[wpanchor id=”lan_party”]LAN- party
De Dota 2 multiplayer kan je natuurlijk op een heleboel plekken spelen. Het meeste wordt het gespeeld door individuele gamers thuis die zich samen met anderen hebben verzameld in een team. Zo’n team kan bestaan uit een groep vrienden die samen spelen op een bepaald moment van de dag, maar het kan ook nog zomaar zo zijn dat er vrienden zijn die wereldwijd verspreid wonen. Dan ben je niet altijd overdag aan het gamen; het kan ook zomaar zo zijn dat jij speelt terwijl je vrienden midden in de nacht achter hun computer zitten omdat ze in een heel ander werelddeel spelen. Teams worden namelijk niet zomaar nationaal samengesteld; het kan net zo goed zijn dat jij deel uitmaakt van een internationaal team waarmee jij de strijd aangaat tegen een ander team in een ander deel van de wereld.
Dat gamen kan op deze manier een spel zijn wat je alleen in je huiskamer speelt, maar er is ook een steeds grotere behoefte aan samen gamen. Samen met vele andere gamers en Dota 2 fanaten kom je dan bijeen in een zaal om samen het spel te spelen. Teams worden ter plekke geformeerd of je gaat er met je eigen team naartoe. Zo’n evenement duurt doorgaans een paar dagen doordeweeks of een heel weekend en er wordt eigenlijk alleen maar gegamed. Slapen is er niet of nauwelijks bij omdat daar simpelweg de tijd voor ontbreekt; een uitvallende speler is een zwakke plek bij jouw team.
Deze evenementen heten LAN-party’s. Hierbij ligt de nadruk puur op het gamen als sociaal element. Je ontmoet vooral gelijkgestemden die allemaal het spel Dota 2 spelen en de spanning in een dergelijke zaal is dan ook adembenemend. LAN party’s worden georganiseerd door ofwel lokale verenigingen of door landelijke organisaties. Het ligt hem maar net aan de kleinschaligheid of grootschaligheid wat je ervan mag verwachten.
Ga je naar een erg grootschalig evenement dan moet je daar een behoorlijk bedrag aan toegangsgeld voor neertellen. Van tevoren moet je registreren zodat er een team kan worden samengesteld van gelijkwaardige spelers. Ga je naar een kleinschalig evenement dan zal de voorbereiding doorgaans iets minder intensief zijn. Je wordt vaak ter plekke ingedeeld in een team waarna je na een kort overleg aan de slag kan gaan.
Met het toegangsgeld wordt een prijzenpot samengesteld. Hiermee worden per categorie gamers prijzen voor de winnende teams uitgereikt. De hogere teams maken uiteraard kans op de duurdere prijzen, maar ook voor beginnende gamers valt er leuke winst te behalen.
[wpanchor id=”spectator_mode”]Spectator mode
Het spel Dota 2 spelen op zich is een heel interessante bezigheid waar miljoenen spelers zich mee bezig houden. Daarnaast is er echter iets wat steeds populairder wordt; het kijken naar Dota 2 in de spectator mode. Dit is een opvolger van de spelers die hun prestaties op youtube plaatsten om hun verrichtingen aan de buitenwereld te tonen. De spectator mode is een variant die Steam heeft toegevoegd aan de website van Dota 2 waarmee spelers die geregistreerd staan bij Steam de verrichtingen van andere spelers kunnen volgen en daarmee hun eigen prestaties kunnen verbeteren.
Het kijken naar de techniek van gevorderde spelers is namelijk goed voor je eigen tactische inzichten. Je leert tips en tricks door het kijken via de spectator mode en daarnaast is het ook spannend om te kijken hoe een tegenstander in een bepaalde situatie met beschikbaar wapentuig kan worden vernietigd. Uiteraard werd er ook misbruik gemaakt van dit Spectator mode door cheaters. Deze mensen keken via de spectator mode naar de verrichtingen van de tegenpartij waardoor ze precies wisten op welk deel van de speelarena de tegenpartij zich bevond. Hier werd dan misbruik van gemaakt waardoor de tegenstander een soort open doel was geworden.
Steam heeft daarom een element toegevoegd aan de Spectator mode waardoor jij de verrichtingen van de tegenpartij met een vertraging van zo’n drie minuten ziet. Je bent daardoor alweer aanmerkelijk verder in het spel op het moment dat de tegenstander jouw verrichtingen ziet. Op deze manier kan er geen misbruik worden gemaakt van de Spectator mode en blijft hij bestemd waar hij voor gemaakt is; ter lering en vermaak.
Welke wedstrijden jij kijkt in de spectator mode bepaal je natuurlijk zelf. Je kan kijken naar de verrichtingen van je teamgenoten maar je kan dus ook kijken naar de prestaties van topspelers. Het kan ook zijn dat zo’n topspeler echter helemaal niet zit te wachten op kijkers, en daarom kan een dergelijke speler besluiten om zijn account te blokkeren voor de spectator mode.
Daarnaast bepaal je ook zelf – via knoppen op je toetsenbord – naar welk deel van het spel jij op dat moment wil kijken. Je kan kijken naar een deel van het spel wat jouw persoonlijke interesse heeft, maar je kan ook laten switchen van de ene interessante first-blood scene naar de andere toe. Welke scenes jij kijkt bepaal je verder zelf in de Spectator Mode.
In de spectator mode behaal jij trouwens zelf geen punten; je kan natuurlijk wel de skills van anderen afkijken en daarmee proberen jouw eigen vaardigheden te vergroten.
[wpanchor id=”online”]Online
De meeste computerspellen worden uitgebracht voor het spelen op een spelcomputer. Dit houdt in dat jij een computerspel als enkele speler kan spelen maar dat je ook kan spelen voor een multi player versie. Hierbij kan je één computerspel met meerdere mensen tegelijk spelen waardoor jullie tegen elkaar kunnen strijden.
Een nog uitgebreidere versie is het spelen waarbij jij online je tegenstanders treft. Je speelt tegen tegenstanders die door het systeem van jouw game platform worden gekozen waardoor je jouw vaardigheden verder kan trainen en ontwikkelen. Een versie waarbij je tegenstanders wereldwijd treft en daarmee in een team samen gaat spelen is het systeem wat bij Dota 2 is gebruikt. Jij maakt een account aan bij Steam en daarna ga je met een aantal teamgenoten aan de slag.
Dit type spel, ook wel MOBA genoemd, speel je met twee teams in een online arena, je speelt met twee teams tegen elkaar en dat heeft zo zijn voordelen wanneer je speelt via MOBA. Jouw teamgenoten kunnen bijvoorbeeld in hetzelfde land als jij wonen, maar dat is absoluut niet noodzakelijk. Jij kan in de nachtelijke uren spelen terwijl het in Amerika juist midden op de dag is. Jullie spreken gewoon samen af wanneer jullie gaan gamen en dat biedt interessante uitdagingen.
Voor online spelen is het wel noodzakelijk dat je een computer hebt die daartoe is ingericht. Er worden bepaalde vereisten gesteld aan jouw desktop computer of laptop om een spel online te kunnen spelen. Vooral de processor sterkte en de snelheid van jouw internetverbinding zijn van het grootste belang om tot het gewenste spelresultaat te komen.
Wanneer jij zeker wil zijn van veel spelplezier en van een goede uitrusting voor jouw hero kan je natuurlijk kijken naar wat er op het internet wordt gezegd. Je kan je echter ook aanmelden bij een community HUB. Hierbij krijg jij speladvies van meer ervaren spelers en daarnaast kan jij ook de beginnende spelers voorzien van goede tips. Zo’n community HUB is als een soort virtueel clubhuis waar jij anderen ontmoet en waar adviezen voor spel en outfits en uitrustingen kunnen worden uitgewisseld.
Ook voor wat betreft het fair play zijn er regels ingesteld door Steam waar iedere speler zich aan moet houden. Je kan je tegenstander immers niet zien maar jullie kunnen wel wat tegen elkaar zeggen. Dat heeft als gevolg dat er ook regelmatig werd gevloekt en gescholden tegen elkaar, iets wat totaal niet strookt met de regels van fair play. Daarom heeft Steam hier bepaalde regels voor vastgelegd, een soort online gedragscode. Spelers die deze gedragscode regelmatig overtreden kunnen worden gerapporteerd bij Steam waarna een penalty zal volgen.