt aangericht door Support spelers zal weinig zijn.
  • Dit is een held die vooral in de jungle speelt. Hier komt deze held de neutrale monsters tegen alwaar hij kan levelen en gold kan verkrijgen. Een jungler heeft als specifieke taak de lanes te helpen door het gebruik van ganks. Hieronder wordt verstaan dat de jungler aanvalen doet vanuit de zijkanten van de lanes. Hierdoor zal je jungler samenwerken met de held die zich op die specifieke lane bevindt om voor een kill te zorgen.

LAN-party

Wanneer jij een optimale spelbeleving wil bij het spel League of Legends kan je natuurlijk in je vrije tijd het spel spelen met je teamgenoten. Zo’n spel kan je overdag spelen wanneer jij en je teamgenoten tijd hebben, maar je kan het ook bijvoorbeeld ’s nachts spelen. Dit is iets wat je doet wanneer jouw teamgenoten niet in Nederland wonen, maar bijvoorbeeld in een Aziatisch land of in Amerika. Je bent op die manier samen op bepaalde tijdstippen bezig met het bestrijden van een vijandig team, en daar kan jij met je teamgenoten samen behoorlijk wat plezier aan beleven.

Je kan er echter ook voor kiezen om voor een langere tijd aanééngesloten te gamen, en dit te doen met meerdere teams tegelijk. Op deze manier wordt de strijd des te spannender, en de aanwezigheid van zoveel gelijkgestemde League of Legends spelers is een enorm prikkelend iets. Jij komt volop aan je trekken wanneer jullie samen gaan gamen. Dat gamen is dan ook iets wat je in zo’n geval niet een paar uurtjes doet; je trekt er een aantal dagen of een weekend voor uit.

In dat geval spreek je van een LAN party. Bij een LAN party speel je onafgebroken, zonder slaap of met een minimum aan slaap tegen elkaar. De kick die je hierbij krijgt is dat je vaardigheden blijft verhogen zonder dat je steeds weer uit het spel hoeft te stappen.
Zo’n LAN party kan je houden samen met de gamers waarmee jij in een team zit, maar je kan er ook voor kiezen om naar een landelijk georganiseerde LAN party te gaan.

In sporthallen komen op zo’n moment honderden tot duizenden gamers bijeen die allemaal hetzelfde doel hebben; gamen tot ze er bijna letterlijk bij neer zullen vallen. Deze LAN party’s hebben dan ook vaak het karakter van een toernooi waarbij er op het eind één team als overwinnaar zal eindigen.

Stichting The Reality organiseert jaarlijks één groot landelijk evenement, maar daarnaast worden er regionaal ook nog eigen LAN party’s georganiseerd. Tijdens deze LAN party’s kom jij spelers uit het hele land of uit je eigen regio tegen. Je betaalt doorgaans een bedrag aan inschrijfgeld, maar het grootste gedeelte hiervan wordt ook weer uitgekeerd in de prijzenpot aan de winnende teams.

Spectator mode

Minstens net zo spannend als het zelf spelen van League of Legends is het kijken naar een wedstrijd hiervan. Omdat deze populariteit steeds verder begon toe te nemen hebben de ontwikkelaars een nieuw gedeelte toegevoegd aan de website van League of Legends; de spectator mode. Hierbij is het mogelijk dat jij meekijkt met de wedstrijden van League of Legends die op dat moment worden gespeeld.

Je kan er voor kiezen om te kijken naar de verrichtingen van je vrienden, of naar de verrichtingen van bepaalde specifieke spelers, bijvoorbeeld de top spelers. Het kijken naar die laatste groep heeft natuurlijk voor jou als groot voordeel dat je hun skills kan afkijken en ze verder kan gebruiken in je eigen spel. Niet iedere top speler zit hierop te wachten en daarom hebben een aantal top gamers hun account geblokkeerd voor de spectator mode.

Je kan ervoor kiezen om een willekeurige wedstrijd te bekijken, maar je kan ook kiezen om een gespeelde wedstrijd tussen twee teams terug te kijken wanneer je deze in het echt hebt gemist vanwege tijdsgebrek.

Wanneer je kijkt naar de featured games kijk je echt naar de wedstrijden zoals ze door de beste spelers zijn gespeeld. Je ziet het spel in dat geval niet vanuit het oogpunt van de speler, maar je overziet het totale speelveld waardoor jij de strijd in zijn geheel kan gadeslaan. Er wordt uiteraard wel voor gezorgd dat er niet kan worden valsgespeeld door de Spectator Mode. Je kan namelijk niet zien wat er op een bepaald moment gebeurt bij een speler. Hierdoor zou een andere speler kunnen zien waar jij bent in een spel en dit kunnen gebruiken als informatie om jou aan te vallen of om jou aan te laten vallen door een andere speler. Hierom zit er een tijdsvertraging van 3 minuten verwerkt in de Spectator Mode.\

Je kan kijken in de modus van directed camera. Hierbij kijkt de camera automatisch naar de meest interessante momenten in het spel en jij wordt via een overview daar automatisch naartoe gestuurd. Op die manier zweef jij als het ware als toeschouwer over het veld en zie je alleen de hoogtepunten en belangrijkste strijdgedeelten van het spel. Via de toetsen van je toetsenbord kan jij aangeven welk deel van het spel je wil zien, en ook kan je de directed camera ermee uitzetten.

Kijken in de spectator mode zal je geen punten opleveren, maar je zal er wel in zien hoe andere spelers zich door bepaalde spelrondes heen werken. Deze skills kan jij dan ook weer gaan toepassen in je eigen spel waardoor je beter zal worden in League of Legends.

Online

League of Legends is een spel wat je niet speelt via een spelcomputer. Het is een spel wat je uitsluitend online kan spelen en het handigste is om het te spelen via een speciale gaming computer of via een gaming laptop. Dit is nodig vanwege de eisen die er worden gesteld aan de processor van jouw game apparatuur. Het online spelen van League of Legends gebeurt via een Microsoft Windows computer. Het spel speel je niet vanuit een app store, maar rechtstreeks vanaf je browser. Hierbij maak jij een account aan waarna je het spel kan gaan spelen.

Wanneer je League of Legends wilt gaan spelen is het handig om te weten dat het downloaden van het spel op zich gratis is. Je hoeft dus niet te betalen wanneer je wil gaan spelen, maar je zal er wel rekening mee moeten houden dat je credits zal moeten inkopen om als beginner door een aantal spelfases heen te komen. Deze credits worden ook wel Riot Points genoemd, vernoemd naar de spelontwikkelaar zelf. Deze Riot Points kan je inzetten in de winkel om extra wapenarsenaal te kopen en om tips en tricks te krijgen.

Jij kan het spel online spelen en daarbij kan je wekelijks een bepaald aantal spelers kopen. Daarnaast kan je ook aan je vrienden zogeheten Riot Points cadeau doen in de vorm van een giftvoucher die ze kunnen ontwaarden bij de website van League of Legends. De eerste week mag je gratis met een avatar van je keuze spelen, maar wanneer je deze wil kopen zal je dat na een week moeten doen. Je betaalt deze spelers met Influence Points, maar je kan er ook de eerder genoemde Riot Points voor gebruiken. De Riot Points zijn punten die je dus echt met fysiek geld moet kopen. Dit in tegenstelling tot de Influence Points. Dit zijn namelijk punten die je verdient doordat je wedstrijden speelt.

Wanneer je online speelt zie je natuurlijk het team van de tegenpartij niet. Je kan elkaar echter wel horen en daar werd nogal eens misbruik van gemaakt. Er was sprake van grof taalgebruik en schelden over en weer wat Riot Games natuurlijk een heel onwenselijke situatie vond. Gamen moet immers een activiteit blijven die je voor je lol doet; het is niet bedoeld om anderen te beledigen. Riot Games voegde dan ook een zogeheten Honor Systeem toe aan het spel. Tijdens het spel kan je kiezen voor de iconen thumbs up of thumbs down. Je kan de andere speler daarmee eer betuigen wat diegene dan weer komt te staan op een eventuele extra beloning aan het einde van een spelronde. Je kan zelfs lintjes of medailles krijgen, maar aangezien daar een wildgroei in ontstond worden deze sinds het begin van Season 3 nauwelijks nog gegeven.

Vanaf Season 3 werd er een nieuwe toevoeging gedaan aan het spelsysteem; je kan ranked spelen. Het doel was duidelijk; meer spelers wereldwijd aantrekken on League of Legends te spelen. Je  wordt pas gekwalificeerd voor een League nadat je 10 ranked games hebt gespeeld. Hierdoor krijg je meer ervaren spelers bij League of Legends en daarnaast tref je spelers met dezelfde vaardigheden als jij tijdens een toernooi.