CS:GO media

Counter-Strike: GO | In de media

De esportsMeesters vertellen je alles wat je moet weten over de media aandacht en verschillende communities van het spel Counter-Strike: Global Offensive.

In de media

Wanneer je kijkt in de media word je doorgaans platgegooid met nieuws over sport en sportclubs. Iedere prestatie van een profvoetballer wordt groots uitgemeten, en ook de geldstromen die er in voetbal omgaan zijn meer dan bekend. Er worden urenlange tv programma’s gemaakt op wekelijkse basis waarin alle takken van profsport aan bod komen, maar er is toch één gemis wanneer je het bovenstaande hebt gelezen. esports is namelijk nog altijd de grote onbekende op dit gebied. Er is geen tv programma te vinden op de Nederlandse publieke of commerciële zenders die een uitzending besteedt aan esports. Counter Strike Global Offensive is dan ook een esport waar je waarschijnlijk alleen maar over hoort binnen een bepaalde scene in ons land.

Er zijn natuurlijk wel programma’s op de tv die aandacht besteden, maar die aandacht gaat dan vooral uit naar de nieuwe computergames die op de markt worden gebracht, en de tijd die er is besteed aan het ontwikkelen hiervan. In Amerika is esports inmiddels door de sportfederatie officieel erkend als sport en wordt er ook op die manier aandacht aan besteed, maar in ons land heeft esports nog altijd weinig populariteit. Wanneer je bedenkt dat er duizenden spelers zijn die Counter Strike Global Offensive een warm hart toedragen is dit eigenlijk een heel verwonderlijke zaak. Het heeft waarschijnlijk alles te maken met het onaantrekkelijke imago van computergames.

Gelukkig is het wel mogelijk om esports op tv te kijken. Je zal dan alleen moeten afstemmen op een buitenlandse zender waar hele programma’s worden gewijd aam Counter Strike Global Offensive, maar ook aan League of Legends en Dota 2. ESPN is een Amerikaanse sportzender die dagelijks een deel van de programmering heeft gereserveerd voor esports. Je ziet op dat moment alle tournamenten die er gaande zijn wereldwijd en in bepaalde landen, en de vorderingen van de esports teams van naam en faam worden uitgebreid omschreven. Het is dan ook een zaak van goed zoeken wanneer je esports op tv wil zien.

Gelukkig is de zender ESPN te vinden via de satelliet. Sommige tv providers bieden de zender aan in een aanvullend pakket wanneer je digitale tv kunt ontvangen. Ook wanneer je bijvoorbeeld via een Smart tv of via Apple tv kijkt naar buitenlandse themakanalen behoort ESPN tot de vaste zenders. De tijden zullen wellicht niet aansluiten bij die van Nederlandse tv programma’s vanwege het land van herkomst – Amerika – maar waarschijnlijk ben jij als gamer wel gewend om in de nachtelijke uren heel andere dingen te doen dan slapen.

Wanneer je verder in de media wil kijken wat er te doen is op het gebied van esports zou je bijvoorbeeld kunnen kijken op het internet. Niet alleen heeft Steam een groot deel van de community gereserveerd voor Counter Strike Global Offensive; je kan ook kijken op Facebook, Twitter en andere social media kanalen om mede gamers te treffen waarmee je ervaringen kan uitwisselen.