Geschatte leestijd: 7 minuten
LAN (-party)
Een spel als Counter Strike Global Offensive kan je natuurlijk op meerdere manieren spelen. Je kan het spel spelen met een team, maar je kan er ook voor kiezen om het alleen te spelen met gebruik van je spelcomputer. In dat geval speel je het spel tegen bots in plaats van een fysieke tegenstander. Het is echter wel een typisch spel wat je voor het mooie effect en voor het goede teamwork met meerdere personen moet spelen.
Daarom is Counter Strike Global Offensive ook heel erg geliefd om bij LAN party’s te worden gespeeld. Bij een LAN party komen meerdere spelers van een spel bijeen en die gaan dan gedurende een aantal dagen met elkaar de strijd aan. Het doel kan zijn dat er een overwinnend team uit de bus rolt, maar het kan ook zo zijn dat er een daadwerkelijke prijzenpot klaar staat voor het team wat de beste score heeft weten te behalen.
Bij LAN party’s is het de bedoeling dat de spelers continu wakker zijn. Een speler die opeens uitvalt midden tijdens een spel is natuurlijk een zwakke schakel binnen zijn team en dat is onacceptabel te noemen. Een LAN party kan dan ook één of een paar dagen duren, maar doorgaans wordt zo’n LAN party tijdens een weekend gehouden. Hierbij gaan de spelers dagenlang onafgebroken door met gamen waarbij zowel het sociale aspect als het spelelement centraal staan.
Een LAN party kan eruit bestaan dat de spelers elkaar opzoeken om samen Counter Strike Global Offensive te spelen, maar het kan ook zo zijn dat de spelers over een aantal locaties heen verspreid het spel spelen. In dat geval kan het zelfs zomaar zijn dat het ene team spelers in een heel ander werelddeel zit waardoor het tijdsverschil inderdaad een grote rol speelt.
LAN party’s worden dan ook georganiseerd door online communities waar gamers lid van zijn, maar daarnaast worden ze ook georganiseerd door bijvoorbeeld Valve zelf of door verenigingen waar gamers zich in hun eigen land bij hebben geregistreerd. De locaties worden zelf gekozen, en vaak komt het voor dat er tientallen tot honderden geïnteresseerden deelnemen aan zo’n LAN party. Afhankelijk van de grootte van de groep worden er van tevoren teams gemaakt, of wordt er ter plekke bepaald welke spelers bij elkaar in een team kunnen deelnemen aan de LAN party.
Spectator mode
Wanneer je gaat kijken op de website van Counter Strike Global Offensive kom je een aantal varianten tegen waar jij gebruik van kan maken. Eén van die varianten is de Spectator mode. In dit geval kan jij als lid van Steam meekijken met de andere gamers die op dat moment Counter Strike Global Offensive spelen. Je kan dan meekijken met bepaalde wedstrijdonderdelen en dat kan je op een paar manieren doen.
Eén van die manieren is het meekijken ter plekke. Vanuit een soort helicopter-view zoom jij in op bepaalde spelonderdelen die door een andere speler al zijn gespeeld. Je ziet op die manier de speltechniek van de andere speler en dat is een goede gelegenheid om je eigen persoonlijke skills te verbeteren. Je kan echter ook kiezen om tijdens het spel van de ene naar de andere locatie te switchen. Welke modus jij gebruikt bepaal je zelf met je toetsenbord. Op die manier kan je kijken via de Spectator mode om strategie te leren van een heel team, of om persoonlijke vaardigheden te leren van één specifieke speler.
Via de Spectator mode verzamel je geen punten, dat mag duidelijk zijn. Wat je wel verzamelt is een hoop kennis en ervaring die je daarna weer in je eigen spel in de praktijk mag gaan brengen. Helaas werd er via de Spectator mode ook nogal eens vals gespeeld. Er werd dan gekeken waar de tegenstander zich bevond waardoor het gemakkelijker werd om de tegenstander te vermoorden. Hier heeft Steam uiteraard een stokje voor gestoken. Het is immers niet de bedoeling dat de Spectator Mode valsspelen in de hand werkt, en dat was wel wat er op die manier gebeurde.
Om die reden heeft Steam een vertraging van 3 minuten in de Spectator Mode ingebouwd, Jij kijkt daarom niet naar wat de speler van de tegenpartij op dat bepaalde moment doet, maar je ziet wat hij drie minuten geleden deed. De tegenstander heeft dan ook alweer uitgebreid de kans gehad om zich verder voort te bewegen door de spelarena heen.
Deze vertraging van 3 minuten heeft alles te maken met het Valve Anti-Cheat programma wat we al eerder noemden; bij fair play wordt er geen gebruik gemaakt van onterecht verkregen informatie. Je speelt op je eigen inzicht en maakt geen gebruik van informatie die je via de spectator mode hebt verkregen.
Op het moment dat jij naar een youtube kanaal van een esports team gaat kijken kom je terecht bij een heleboel screenplays die ze zelf hebben opgenomen tijdens het spelen. Ook hier kan je van leren hoe jij je skills en wapens kunt gebruiken. Het is een hulpmiddel wat een esports team beheert voor eigen gebruik, maar waar ze jou als buitenstaander graag van laten meegenieten. Welk systeem jij het liefste gebruikt – het Spectator mode gedeelte of het youtube kanaal – bepaal je natuurlijk helemaal zelf.
Online
Het spel Counter Strike Global Offensive kan je op een aantal manieren spelen. Je kan het spel spelen in de meest eenvoudige versie via je Playstation 3 of je XBOX 360, maar dan ben je waarschijnlijk al vrij snel uitgekeken. Het meest interessante is dan ook om dit enerverende spel online te spelen, in de MOBA variant. Hierbij speel je het spel met twee teams van ieder meerdere spelers, en je treedt tegen elkaar in het strijdperk. Dit online spel kan je spelen op een aantal manieren.
Allereerst kan je ervoor kiezen om het spel via het playstation netwerk te spelen. Hierdoor speel jij Counter Strike Global Offensive tegen één of meerdere gamers die ook bij het playstation netwerk zijn aangesloten. Daarnaast kan je ervoor kiezen om het spel met je XBOX 360 online te spelen tegen een tegenstander. Dit zijn de eenvoudigste methoden om het spel te spelen. Het is een simpele manier om te oefenen om bepaalde vaardigheden goed te leren beheersen, maar het is niet de ultieme uitdaging die Valve op het oog had toen ze Counter Strike Global Offensive ontwierpen.
Daarnaast is het een mogelijkheid om het spel Counter Strike in een aantal goedkope imitatie varianten te spelen op gratis websites waar jij tussen het kijken naar enorm veel reclames door ook nog mag spelen met een aftandse goedkope variant van het zo populaire Counter Strike Global Offensive. Het mag echter duidelijk zijn; dit is absoluut een no go. Het is dan ook verstandiger om alleen het origineel te spelen, wat je vindt bij software beheerder Steam.
Om met deze spellen te spelen moet je een Steam account aanmaken, en daarbij moet je een aantal gegevens over jezelf invullen. Zo word je geacht om je leeftijd in te vullen en wordt er enigszins op gelet dat je niet te jong bent om met een bepaald spel te spelen. Het is namelijk nogal eens zo dat er een leeftijdskeuring aan spellen is gehangen en Steam is verplicht erop toe te zien dat deze regelgeving niet zomaar wordt overtreden. Ze zullen er dan ook op toezien dat er wordt aangedrongen op ouderlijk toezicht bij een aantal spelen, en Counter Strike Global Offensive is daar absoluut één van.
Bij Steam is het mogelijk dat je credits koopt waarmee jij je gemakkelijker door spellen heen kunt navigeren. Daarnaast is het mogelijk dat jij vanuit Steam cadeaus voor andere spelers koopt en ze deze toestuurt om beter te kunnen gamen. Ook de Steam Community die je online vindt is absoluut de moeite waard. Je treft er gelijkgestemden die net als jij allemaal van online gamen en fair play houden.